Talvikasvihuoneen kuulumiset kahden viikon jälkeen


Siitä on kaksi viikkoa, kun laitoin talvikasvihuoneeseeni lämmöt päälle ja siirsin sitrukset sekä kiivin talvehtimaan sen lämpöön. Ja eihän pikkukasvarini käyttö ole vain talvehtimiseen rajoittunut, vaan hiljalleen sinne on tullut idätettävää ja kasvatettavaa.

Sähkönkulutus

Tämä kiinnostaa varmasti aika monia, joten kerrotaan sähkönkulutus heti kärkeen. Sähkö on mennyt 7,42 euron edestä, sisältäen myös siirtohinnan. Olen laskenut hinnan niin, että siirto ja myynti olisivat yhteensä 10 senttiä kilowattitunnilta. Alle 10 euroa on mielestäni erittäin maltillista kahden viikon kulutuksesta, sillä yölämpötilat ovat huidelleet viime viikonlopun lyhyttä lämmintä jaksoa lukuunottamatta kylmimmillään kymmenen pakkasasteen molemmin puolin. Olen säätänyt lämmityksen 7 asteeseen ja mittarin mukaan se on myös pitänyt.

Tiivis huone

Alussa oppii koko ajan uutta.. Selvisi nopeasti, että huoneeni on hyvin tiivis, muutenhan sähköä kuluisi jonkin verran enemmän. Siinä missä tiiviys on kiva juttu sähkölaskun kannalta, ei se olekaan niin kiva homma mullan kannalta. Viikon päästä löysin hometta osasta kylvöksistä.


Lehtikaalikylvösten pinnalta löytyi valkoista hometta.

Lähdin vastahyökkäykseen säätämällä lämppärin puhaltamaan vähemmän kuumaa ilmaa, jolloin se pysyisi lämmittäessään päällä vähän kauemmin  ja kierrättäisi ilmaa huoneessa. Lisäksi olen avannut talvikasvarini ovat joko täysin auki aurinkoisena päivänä tai vähintään raolleen päivän ajaksi. Nyt uutta hometta ei ole enää ilmestynyt, mutta sähkönkulutuksessa näkyy hieman se, että ovet avataan aamulla ennen töihin lähtöä kun kasvihuone kokonaisuudessaan on vielä pakkasen puolella.

Kuuma!

Viime viikonlopusta lähtien olemme saaneet nauttia aivan upeista auringonpaisteista, useampana päivänä. Yhtenä aamuna kävelin kasvarille 11.00 aikaan ja vastaan löi hurja lämpö. Kasvihuoneessa oli lähemmäs 30 astetta ja talvikasvarissani 50 astetta. Hups! Ruuvasin kasvihuoneen automaattiset luukunavaajat auki-asentoon ja availin kaikki räppänät. Talvikasvarini ovet pitää siis avata aamuisin ihan muustakin syystä kuin kosteudesta!

Huomasin myös, että lämpömatto on todella tehokas. Se toimii tehoalueilla 1-5 ja se oli minulla kakkosella. Se tuntuu olevan liikaa. Salaatin siemenet jäivät itämättä ja lehtikaalitkin näyttivät nääntyvän. Säädin lämpömattoa pienemmälle ja pikkutaimet ovat mielestäni piristyneet. Salaateille tein eilen uuden kylvön, katsotaan mitä ne nyt sanovat.

Tykkään niin paljon kasvihuoneeni ovista! Näillä ilmoilla on todella kätevää, että kasvihuoneen oven saa osittain auki. 


Luukutkin alkoivat aueta sen jälkeen kun ruuvasin ne talven jäljiltä auki-asentoon. Tämäkin auttaa kuumuus-ongelmaan. En vain huomannut tehdä tätä samantien, sillä en arvannut kuinka lämpimäksi kasvari paukahtaa!


Kiiviä ei lämpö haittaa. Sen lehdet ovat kasvaneet hurjasti siirrettyäni sen varastolta kasvihuoneelle. 

Mitä kaikkea talvikasvarissa kasvaa?

No ehkä alkuun voi kertoa mitä ei kasva... Greipin ja ryppysitruunan varastoon siirtämisestä alkanut lehtien käpristyminen vain jatkui, eikä vielä yksi siirto auttanut asiaa. Lopulta kaikki lehdet kuivuivat ja päätin siirtää ne pois talvikasvarista tilaa viemästä. Appelsiini ja lime sinnittelevät vielä talvikasvarissa.

Olen tehnyt joitakin idätyksiä suoraan talvikasvariin ja lisäksi tavoitteena on saada vihreää lehteä ruokapöytään mahdollisimman rivakasti. Laakeisiin astioihin on istutettu Babyleaf-salaattia, lehtikaalia ja salaattivuonankaalia. Yhdessä laakeassa astiassa on kolmea eri salaattia, jotta voin testata mikä niistä tykkää kasvaa tällä tavalla lehdiksi talvikasvarissa. Löysin vanhoja keltasipulin siemeniä ja nakkasin ne versomaan. Pakko kyllä sanoa, että kipossa ei tapahdu mitään. Ehkä parasta ennen vuonna 2014 pitää sipulin kohdalla ottaa tosissaan?



Omissa purkeissaan on myös sidesalaattia ja kiinankaalia. Ajattelin, että kiinankaali on lukemani mukaan aikamoinen tuholaismagneetti, joten voisiko sen kasvattaa näin varhaisversiona ja siirtää sitten keväällä avomaalle. Katsotaan miten käy!


Laitoin pienen erän kaaleja itämään talvikasvariin ja tämä kyssäkaali on aivan sydänkäpysen näköinen. Sitä en ihan tiedä mihin tämän voi laittaa kasvamaan, kun sen aika tulee. Vähän olen liian aikaisessa. Mutta kyllä sitä yleensä keinot keksii!



Oikeasti kasvarissa on näitä laatikoita jo sen verran, että ne ovat öisin päällekkäin talvikasvihuoneessa ja aamulla nostan ne pöydälle saamaan valoa. Tämän kuvan vasemmanpuoleinen laatikko kaaleinen on itämässä omia aikojaan kylmän kasvihuoneen puolella. (Ai miksi kipoissa on Kyssäkaali + Simpson. No, kylvin samaan kippoon vahingossa kahta siementä...)


Uusi laji testaukseen! Merikaalin siemenet olivat yllättävän isoja ja todella keveitä. Osassa kylvöohjeista luki, että se pitäisi kylmäkäsitellä, joten jätin merikaalin itämään kasvariin kylmälle puolelle. 

Kauniit säät

Tänä viikonloppuna oli niin kauniit säät, että oli pakko vain hengailla kasvihuoneella. Siihen nähden miten paljon vietän siellä aikaa, saan aika vähän aikaiseksi. Mutta se ei olekaan pääasia. Olemme istuksineet viikonlopun molempina päivinä koirien kanssa kasvarin lämmössä ihan vain lueskelemassa uusinta puutarhakirjaostostani Vihreää ympäri vuoden (ai miten niin huomaa, että olen inspiroitunut?!), plaraamassa siemenluetteloita ja koirat ovat vahtineet jäillä kulkijoita. Välillä olen sitten tehnyt vähän kylvöjä. Aika ihanan rentoa! Ja kohta on oikeasti huhtikuu, pakkohan kevään on joskus tulla!




 Mukavia kevätpuuhia kaikille!



______________

Seuraa Saaristopuutarhaa:

Facebook
Instagram







14 kommenttia

  1. Ai kun kiva - nyt näin sinunkin kiivisi. Näyttää paljon vihreämmältä kuin omani, jonka lehdet ovat ihan hailakat. Hirveä kiivikateus iski 😁 Kiivi on aina vihreämpää aidan toisella puolella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai minä taas kadehdin kuinka hienosti sinun kiivisi köynnöstää ja siinä on lehtiä ihan köynnöksen päähän asti!! :D Kiivi tosiaan on vihreämpää aidan toisella puolen... :D :D

      Poista
  2. Hyvin on lämmennyt kasvihuone teillä päivisin, pitäisikin tarkistaa, mikä on tilanne meillä. Voisi sitten pikkuhiljaa aloittaa kasvarin lämmityksen ja kasvien viennin ulos.
    Ihana tunnelma viimeisessä kuvassa, kyllä kelpaa ottaa aurinkoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa tsekata! Meillä aurinko pääsee paistamaan kasvariin juuri sen kuumimmankin ajankohdan, mikä ei kesällä ole ollenkaan optimaalista. Mutta näin keväällä aika mukavaa! :)

      Poista
  3. Onpas siellä sisällä jo melko kesä ;)
    Mielettömän hieno ja kätevä kokonaisuus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä puutarhurin päässä kevät on aika paljon pidemmällä kuin ulkona! :D

      Poista
  4. Ompas jo kesäisen näköistä ja ihana tuo kasvihuone sinulla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tämä on ensimmäinen kevättalvi kasvihuoneeni kanssa ja joka päivä siellä on käytävä ihastelemassa! :)

      Poista
  5. Mahtavat lämpötilat, tuntuu ihan hurjalta että maaliskuussa pitää tuulettaa;)
    Sähkölasku kyllä kiinnosti, mukavan pienenä on summa pysynyt. Itsekin vois harkita keväällä jonkinlaista patteria kasvariin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, mukavan pieni summa sähkölaskussa. Kuplamuovilla saisi vähän helpommallakin eristettyä pienen tilan lämmitettäväksi. Suosittelen! :)

      Poista
  6. Hyvä, että huomasit fixata automaattiavaajat! Merikaalia! Pitäisi olla hyvän makuista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Merikaali on maultaan minulle uusi tuttavuus, Örössä sitä näin viime kesänä, mutta siellä en sitä tietenkään maistanut. Toivottavasti kasvi itää! :)

      Poista
  7. Vohdoin vastasin antamaasi haasteeseen, hiukan muokkasin sitä ;) https://saveajapapuja.blogspot.fi/2018/03/kevaan-odotus.html

    VastaaPoista