Bataatin kasvatus


Olen lukenut jonkin verran bataatin kasvatuksesta ja kun eilen kaupassa päätin tehdä ruoaksi bataattilaatikkoa, sujautin mukaan myös yhden bataatin idättämistä varten.

Olen löytänyt kahdenlaisia ohjeita bataatin idätyksestä. Toisessa bataatti laitetaan multaan (2/3 näkyville) ja toisessa taas vesilasiin. Vesilasiversiossa bataatin voi myös jakaa osiin ja laittaa jokaisen osan vesilasiin. Mielestäni vesimaljakko-versio kuulosti hauskalta, joten päätin koittaa idättämistä maljakossa.

Ensin bataatti kuuluu pestä. Pesemisen tarkoituksena on ilmeisesti irrottaa bataattiin mahdollisesti ruiskutetut itämisenestoaineet. Ja heti joudun tunnustamaan, että eipä käynyt mielessä, että kasviksiin ruiskutetaan sellaistakin... Etsin kaikki hillopurkit ja muut, mutta niin isoa vesimaljakkoa ei löytynyt, että bataatti olisi mahtunut sinne kokonaisena. Niinpä leikkasin bataatin neljään osaan ja laitoin jokaisen palan cocktailtikkujen avulla vesiastiaan kiinni niin, että alaosa osuu veteen. Vesi on tarkoitus vaihtaa viikoittain. Sitten vain odotellaan 3-4 viikkoa ja toivotaan, että kaupasta osui matkaan sellainen bataatti, joka tekee versoja! Jos bataatti tekee vain juuria vesilasiin, niin se tarkoittaa, että se on käsitelty itämisenestoaineella.

Bataatit näköttävät jokainen omassa purkissaan. Vettä en vielä lisännyt, sillä arvelin läikyttäväni vedet kipposista minne sattuu. 

Kuvaamiseni keskeytyi hetkeksi ja kun palasin takaisin, oli yksi bataatti kadonnut. Syyllinen löyty nopeasti, kun löysin pentukoiran bataatin kanssa sängystään. Onneksi bataatti oli vielä ehjä!
Bataatti on siirretty kasvivalon alle taimettumaan chilin ja kanelibasilikan kera. Ohjeiden mukaan bataatti tarvitsee itäkseen valoa. 

Nyt alkaa jännittävä kuukauden odotus, josko juures itää. Sitten saa jännittää vielä syksyyn, että näkee onko tämä bataatti pensastava vai köynnöstävä ja tuleeko satoa ollenkaan! Kirjoitan bataattiprojektista blogiin, joten painamalla Bataatti-tunnistetta näet tuliko tästä jotain vai ei.

----

Edit.
29.12016. Bataatin pääpaloihin on kasvanut pitkä yksittäinen juuri, mutta pinnalla ei näy mitään elämää. Saattaa olla niin, että nämä yksilöt on käsitelty idättämisenestoaineella. Löysin vähän eläväisemmät bataatit ja laitoin vielä yhden bataatin puolikkaat veteen ja kaksi ruukkuun multaan. Katsotaan jos niiden kanssa on parempi tuuri!

11.2.2016 Kaksi viikkoa sitten vesiruukkuun laitetussa ruukussa on selvä alku ja myöskin pieniä juurien alkuja on näkyvissä! Ruukuissa ei tapahdu vielä mitään. Täällä kuvia pikkuisesta alusta: http://www.saaristopuutarha.com/2016/02/bataatti-elaa.html

1.3.2016 Kolmessa bataatissa on versoja, jopa useampia! Ne ovat kaikki olleet vesilaseissa. Bataatti versoo-kirjoituksessa kuvia.

19.4.2016 Bataatti on kasvattanut pitkiä versoja, jotka olen poikkaissut ja laitanut vesilasiin juurtumaan. Muutamassa päivässä versot ovat kasvattaneet hienoja juuria. http://www.saaristopuutarha.com/2016/04/bataatin-versot-juurtumassa.html

19.7.2016 Bataatti kukkii! www.saaristopuutarha.com/2016/07/bataatinkukka-ja-kaalinalkuja.html

26.9.2017 Ensimmäinen satoni bataatista! http://www.saaristopuutarha.com/2017/09/bataatin-sadonkorjuu.html



_______________

Seuraa Saaristopuutarhaa:

10 kommenttia

  1. Mielenkiintoista kuulla bataattikokeilustasi! Olen itse yrittänyt sitä useampana vuonna, vaihtelevalla menestyksellä. Olen kyllä saanut bataatinmukulat kauniisti kasvamaan, mutta toistaiseksi ei satoa ole ilmaantunut lainkaan :(
    No, ei se mitään, bataatti on joka tapauksessa hauska ja kaunis kasvi!
    Suomesta löytyy myös bataatinkasvatukseen enemmänkin vihkiytynyt Antti Laakso, joka on kirjoittanut aiheesta kirjankin, ja pitää sivuja Facessa. Tässäpä linkki blogini juttuun, jossa esittelen hänet: http://parastapuutarhasta.blogspot.fi/2015/04/trendimukula-bataattia-voi-kasvattaa.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska kuulla kasvatuskokeiluista! Olisi kyllä ihana saada omasta maasta muutama bataatti ruokapöytään, mutta katsotaan nyt itääkö nuo edes. Laakson face-sivuja jo seuraan, mutta nyt käyn lukemassa myös esittelyn!

      Poista
  2. Pakko jatkokommentoida.. Olinkin lukenut esittelyn jo lokakuussa, veikkaanpa, että se oli yksi niistä kirjoituksista, joiden vuoksi bataatti on jäänyt kummittelemaan korvan taakse!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinpä vähän arvelin, että Laakson bataattijutut saattavatkin olla sinulle jo tuttuja! Kiva kuulla, jos blogijuttuni on ollut sytyttämässä bataattikipinää :)
      Tässä itse pähkäilen, laittaisiko bataatteja tällä kertaa kasvamaan. Sitä kun aina tässä vaiheessa tietäisikin, millainen kesä on tulossa, aurinkoinen ja helteinen, vaiko viileämpi ja sateinen? - Helpottaisi kummasti ennakointia, mutta eipä voi kuin arvailla ja toivoa parasta :)

      Poista
  3. Minä täällä Kangasalan korkeudella kokeilin viime vuonna bataatteja ensimmäistä kertaa ja kylmästä kesästä huolimatta satoakin tuli. Parhaiten sain versomaan lämpimässä, multaan osittain tai kokonaan haudatut (pienet) bataatit, kokeen vuoksi pilkotut pilaantuivat tai eivät itäneet. Kasvattelin verson ensin aika isoiksi kiinni bataateissa, sitten siirsin ne kasvamaan vielä kokoa ruukkuihin multaan, koska oli aika viileää, ja lopuksi lämpölavaan, joka oli katettu osan kesästä. Isohkoja bataatteja tuli ehkä 3-4 kiloa, ehkä kilo tai pari pieniä, jotka ajattelin kohta laittaa versomaan ensi kesää varten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkeistä ja rohkaisevista kasvutuloksista! Luulenpa että päädyn itsekin laittamaan vielä bataatin tai pari multaan, niin omituisilta näyttää viikon vesilasissa olleet bataatit. Mutta kaikkeahan pitää kokeilla!

      Miten olet säilönyt noita bataatteja talven yli? Aika ihana laittaa omista pikku-bataateista itämään uusi sato. Ei tarvitse juosta kaupoissa luomu-bataattien perässä. :)

      Poista
    2. Ensin lämpö&kosteuskäsittelin niitä muutaman kuukauden (englanniksi curing), joka siis makeuttaa bataatit ja ilmeisesti saa ne säilymään paremmin. Sen jälkeen olivat ensin rintamamiestalon keittiön nurkkakaapin lattialla, nyt ovat vaan kaapin edessä lattialla, koska kaapissa tuntui vähän liian kylmältä. Pimeässä olisi kai parempi, mutta eivät ne näytä liiaksi valostakaan välittävän. Optimaalinen säilytyslämpötila on ilmeisesti 12-16 astetta, kylmemmässä tulee vaurioita. Ja koska eivät ole sukua perunalle, ei haittaa jos vähän jostain nurkastaan vihertävät. Itujakin puskivat jo joku aika sitten osa, olen vain kylmästi napsinut pois. Paitsi kaikkein ituisimman istutin pieneen kukkaruukkuun jo loppuvuodesta, se on tehnyt eteisen ikkunalle yli metrisen lonkero-köynnöksen. :D

      Poista
    3. Kiitos säilöntävinkeistä! Toivottavasti pääsen niin pitkälle, että saan jopa miettiä säilömistä!

      Poista
  4. No johan on mielenkiintoinen postaus. En ole koskaan edes ajatellut, miten tämänkin aarteen voi lisätä. Kiitos <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän kinkkistä se ilmeisesti on, pitäisi löytää luomubataatteja. Tuo minun vesilasibataattini on nyt kasvattanut juuret, mutta mitään muuta elämää ei näy. No annetaan vielä mahdollisuus, jos itujakin alkaisi ilmestyä!

      Poista