Bataatin sadonkorjuuJännittävää! Niin pikkuruisesta silmusta lähti liikkeelle bataatin kasvatus ja odotus on ollut pitkä. Saisinko tänä vuonna satoa?

Bataattikasvatukseni aloitus ei mennyt ihan putkeen, sillä se bataatti, johon kasvatin silmuja, ei hyvän alun jälkeen lähtenyt lopulta kasvamaan. Se teki muutaman lehden alun ja homma jäi siihen. Ei sitten, totesin. Mutta riemukseni ruokailua varten ostamani luomu-bataatti oli tehnyt pienet silmun alut, joten se päätyi välittömästi lautasen sijaan kukkaruukkuun. Alkukasvatus ei siis mennyt ihan optimaalisesti, mutta siirtäessäni bataatin isompaan ruukkuun, oli se kuitenkin ihan vauhdissa.

Nyt bataatti näyti valmiilta sadonkorjuuseen. Osa lehdistä oli aivan keltaisia ja niihin oli iskenyt myös vihannespunkki. Vihreätkin lehdet näyttivät vähän elottomilta. Nappasin rangan irti ruukusta ja kaadoin ruukun maahan.


Bataatti oli kukkinut kesällä ja kasvattanut mukavasti lehtiä. Tykkään bataatin ulkonäöstä, se valui kauniisti korkean ruukun reunaa alaspäin.


Bataatin nysä jäi jäljelle, kun leikkasin lehvästön pois.


En muistanutkaan, että olin laittanut ruukkuun jonkin verran kaislaa pohjalle. Juuret olivat hakeutuneet kaislan läpi hyvin vesisäilön puolelle. Päältä päin ruukku näytti kuivalta, mutta pohjalla oli hyvin kosteutta.


Kaadoin multakokkareen ja aloin kaivaa mukuloita. En löytänyt yhtään mitään. Kuorin multaa pois ja kauhaisu kauhaisulta pettymys kohosi, eikö täällä todellakaan ole MITÄÄN? Aivan ruukun keskeltä löytyi kuitenkin bataattisaalis. Kolme suloista bataattia nökötti mullan keskellä. Ihanaa, onnistu sittenkin! Saaliin lopputulos oli kuitenkin niin pieni, että järjellä en voi perustella itselleni bataatin kasvattamista. Sain nipin napin kasaan yhtä paljon bataattia kuin mitä olin ruukkuun laittanut. Nyt syöminen oli vain yhden bataatin sijaan kolmessa bataatissa.

ENSI VUONNA TAAS

Tämä ei kuitenkaan lannista minua ja testaan bataattia taas ensi vuonna. Tekisi mieli hommata taimi Bataatti-Antilta, mutta hän taitaa myydä niitä vain Tampereen puutarhamessuilta. Hän on testannut eri lajikkeita ja tietää mikä sopii Suomen oloihin parhaiten. Ensi vuonna koitan muistaa myös lannoittaa bataattia ja pitää tarkkailla sitä ötököiden varalta paremmin. Bataatti jäi vähän osivuun, enkä huomannut vihannespunkkeja ennen kuin oli liian myöhäistä. Nekin ovat varmasti haitanneet mukuloiden kasvua. Ensi vuonna uudestaan ja vähän huolellisemmin!


Tässä ne kolme pientä bataattia ovat! Ne pääsevät uunijuuresten joukkoon huomenna.______________

Seuraa Saaristopuutarhaa:

10 kommenttia

 1. Mielenkiintoista ja jännittävää! Ainahan ei ole kyse sadon määrästä vaan uuden kokeilusta ja hauskuudesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se on juuri näin! Ja bataatilla on kauniit kukatkin! :)

   Poista
 2. <3 ihanat vauvabataatit.. mäkin aion yhä kokeilla keräkaalia.. jo neljän epäonnisen kokeilun jälkeen.. (ryökäleet kun kasvattavat komeita lehtiä mutteivät mene kerälle)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keräkaalia en olekaan testannut! Ehkä ensi vuonna koitan saanko lehdet rullaantumaan kerälle! :D

   Poista
 3. Vautsi, onnistuit saamaan satoa bataatista. Minä en sitten koskaan onnistu kasvattamaan sitä, aina se tuppaa mädäntymään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä salaisuus oli, että unohdin kastella sen aina silloin tällöin... :D Mutta taisi tosiaan se minunkin ensimmäinen bataattini mädäntyä alkuvuonna.

   Poista
 4. Hieno onnistuminen, vaikka sadon määrä ei suuri ollutkaan! Nämä tällaiset kokeilut ovat ihan parhaita. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se on totta! Ja ensi vuonna uusi yritys.. Eihän tässä ole montaa kuukautta, kun saa taas aloittaa idättelyn! 😊

   Poista
 5. Moi! Monena vuonna oon bataattia kasvattanut ja yhtä monta kertaa epäonnistunut! 😂 Mutta tyhmä kun on niin taas aion laittaa! Löysin nimittäin 3 bataattia kaupasta, joissa on hyvät idunalut. Tästä se taas lähtee! 😂 👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Minä en ole edes vielä päässyt kauppaan metsästämään bataatteja... Nyt täytyy ryhdistäytyä, sillä onhan se taas koitettava! :D

   Poista