Pihlajanmarjoja pakkaseen


Pihlajanmarjat... En ole juurikaan uhrannut niille ajatuksiani ennen kuin luin Ylen uutisista, että ne ovat suorastaan superfoodia. No, jos pihlajanmarja on trendimarja ja ehtinyt jo uutisiinkin asti, niin minä olen varmasti pari vuotta trendin aallonharjalta myöhässä. Mielenkiinto kuitenkin heräsi. Voiko niitä tosiaan syödä?!

Myönnän siis, että olen luullut marjojen olevan niin happamia, ettei niistä oikein ole syöntimarjoiksi. Sananlasku on mennyt enemmän kuin hyvin perille. Eipä sitten muuta kuin pihalle maistamaan lähimmästä pihlajasta pari marjaa. Kyllä siinä suu vähän muikistuu, mutta itse asiassa aika hyviä! Rakastan puolukkaa ja sen hapokkuutta. Pihlajanmarja ampuu selvästi kovemmilla hapokkuuksilla, mutta ehkä sille pitää antaa mahdollisuus!

Mökiltä erä marjoja pakkaseen

Olimme mökillä käymässä Turun saaristossa ja siellä on rannassa useampi pihlaja. Lähtöpäivänä päätin verottaa koe-erän marjoista kotiin ja laittaa pakkaseen. Nämä marjat olivat ainakin taatusti luomua ja melko kaukana ilmansaasteista, mökkimme on sen verran kaukana merellä.

Pakko muuten omistaa kommentti saariston säälle. Sunnuntaina oli täysin tyyntä ja lämpöä oli niin paljon, että pystyimme ottamaan aurinkoa laiturilla päiväsaunan lomassa. Jouduin vaihtamaan asentoa, kun selkä alkoi kuumottaa kuin parhaanakin kesäpäivänä. Turun saaristo on ollut tänä kesänä meille säiden puolesta erittäin kiitollinen ajanviettopaikka!


Peilityyntä meren pintaa ja kaksinkertaisia pilviä. Niitä jäimme ihastelemaan laiturille. Näimme myös kaksi merikotkaa korkealla taivaalla etsimässä saalista.
Rannassa kasvaa kolme pihlajaa, joiden alaoksilta oli kätevä poimia marjoja. Silloin kun olin pieni, tämä puu oli vain pikkuinen ruippana, mutta kahdessa toisessa pihlajassa kiipeilimme paljon. Melkein teki mieli koittaa, että heilahtaisiko sitä vielä yhtä helposti puuhun, mutta jäi väliin.

Pihlajanmarja on siitä mukava poimittava, että pussi täyttyy nopeasti ja paikkaa ei todellakaan tarvitse vaihtaa usein!

Smoothie-testailua

Kotona putsasin marjat. Olin poiminut ne terttuina, joten jonkin verran oli poistettavia roskia. Samalla pääsi eroon myös muutamasta huonon näköisestä marjasta ja hämähäkinseitistä. Laitoin marjat samantien pakkaseen. Pihlajanmarjat menettävät pakkasen puremina hieman hapokkuuttaan. Pakkasesta ne on helppo ottaa käyttöön smoothiesiin. Yritämme pitää kiinni tästä terveellisestä aamupalatavasta, sillä välillä lounaat jää leipään tai muuhun höttöön. Päivä alkaa jotenkin mukavasti, kun saa ensimmäiset vihreät, punaiset tai keltaiset suuhunsa jo aamulla!


Pakastetut marjat irtoavat nätisti toisistaan ja pakasterasiasta on helppo rouhaista sopiva määrä marjoja käyttöön.
No miltä maistuu? Hyvältä! Jopa Jaakko tykkäsi, vaikka ei olekaan kirpeiden asioiden suurin ystävä. Smoothien toinen pääaine oli banaani, joka taittoi mukavasti pihlajanmarjojen hapokkuutta. Seuraavaksi aion koittaa niiden sekoittamista omenasoseen kanssa. Täällä pihlajanmarjat meni jatkoon ja uskallan suositella niitä pakkasen kautta ainakin puolukkaa rakastaville!______________

Seuraa Saaristopuutarhaa:


8 kommenttia

 1. Ihanaa! Olin kans lukevinani että pihlajanmarjat on superia ja nyt tulee kiire kerätä pakkanen täyteen! Nimenomaan niihin aamuisiin smoothie-sekoituksiin! Kiitti ja kivaa syksyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllä! Huomenna paistaa aurinko ja ajattelin napata matjat pihan puusta talteen... 😀

   Poista
 2. Onpa kauniita kuvia. Itse en ole koskaan pakastanut pihlajanmarjoja. Nyt niitä kyllä olisi pakastettavaksi asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa koittaa! Huomasin, että käsi hakeutui pakadtusrasialle kuvatessa aika tiuhaan! 😊

   Poista
 3. Pihlajanmarjoista teen joka vuosi hilloa ja hyytelöä. Kauniin väristä ja pieni kirpeys ei haittaa.
  Marjoista saa myös aivan ihania kettukarkkeja, kokeilkaa.
  Pakastan myös talveksi muutamia marjaterttuja lintuystävieni iloksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vai kettukarkkeja... Nyt kuulostaa kiinnostavalta! Huomenna paistaa aurinko, taidanpa poimia lisää marjoja ja googlettaa vinkkisi!

   Myös lintuvinkki on hyvä! 👍🐦

   Poista
 4. Kiitos smoothievinkistä, taidan käydä tänään hakemassa pihlajanmarjoja pakkaseen!

  VastaaPoista
 5. Kun kerää pihlajanmarjoja, kannattaa vertailla eri puiden marjojen makua, koska niissä on suuria eroja: siinä missä yhden puun marjat ovat mietoja ja sopivat sellaisenaan vaikkapa salaattiin, toinen puu kantaa kuivia ja liian happamia marjoja.

  VastaaPoista