Vierailulla huonekasvihullutusten äärelle!


Kävin viikonloppuna moikkaamassa Kaijaa Tampereella. Olin kyllä tiennyt, että hän on hurahtanut erilaisiin huonekasveihin, vähintään yhtä paljon kuin minä hyötykasveihin, mutta ehkä en ollut ihan ymmärtänyt mitä tarkoittaa, kun kotona on 105 huonekasvia. Niitä nimittäin sitten riitti, jokaisessa paikassa, jossa oli vähänkään valoa.


Kuvattavaa olisi ollut vaikka kuinka paljon, mutta keskityin ennen kaikkea minulle täysin uuteen kasvattamistapaan. Kaija kasvattaa huonekasveja PULLOISSSA! Pulloon lisätään multa, kasvit ja vesi, minkä jälkeen pullo tai purkki suljetaan. Koska vesi ei pääse haihtumaan, muodostuu pullon sisään oma, itsenäinen ekosysteemi. Periaatteessa pulloa ei tarvitse tämän jälkeen avata ollenkaan.


Pullossa kasvavien kasvien kokoelmaa. Pienin pullo on kuvassa vasemmalla näkyvä Napue-ginin pullo. 

Suurimmassa pullossa kasvavat kasvit eivä ole vielä ehtineet valloittaa koko pulloa.

 Kaija pitelee käsissään pisimpään, eli melkein vuoden, suljettuna ollutta purkkia.

Mehikasvit eivät kuulemma viihdy kovin hyvin suljetussa purkissa. Tarkkaan katsomalla tästä kasvista näki, että lehdet eivät olleet aivan priimakunnossa, vaikka mielestäni se oli ensikatsomalta todella kaunis!

Tästä näkyy hyvin pullon sisältö. Lekasoraa pohjalla, sitten multaa ja jo hyvin kasvaneita kasveja.

Oletko katsonut Disneyn Kaunotar ja hirviö-elokuvan? Tämähän on aivan kuin se ruusu, joka on elokuvassa lasikuvun sisällä. 

Ihanat purnukat!

Ikkunalaudalla oli kukkien runsautta. Tykkäsin myös siitä, että ruukut olivat ihanan värikkäitä. Ihan vasemmalla vesilasissa kasvaa ilmakasvi. Sitä pitää muistaa sumutella joka päivä.

Suloinen! En tiedä mikä, mutta söpö se on.

Väriloistoa!


En tosiaan ole mikään kukka- tai huonekasviihminen, joten olin aika yllättynyt kuinka olisin voinut viettää vaikka kuinka paljon pidemmänkin ajan kukkia kuvaten. Lisäksi Kaijalla oli mielenkiintoisia juttuja kasveihin liittyen. Mistä ne olivat tulleet tai minkälaisia erikoisia tapoja niillä oli. Löysimme myös yhtymäkohtia hyötypuutarhan ja huonekasvien välillä. Hänellä kasvoi parsa kaapin päällä ja vaikka se onkin eri lajike, kuin minun pihalla kasvattamani parsa, olivat ne kuitenkin aivan saman näköisiä vihreitä hattarapilviä.

Jos erilaiset kasvit kiinnostaa, niin Kaija instagrammailee kasveista, taiteestaan sekä suunnittelemistaan kasviaiheisista tatuoinneista nimellä @kaija_papu.

Saas nähdä kuinka hyötypuutarhurin käy, alkaako kotiin hiljalleen ilmestyä esimerkiksi pullokasveja. Tuollainen jättipullo menisi aika hienosta sisustuselementistä, heti kun vain olisi sopivasti tilaa!


______________

Seuraa Saaristopuutarhaa:


21 kommenttia

 1. Tosi hienoja! Pitäisi kyllä koittaa joskus. Aina löytyy uutta ja ihanaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No samaa mietin. Voisi aloittaa vaikka pienemmällä pullolla. Tai ehkä purkilla. Jotenkin se kasvien saaminen kohdilleen pullon suun kautta kuulostaa hommalta, jossa vaaditaan vähän enemmän kärsivällisyyttä! :D

   Poista
 2. Noi pullojutut on upeita! Olen usein suunnitellut, mutta toteutus on jäänyt. Ja juu, ajattelin että meidän ~20 huonekasvia on paljon, mutten tiennyt vielä mitään... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No en minäkään voinut tajuta, että niitä mahtuu sata kerrostaloasuntoon. Mutta aika nätisti ne siellä olivat ja tunnelma oli ihanan puutarhainen! :)

   Poista
 3. Apua mitä ihanuuksia. Kerrassaan inspiroiva lähestymistapa viherkasveihin, tuota on ehkä aivan pakko itsekin kokeilla. Kiitos kovasti, että jaoit tämän kanssamme.

  VastaaPoista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. Poistin oman kommenttini, kun tuli niin monta kirjoitusvirhettä. Totesin, että upeita kuvia ja niin kekseliästä. Nuo pullojutut ovat upeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole niihin aiemmin törmännyt, niin oli kyllä itselle aika eksoottista ja mielenkiintoista! :)

   Poista
 6. Ooh, onpas mahtava idea! Tuota pullojuttua on ehdottomasti kokeiltava, voiko helpommaksi kasvien hoito enää mennä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, niinpä! Mutta toisaalta mitenkäs sen asetelman tekeminen sinne pulloon? :D Ja ihan kaikki kasvit ei ilmeisesti viihdy pullossa ilman pientä tuulettelua. Pistän tämän asian hautumaan ja ehkä jonain päivänä! :)

   Poista
 7. Ihan uutta mulle! Menee kokeiluun. Hyvä syy avata kaapissa oleva Napue-pullo, kun kerran tulee hyvään tarkoitukseen;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, erittäin hyvin todettu! Ehkä kannattaa ostaa myös sitruunapuu sen Napuen kaveriksi. Vaikka se onkin usein karpalolla tarjoiltu. Aina on hyvä olla tekosyy ostaa sitruunapuu! :D

   Poista
 8. Onpa hauska idea tuo pullossa kasvattaminen, aivan uutta minulle! Sitä olisikin mielenkiintoista kokeilla. Iloista viikonloppua!

  VastaaPoista
 9. Tämä pullokasvatus on hauskaa puuhaa. Tein itse samaa joskus kauan sitten lapsena, mutta vain yhdellä lajilla - juoruilla. Oli hauskaa kasvattaa isokin pullo täyteen juorua, joka sitten lopulta tupsahti pullon suusta ulos. Kapillaari-ilmiö piti huolen kosteuden kiertokulusta ja usein sai ihastella onnistuneita lopputuloksia. Värilliset pullot ei juttuun toimi, mutta kirkkailla voi yllättyä aina iloisesti. Ilmassa on kuin pientä taikaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hauskalta! Juoru on ilmeisesti tosi kiitollinen pullokasvi. Olen ymmärtänyt, että värillisessäkin pullossa kasvatus onnistuu, ei tokikaan tummassa. Jos joskus saan käsiini ison pullon, niin tätä täytyy kokeilla! 😊

   Poista
 10. Ihana postaus! Ja mielettömän hienoja noi pullot ja purkit. Sulla on tosi hyvät kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Minäkin vähän innostuin huonekasveista, kun näin mitä kaikkea siskolta löytyy! Niin ihanan värikylläistä ja jännittävää! :)

   Poista
 11. Olipa siinä kasveja. Nuo kasvipullot ovat tosi hienoja. Minä näin suurta potentiaalia siinä isossasinisessä pullossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista nähdä, miltä tuo iso sininen pullo näyttää vuoden päästä! 😊

   Poista