Mikähän lienee oikea termi wintersowingille? Koska en ole siihen blogeissa törmännyt, niin käytetään vaikkapa suoraa käännöstä, eli talvikylvöä!
Hieman yli vuosi sitten törmäsin youtubessa jenkkiläiseen videoon talvikylvöistä. Siinä esikasvatusta ei tehty sisällä, vaan ulkona isoissa maitopurkeissa. Superlyhyesti sanottuna ajatus on, että siemenet kylvetään purkkeihin, jotka viedään ulos aurinkoiseen paikkaan. Siellä ne itävät silloin, kun niille on sopiva aika ja alkavat kasvaa purkin suojissa. Näin kasvatettuna saadaan tukevia taimia, joita ei tarvitse karaista. Sanovat, että näin voi kasvattaa tomaattiakin ja vaikka se ei lähde kasvuun yhtä aikaa sisällä kasvatettujen tovereidensa kanssa, niin ulkona kasvatetut taimet ottavat myöhemmin eron kiinni ja tekevät vähintään yhtä hyvää satoa.
Ahhah ja vai niin! Ei esikasvatusta sisällä? Tämä olisi ainakin mieheni mielestä ihan kiinnostava juttu. Minulla ei ollut viime vuonna sopivia purkkeja. Koitin kuitenkin minikasvihuoneella, joten laitoin kaalit näihin aikoihin kylmään kasvihuoneeseen minikasvihuoneessaan itämään ja itäminen tapahtuikin vikkelästi. Sain hyvän näköisiä taimia ja niistä voi lukea lisää täältä. Kaalit ovat kuitenkin kylmänkestäviä, joten tänä vuonna päätin kokeilla tomaateilla ja herneillä.
Tomaatit ulos purkkiin kasvamaan
Koko viime kesän ja syksyn olen säästänyt sopiva muovisia vesiastioita. Meillä niitä kuluu huonosti käytössä, joten olen onnistunut haalimaan niitä vain kolme kappaletta. Olen suojellut niitä kuin suurtakin aarretta, kun Jaakko on ajatellut heittää ne roskiin.Nyt oli aika laittaa testi aluilleen. Multaa pohjalle ja Tiny Tim-tomaatit kahteen halkaistuun purkkiin. Kolmanteen laitoin parsakaalia, joka ei viihtynyt parhaiten viime vuoden kokeilussa, joten katsotaan miten se lähtee kasvamaan. Palaset laitoin toisiinsa kiinni alumiiniteipillä. Korkki pitää ottaa pois ja sitten kiikutin purkit lavatarhaan. Toisen tomaattipurkin vein kasvihuoneen kylmälle puolelle. Mielenkiintoista nähdä miten näille käy!
Kaksi purkkia on ulkona kasvulavassa lumen keskellä. Torstaina alkaa pakastaa, jonka jälkeen lukemat pysyttelevät ainakin jonkin aikaa nollan alapuolella.
Aikaista hernettä kasvihuoneesta
Ja kun nyt vauhtiin päästiin, päätin istuttaa kasvihuoneeseen aikaisen Meteor-hernelajikkeen. Tässäkin on tarkoitus kasvattaa herne kuvun alla ainakin niin kauan kuin se kuvun alle mahtuu. Herneet ovat kasvihuoneen kylmällä puolella kohdassa, jossa kasvualtaan multa ei ole jäätynyt. (Tosin näytti siltä, että multa ei ole jäätynyt oikein mistään kohtaa, korkeintaan laitoista.) En ehtinyt liottaa herneitä, koska ajattelin että ne voivat vähän niinkuin itse päättää milloin olisi sopiva hetki lähteä liikenteeseen.
Painoin kuvun kannella multaan rajat, jotta tiedän mihin kylvää. Herneet ovat aivan liian lähellä toisiaan, mutta ajattelinkin syödä ainakin puolet pois versoina. (Huom, näytän olevan aika varma itämisestä! :D))
Sitten kupu päälle ja tsemppiä matkaan herneille!
Mansikkaruukun puleeraus
Ja kun nyt siinä olin kasvihuoneella, tartuin toiseen listalla olevaan hommaan. Minulla on ollut latva-artisokkaruukku talvehtimassa varastolla ja samaisessa ruukussa on kasvanut myös kuukausimansikoita. Liian monta kappaletta, jos totta puhutaan. Ne näyttävät niin kovin pieniltä isuttaessa! Korjasin latva-artisokan ympäriltä muutaman mansikan pois, jotta sille olisi tarpeeksi tilaa.
Mansikoilla oli ruukussa pitkät juuret ja jouduin kyllä käyttämään hieman väkivaltaa, jotta sain kasvit irti ruukusta. Toivottavasti lähtevät kasvamaan!
Yhteensä kolme kaveria sai uuden lähdön omassa ruukussaan.
Ruukussa latva-artisokka sai tilaa. En ole ihan varma kuvittelenko, mutta ihan kuin se kasvattaisi uutta pientä lehteä. Tämä artisokka ei syksyllä edes tiputtanut kaikkia lehtiään. Mielenkiintoista nähdä miten se lähtee liikkeelle. Toisessa ruukussa näkyy vain artisokan nysä, eikä mitään elämään viittaavaa. Ruukku jatkaa eloaan lämmitetyssä talvikasvihuoneessa.
Jos talvikylvöt kiinnostaa, niin youtubesta löytyy valtavasti havainnollistavia videoita hakusanalla Wintersowing. Saas nähdä miten tällaisen herkemmän kasvin, kuten tomaatin kasvatus onnistuu Suomen talvessa (etenkin tämän talven polaaripyörteiden kynsissä). Jääkö se niin myöhälle, ettei tomaatti vaan mitenkään ehdi esikasvatettujen sisarustensa vauhtiin. Toisaalta olen kyllä nähnyt monilla videoilla oikeasti lunta. Hmm... Jännää!
______________
Seuraa Saaristopuutarhaa:
Tämäpä oli mielenkiintoista!
VastaaPoistaSamaa mieltä! Mikä olisikaan kätevämpää kuin vähentää taimimääriä sisällä siirtämällä osan ulos? Raportoin sitten tuleeko tästä mitään. Harmillisesti otos on vähän pieni. :)
PoistaOnpa sulla mielenkiintoiset testit menossa! Jään kiinnostuneena seuraamaan, miten ne onnistuu. Olisi ihan mahtavaa, jos onnistuisi!
VastaaPoistaOlen katsonut ruotsalaisen Sara Bäckmon youtube videoita talvikylvöistä ja sadosta talvella. Innostuin niistäkin aika tavalla. En ole kuitenkaan itse ryhtynyt vielä tositoimiin.
Mahtavaa kun nykyään on youtube, mistä voi saada ideoita. Ja kiitos vinkistä, Saran blogiin ja youtube-kanavaan en ole aiemmin törmännytkään. Näyttää kiinnostavalta!
PoistaEn tiedä käynkö näin aamulla vielä vähän hutaalla, mutta en ymmärtänyt yhtään että miten ne siemenet noissa vesikannuissa on?😄 Kelluuko siellä jotain purkkeja sisällä?
VastaaPoistaSiis hitaalla😂
PoistaNiin, olisin voinut esittää asian hyvin tai huonosti, mutta teinkin sen hyvin huonosti! :D Purkissa on ihan multaa ja kylvömultaa. Siemenet on siinä normaalisti päällimmäisenä. Mutta hauska, että sanoit kellumisesta! Olin unohtanut laittaa pohjaan mitään reikiä ja toisen purkin kylkiteippaus petti. Sieltä on valunut pullon kylkeä pitkin melkoisesti vettä sisään ja multa tosiaan kellui vedessä. Hups!!
PoistaMielenkiintoinen kokeilu. Seuraan innolla sen tuloksia.
VastaaPoistaJoo saapa nähdä kuinka käy ja onko tämä vain hieman lämpimimpien alueiden systeemi! :)
PoistaKiinnostava koe, jännä nähdä tulokset. Toivottavasti onnistuu!
VastaaPoistaSamaa toivon minäkin! Mutta on kyllä myönnettävä, että nämä 10 asteen yöpakkaset ovat saaneet minut hieman epäilemään! :D :D
PoistaJännää!
VastaaPoistaNo niin on! Mielenkiintoista nähdä miten käy... :D
PoistaHei, talvikylvöjä ei tiettävästi Suomessa juurikaan harrasteta (syyskylvöjä kyllä). Käy kurkistamassa Sara Bäckmon vidoita youtubesta. Hyviä ideoita talvikylvöihin ja no dig gardening'iin. Meillä on täällä niin lämmintä, että ensimmäiset taimet saisi laittaa maahan jos vain olisivat valmiita. Onnea kylvökokeiluihin, Ritu
VastaaPoistaSainkin jo Riinalta tuon Saran videokanavavinkin ja olen käynyt niitä katsomassa. Todella kiva kanava ja hyviä vinkkejä! Kuulostaa ihanalta tuo lämpö... tuohon tämä talvikin toki oman kiinnostavan mausteensa kasvatteluihin. :D
PoistaNiin, että ulkokylvöt voisi aloittaa jo nyt! Jos onnistut, niin minäkin kokeilen ;)
VastaaPoistaNo saa nähdä! Täällä paukkuu pakkanen 10 asteessa ja vasta kahden viikon päästä ollaan yölämpötiloissa lähempänä nollaa. Olen hieman epäileväinen, mutta onhan se koitettava! :D
PoistaEn ole talvikylvöistä kuullutkaan, ei liene tavallista näillä leveysasteilla. Jännittävää nähdä miten projektisi etenee. Siellä saaristossa on selvästi lämpimämpi ilmasto. Olen kerran yrittänyt talvettaa latva-artisokan ruukussa kellarissa, mutta en onnistunut.
VastaaPoistaLounais-Suomen saaristossa varmasti onkin lämpimämpi ilmasto, mutta me olemme aika lailla alueella 1b, mutta lämmintähän se on sekin. Nyt tosin pakkaset paukkuu öisin 10 asteessa, joten saas nähdä kuinka käy. Jos koe onnistuu tomaattien kanssa niin, etteivät ne ole hurjasti jäljessä, niin pakko sanoa, että omatkin kulmakarvat vähän kohoavat! :D
PoistaMinusta näyttää siltä, että toinen latva-artisokka on säilynyt hengissä, mutta toisesta ei kuulu mitään. Toivottavasti sekin virkoaa. Viime vuonna en saanut niitä edes kukkimaan. Toivon että talvehtineet saisivat vähän etumatkaa.
Talvikylvö = hankikylvö on minulle tuttu juttu, mutta tästä sinun kertomastasi en ole ennen kuullutkaan. Hankikylvö on tarkoitettu lähinnä niille siemenille mitä voisi syksylläkin kylvää. Siksi onkin erittäin mielenkiintoista miten tässä käy. Vähän epäilen että täällä yölämpötilat ovat liian kylmiä esimerkiksi tomaatille, jos lähtevät itämään liian aikaiseen saattavat kuolla. Mutta on tosiaan mielenkiintoinen idea, ja voisin tätä joidenkin kasvien kohdalla itsekin testata. Tosin aijon vielä odottaa että nyt luvatut pakkaset menevät ensin ohi.
VastaaPoistaEpäilen myös, että tomaatille tämä on varmaan vähän raju testi. Ehkä kasvihuoneessa oleva pömpeli voisi toimia tomaatillekin. Laitoin lisäksi parsakaalia ja pinaattia, ne kestävät kylmää sen verran paremmin, että voisi onnistuakin. Lisäksi laitan tänään kaaleja kasvamaan, nekin saavat jäädä kuvun alle kasvihuoneen kylmälle puolelle. No, jännä nähdä miten tämä etenee! :)
PoistaHmmm...pitäisikö ottaa vinkistä kiinni ja testata tuota tomaattijuttua(!). Tänä vuonna tein ekan kerran niin, että pökkäsin tomaatin siivuja multaan. Oli varma, että ne mätänee, mutta kyllä sieltä jo kaksi hentoa törröttäjää on ponkaissut pintaan :D Testailu on jännittävää. Sinulla ne ovat ihan omaa hienoa luokkaa. Jännää seurailtavaa.
VastaaPoistaJA koska aurinko on korkeammalla ja kevät mielessä - sain oikean vireen vastata sinun heittämään haasteeseen. Käypä kurkkaamassa: http://oliaika.blogspot.fi/2018/03/mika-huhtikuussa-koskettaa-sielua.html Tältä se kevät nyt tuntuu ;)
Haha, aina pitää jotain kokeilla! Pakko kuitenkin sanoa, että minulla kasvaa tomaatit ihan perinteisesti sisälläkin tällä hetkellä. En ole siis vallan heittäytynyt uudenlaiseen yritykseen!
PoistaKivaa, että ehdit vastata haasteeseen! Hyppäänpäs seuraavaksi lukemaan sitä! :)
Jännittävä kokeilu. Minullekin tuli ensisijaisesti hankikylvöt mieleen, mutta tomaatin kylvö kuulostaa vähintäänkin riskialttiilta :) Mutta eihän sitä tiedä ennen kuin kokeilee.
VastaaPoista