Kaalin talvinen esikasvatusTänä vuonna tein kokeilun kaalien kanssa. Sisällä ei kerta kaikkiaan ollut tilaa aikaiseen esikasvatteluun ja päätin koittaa mitä tapahtuu, jos laitan kaalin siemenet itämään pikkukasvihuoneeseeni omaan pikkuiseen minilaatikkokasvihuoneeseen. Siemenpusseissa on aina niin paljon siemeniä, että ajattelin, etten menetä mitään, jos vaikka kaikkikin taimet heittäisivät henkensä.

Maaliskuun puolivälissä laitoin laatikon kasvihuoneeseen. Silloin oli muutama kaunis päivä ja lämpötila pikkukasvihuoneessani nousi auringon paisteessa jo kolmeenkymmeneen asteeseen. Toisaalta yöt olivat kylmiä ja pakkasöitä on tänä keväänä ollut runsaasti. Jäätkin lähti meiltä vasta 7.4., joten olin vähän pessimistinen kokeiluni suhteen.

Laatikkokasvihuone taustalla. Ennätyslämpötila heti parin päivän jälkeen oli 35 astetta.

Kylvin laatikkoon kyssä-, lehti-, parsa-, kukka-, savoijin- ja ruusukaalia. Ainoastaan parsa- ja kukkakaali eivät ole tykänneet tästä kokeilusta. Kaikki muut lähtivät aika nopeasti kasvuun ja pakkasöistä huolimatta ne pärjäsivät todella hienosti lämmittämättömässä kasvihuoneessa. Ainakin voi sanoa, että taimet ovat karaistuneet heti pienestä pitäen...

Niinpä päätin siirtää osan taimista jo nyt lavankaulukseen kasvamaan, sillä olin hajakylvänyt ne laatikkokasvihuoneeseen ja taimet alkoivat olla sen verran isoja, että ne sotkeutuivat toisiinsa. Kokeilu oli tosi mielenkiintoinen ja sain siihen idean katsomalla videoita ja lukemalla facebook-ryhmistä wintersowing-menetelmästä. Siinä siemenet laitetaan itämään esimerkiksi pulloon talvella pihalle. Kasvi lähtee sitten sopivana hetkenä kasvamaan ja pullo luo sille hyvät olosuhteet. Melkoisen mielenkiintoista pohjoiselle taimikasvattajalle! Sopivia muovipulloja minulla ei ollut, mutta tällaisessa minikasvihuoneessakin homma onnistui. Taimista kasvoi tanakoita, sillä ne ovat saaneet kaiken sen valon, mitä luonnolla on ollut tarjota. Pahimmillaan meillä on ollut maaliskuun puolivälin jälkeen pakkasia noin 5-6 astetta ja niistä taimet ovat selvinneet hyvin oman kupunsa alla.


Pipo tykkää kaalista ja tuli ilmeisesti tarkastamaan, josko saisi jo maistiaisia. Vielä hetken saa odottaa ensimmäisiä kyssäkaaleja.


Taimet valmiina ensimmäiseen yöhön, vielä kansi päälle.


Istuttamisen jälkeisenä yönä oli taas pakkasta, mutta taimet eivät ole ottaneet laatikossakaan nokkiinsa kylmistä öistä. 

Halusin istuttaa kaaleja vähän aikaisemmin sen vuoksi, että ne olisivat jo isompia siinä vaiheessa, kun tuholaiset iskevät. Niin ja lisäksi rakastuin viime vuonna kyssäkaaliin ja haluan sitä mahdollisimman pian taas lautaselle!


______________

Seuraa Saaristopuutarhaa:


8 kommenttia

 1. Onpa kiinnostava kokeilu. Minulla ei ole kasvihuonetta, mutta voisin kokeilla tätä vinkkiä kasvimaalla, lasien avulla. Kunhan tuo monikymmensenttinen lumi ensin sulaisi :) Sisällä alkaa olla ahdasta taimikasvatuksen aikoihin ja juuri kaalit vievät paljon tilaa. sinulla on ihastuttava puutarha-apulainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä wintersowingissa (olkoon vaikka talviesikasvatus!) ei kasvateta oikeasti kasvihuoneessa, vaan suoraan ulkona läpinäkyvissä muovikanistereissa. Ja tosiaan kanisterit laitetaan ihan lumen keskelle ja sitten kasvit heräilevät kasvuun itselleen sopivana aikana. Minä vähän lälläröin ja laitoin kasvihuoneeseen, kun en voinut uskoa, että toimisi.... 😀

   Poista
 2. Varmaan myös perunat voisi laittaa jo kasvulavaan, kun laittaa kannen päälle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vappuna laitoin ensimmäiset Siiklit multaan... Katsotaan miten niille käy nyt kun ilma taas kylmenee!

   Poista
 3. Mielenkiintoista! Kaalit varmaan ainakin sopii tähän menetelmään, sillä ne eivät ole aivan kylmänarkoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, siksi aloitinkin kaaleilla... Katsotaan jos ensi vuonna koittaisi juureksilla! :)

   Poista
 4. Tätä voisi kokeilla ensi keväänä, laitanpa aiheen hautumaan!

  Sini K.
  kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen! Kannattaa katsoa videoita youtubesta, on aika mielenkiintoista! :) :)

   Poista