Mantelin ja kiivin talvetuskuulumiset


Helmikuu lähestyy puolta väliä ja voisi kai sanoa, että pahimmat hetket mantelin ja kiivin talvettamisessa alkaa olla ohi. Tänä vuonna olen talvettanut manteleita ja kiiviä talvikasvihuoneessa.

Mantelipuu

Impecta Fröhandel myy mantelinpuunsiemeniä (Prunus Dulcis) ja pakkohan sellaisia oli aikanaan ostaa. Ensimmäisellä kerralla talvetus meni pieleen, mutta ainahan voi yrittää uudelleen. Ja viime keväänä idätetyistä siemenistä sain kolme kasvia aluilleen. Kaksi siirsin aikanaan isompaan ruukkuun, mutta yksi jäi jostain syystä pieneen ruukkuun ja se on jäänyt suloiseksi miniatyyriksi. Keräsin mantelin kasvattamisesta muutaman vinkin tänne silloin kun kylvin ensimmäiset siemenet.


Miniatyyrimanteli (lilassa ruukussa) pääsi ensimmäisenä lämpimään talvikasvariin ja ei ehtinyt pudottaa edes lehtiään kylmästä. Mantelin seurana on oikealla keräkaali ja vasemmalla sitruunapuu.


Toisen mantelipuun siirsin vähän myöhemmin lämpimään talvikasvariin. Se ehti tiputtaa kaikki lehtensä, mutta uutta nuppua näyttää olevan tulossa!


Kolmas manteli ei mahtunut talvikasvariin. Etelä-Ruotsissa manteli voi talvehtia ilmeisesti myös ulkona. Ajattelin, että ehkäpä tämä kaveri voisi yrittää selviytyä lumipenkassa kasvihuoneella? Saa nähdä, suhtaudun vähän skeptisesti, mutta kaikkeahan voi kokeilla!

Kiivi

Jenny-kiivi talvehtii nyt toista vuottaan. Viime vuonna se pysytteli pimeässä varastossa 5 asteen lämpötilassa. Silloin huomasin ensimmäiset lehtisilmut helmikuussa tähän aikaan. Nyt kiivi on herännyt huomattavasti aikaisemmin, enkä ole varma onko se hyvä asia. Toisaalta se näyttää kyllä hyvinvoivalta. Mutta miten ihmeessä pidän sen hengissä vielä pari kuukautta näin pienessä tilassa, jos se intoutuu kasvamaan? Nyt kiivin pitkät köynnökset on taitettu rullalle, jotta ne mahtuvat talvikasvariin.

Lehdet ovat kasvaneet nopeasti isoiksi! Kuihtuneet lehdet ovat viime syksyltä.

Lehtikaalivaras

Pipo on aina valmiina tulemaan kashvihuoneelle. Joskus huomaan jälkikäteen, kuinka koirat ovat vaivihkaa käyneet verottamassa kasveja. Tänään Pipo ei ollut varovainen, se halusi lehtikaalia ja vähän äkkiä!


Tuoksuupa hyvälle! Tuosta voisi napata...


Suurin osa lehdistä on mennyt smoothieen. Olen ajatellut jättää lehtikaalin sikseen ja katsoa voisiko se kestää kevääseen. Ainakin se selvisi tammikuun kovemmat pakkaset ja nyt on niin leutoa, että saattaisi vaikka selvitäkin kevätlämpöön asti!


Onkos muilla kiiviä tai mantelia kasvamassa? Kaikenlaiset vinkit ja kokemukset vastaanotetaan!


______________

Seuraa Saaristopuutarhaa:

Facebook
Instagram

4 kommenttia

 1. Ei ole minulla mantelia tai kiiviä tai muutakaan hapankvattia eksoottisempaa. Viikunaa kovin mielisin, mutta missä ihmeessä ne kaikki sitten talvettaisin? Haaveilen terassin kylkeen sijoittuvasta talvipuutarhasta, edes ihan pienen pienestä. Mutta taitaa haaveeksi jäädä. Hyvällä mallilla sulla talvetus on, odotellaan lämpöistä kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti ihan googlata, että mikä on hapankvatti! Kalamondiini-nimellä tunnistin. Minä haaveilen sun sukulaisesta mandariinist, mutta niitä ei oikein meinaa löytää.

   Talvikasvari on ollut todella hyvä paikka talvetuksen kannalta. Mutta kyllä minäkin mielisin isompaa, sillä lime ei meinaa enää mahtua talvikasvariini. Haaveitahan kannattaa aina olla, eihän sitä tiedä mikä niistä sitten joskus toteutuu! :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Niinpä! En millään hennonnut komentaa sitä lopettamaan... :D

   Poista