Eksoottisempi eläjä

Välillä vähän eksoottisempaa kasvatusta. Osaatko arvata mikä kasvi on kuvassa? Alkuvuonna laitoin isot siemenet jääkaappiin kylmäkäsittelyyn. Laitoin ne perliittiin ja osan siemenistä ohjeen mukaan pikkuiseen muovipussiin ja pari kappaletta ruukkuun kookoskuituun muovikelmulla päällystettynä. Kookosruukkuun laitoin osan siksi, että perliitti oli vielä kaupassa, enkä vain malttanut odottaa!

Siemenet saivat olla kaksi kuukautta jääkaapissa ja kun otin ne pois, oli yksi kookoskuidussa elänyt siemen itänyt. Muovipussissa olleet siemenet olivat sen näköisiä, että enpä ihmettele, jos mikään niistä ei enää idä. Eikä ruukussa tosiaan ole tapahtunut mitään edistystä kuin tämän yhden jo jääkaapissa itäneen siemenen kohdalla.


Kolme pisteen vihjeessä näkyy siemenet. Arvaustehtävä helpottuu huomattavasti, jos nämä kuuluvat esimerkiksi jouluperinteisiin.  
Joulu ei varmasti ole kenenkään mielessä nyt kesän kynnyksellä, lämpöjen hipoessa melkeinpä hellettä. Mutta kun tammikuussa lumikinosten keskellä törmäsin mantelipuun siemeniin, olihan ne vain pakko ostaa. Miettikää jos saisi riisipuuroon mantelit omasta puusta?

Joku voisi miettiä kannattiko ostaa siemenet erikseen, mutta ajattelin jos sillä tavalla saisin mahdollisimman pohjoisiin oloihin tarkoitetun mantelin. Kaupasta napatusta mantelista ei oikein tiedä mitään sen vaatimista kasvuolosuhteista.

MANTELIPUUN KASVATUS

Suomalaisia ohjeita mantelipuun kasvattamiseen on ollut todella vaikea löytää, joten päätin etsiä naapurimaan kielellä. Ja nopeasti tärppäsi!

Selvisi, että Ruotsin eteläosissa mantelipuu saattaa selviytyä jopa ulkona, vaikka talvettamista orangeriessa tai muuten sisätiloissa suositellaan. Paras talvehtimislämpötila olisi -1 - +10 astetta. Mantelit kukkivat jo helmikuussa, minkä vuoksi pölyttäminen täytyy hoitaa itse. Se viihtyy kalkki- ja savipitoisessa maassa. Ruukussa kasvatettavaa mantelipuuta täytyy lannoittaa, mutta mitenkään erityisen vaativalta se ei vaikuttanut. Niitä riisipuuron manteleita saan kuitenkin odottaa pitkään. Mantelipuu alkaa tekemään satoa ensimmäisen kerran 4 - 6 vuoden päästä siementen kylvämisestä. Ja minä kun luulin, että parsa olisi ehdoton testi kärsivällisyydelleni!


Mantelipuu ja Pipo nauttivat ilta-auringosta halkotelineellä. Halkoteline ammottaa tyhjyyttään talven jäljiltä, joten se on hyvä paikka kasveille.

_______________

Seuraa Saaristopuutarhaa:

12 kommenttia

 1. Vautsi, en ole ennen törmännytkään mantelipuuhun. Ja hyvässä kasvussa näyttää olevan. Nyt on pakko kysyä että mistä löysit siemeniä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selailin tammikuussa Siemenkauppa.comin luetteloa (paha ajanviete, syntyy hulluja ideoita!). Sieltä ostin. 👍😊

   Poista
 2. No onpas kunnianhimoinen suunnitelma – oman maan mantelit kuulostavat todella harvinaiselta herkulta :)! Toisaalta mantelin kukintakin on niin ihana, että ihan jo senkin vuoksi sitä on varmasti kiva kasvatella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, kunnianhimoinen suunnitelma vai hetken unelmassa aloitettu projekti? Katsotaan... :D :D

   Poista
 3. Olisikohan Annika se seuraava idea kasvattaa itse ne joulupuuron riisitkin :-) En enää hämmästy juuri mistään, heh heh :-) Terveisin Leena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joudun myöntämään, että riisi ei ole käynyt mielessä! :D

   Poista
 4. Wow, olet kyllä taitava puutarhuri! Ihanaa seurava millainen se on vähän isompana =).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei, en ole missään tapauksessa taitava, vasta toinen kesä, kun pääsin esikasvattelemaan mitään. Mutta ehk se on juuri hyvä, ettei ihan ymmärrä mikä on järkevää... ;)

   Poista
 5. Mielenkiintoinen projekti :) Ja vaikka vain yksi siemen iti, niin taimi näyttää jo todella reippaalta. Menestystä kasvatukseen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taimi näyttää kyllä reippaalle, mutta nyt on vähän kasvu hidastunut. Katsotaan miten sille käy. Minulla on nyt niin vähän tilaa sisällä, ettei nämä taida kaikki oikein saada kunnolla valoa. Täytyypä siirtää manteli lähemmäs valoisia paikkoja! :)

   Poista
 6. Pakko kysyä, että onkos mantelisi jo tuottanut satoa?

  VastaaPoista
 7. Laitoin 17.4.22 lasittamattomalle parvekkeelle kaupan kuorellisia napostelumanteleita. 6 kappaletta kahden kostean kankaanpalan väliin, muovirasiaan ja rasian kansi vähän raolleen. Kävin tarkastamassa ajoittain kosteuden. 12.5 hämmästyin, kun avasin kannen. Kaikki kuusi mantelia olivat kasvattaneet tymäkän, valkoisen kiharan, usean sentin mittaisen idun tai kasvu-aiheen! (En tiedä oikeaa nimitystä) Nyt multaan, kauankohan selviävät!

  VastaaPoista