Ensimmäiset siemenet multiinOlin päättänyt malttaa joulun yli ja ehkä vähän pidemmällekin uuteen vuoteen, mutta vuoden ensimmäisenä päivänä annoin periksi. Jotain oli istutettava! Kävin läpi kaikki siemenpussit tarkistaakseni mitä kaikkea voisin tilata tänä vuonna.


Oli pakko myöntää, että siemeniä oli enemmän kuin tarpeeksi, mutta puutteitakin löytyi. Esimerkiksi chiliä oli vain vaivaiset kolme siementä ja ne päätin laittaa kasvamaan. Jättisipulin pussin ostin viime vuonna, enkä ehtinyt niitä silloin istuttaa. Se on minulle täysin uusi tuttavuus, josta olen lukenut sen vaativan pitkän esikasvatusajan. Niinpä ajattelin, että voisin hyvin laittaa pari siementä itämään, eihän siitä mitään haittaakaan olisi…


Järjestin pussit istutusajan mukaan odottamaan kevättä.


128 pussia hyötykasveja ja vielä kukat päälle. Huh, olin ajatellut tilailla vähän sitä sun tätä, mutta läpikäytyäni nämä totesin, että vähempikin saa riittää tänä vuonna. Joulun alla kirjoitin listalle kaikki Exotiq Gardenin luettelossa kiinnostavat siemenet. Vuoden ensimmäisenä päivänä viivasin niitä yli. Osan voi ostaakin, esimerkiksi chili-tilanne on huono ja yhtään ison kasvihuonetomaatin siementä ei ollut. Myös munakoisoa aion taas yrittää. Viimeksi sain golfpallon kokoisen hedelmän-raakileen kirvoista vioittuneesta kasvista. Vielä kerran täytyy koittaa!

Kasvihuoneella istutuspuuha on vaivatonta

Nappasin siemenet ja pahviset kahvimukit mukaan kasvihuoneelle. Siellä oli multapussi valmiina, eikä tarvinnut suojata lattiaa sanomalehdillä. Tämä on ensimmäinen kevääni kasvihuoneen kanssa ja vaistoni sanoo, että tulen pitämään siitä yhä vain enemmän kevään taimikasvatusten alkaessa!


Istutan siemenet yleensä pahvisiin kahvimukeihin, sillä niihin saa helposti kirjoitettua mitä purkissa kasvaa. Ja ei ainakaan nimilappu huku!


Kasvualtaan laita on minulla niin leveää puuta, että siinä on täydellinen istahduspaikka parin siementötterön täyttämisen ajaksi. Multapussi vain taimipöydän viereen jakkaralle ja homma etenee sujuvasti.

Tyrni ja karhunvadelma kylmäkäsittelyyn

Kun nyt kerran olin isutuspuuhissa, päätin laittaa myös tyrnin ja karhunvatukan siemenet kylmäkäsittelyyn. Kylmäkäsittely suositellaan tekemään jääkaapissa laittamalla siemenet perliittin, turpeen ja taimimullan sekoitukseen. Tyrni iti tällä systeemillä viime vuonna hienosti, mutta karhunvatukasta ei kuulunut mitään. Päätin laittaa molemma suoraan multaan ja kylmäkäsitellä siemenet kasvihuoneella. Tyrnin siemeniä jäi vielä vähän ja ne laitan jääkaappiin.

Ja mihinkäs tarvitsen lisää tyrniä? No, istutin lokakuun loppupuolella edelliset taimet pikkusaaren rantaan. Se oli vähän tyhmä veto, ne olisi pitänyt istuttaa paljon aikaisemmin. Vesi on ollut tänä syksynä korkealla ja välillä se on noussut niin korkealle, että pikkutaimistani ei ole näkynyt oksan kärkeäkään. Lienee selvää, että ne eivät ehtineet juurtua niin hyvin, että olisivat pysyneet pikkusaaren maassa kiinni. Laittamani kasvumulta ja tyrnit sen mukana huuhtoutuivat mereen. Siispä uutta tilalle!


Tyrnit istutin laakeisiin astioihin odottamaan kylmäkäsittelyä kasvihuoneella.


Ilta alkoi hämärtyä, joten pussit multapussi kiinni ja sisälle! Muuten, minttu näyttää edelleen sinnittelevän vihreänä kasvihuoneella! Aikamoinen epeli!
______________

Seuraa Saaristopuutarhaa:19 kommenttia

 1. Voi että, nyt alkaa itsekin syyhytä sormet kylvöhommiin, mutta jos laittaisin jo tässä vaiheessa jotain esikasvatukseen, ehtisi se kyllä venyä jo aivan holtittoman kokoiseksi ennen kuin sen voisi siirtää ulos parvekepuutarhaan. Pitää malttaa vielä pari kuukautta. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, nämä olivat ensikuumeen hoitoon.. 😃 Viime vuonna taisin istuttaa chilejä vielä helmikuun lopulla ja ihan hyviä tuli!

   Poista
 2. Kyllä se on hyvä ajoissa aloittaa :-) Ja uskomattoman hienossa järjestyksessä sun siemenet on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanha kenkälaatikko on tarkoitukseen juuri sopiva! Jostain syystä olen onnistunut pitämään siemenet lähes samassa paikassa. Lukuunottamatta niitä paria pussia, jotka löytyy kasvihuoneelta, syystakin taskusta, jostain kukkaruukusta... 😃😃

   Poista
 3. Mulla oli viime vuonna niin paljon taimia että tänä vuonna olen päättänyt hiukan vähentää. Voi sinua ahkeraa kun olet jo aloittanut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen päättänyt vähentää taimia... Mielummin vähän vähemmän ja niitä hoidettaisiin oikein hyvin. Saas nähdä miten käy, olen luvannut näin myös viime vuonna! :D :D

   Poista
 4. Taidat olla ensimmäinen joka on jo korkannut esikasvatus puuhat 😊
  Pitääkin käydä lävitse omat siemenpussukat mikäli jotain puutteita löytyisi. Yritän tosin hillitä niiden hankkimista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sain juuri postilaatikosta Exotiq Gardenin ja Impectan luettelot. Täytyy yrittää pitää homma tiukasti hanskassa! Muutama chilinkasvattaja oli jo joulukuussa pitkällä esikasvatuksissa! :D

   Poista
 5. Mua katsottiin pitkään kun uuden vuoden valvojaisissa kerroin jo teheneeni kasvimaalleni kylvösuunnitelman o.O Mutta tämä postaus helpotti.. enhän mä ole mitenkään ajoissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäähän uuteen vuoteen vähän suunnitelmia olla! Minä en ole vielä sen enempää suunnitellut kuin hokenut itselleni, että vähempikin määrä taimia riittää! :D

   Poista
 6. Ihanaa, että esikasvatus hommiin pääsee taas :) Siulle ois haaste min blogissa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tosi kivan kuuloinen haaste! Toukokuuhun on vain hetki aikaa! :)

   Poista
 7. No nyt tarttui istutuskuume tästä postauksesta! Ehkä laitan taas setin kuukausimansikkaa itämään. Löytyisiköhän jostain nurkasta vähän kylvömultaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuukausimansikkahan olisi hyvä, se kestää niin pitkään kasvaa isoksi, ettei varmasti haittaa, jos laittaa jo nyt! Minä käytin vain puutarhamultaa, sillä kylvömulta on vielä kaupassa. Seuraavaksi sitä! :)

   Poista
 8. Minttu pitää kesästä kiinni :) Siemenkylvöt on mukavia puuhia, kiva että päätit jo aloittaa :) Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minttu on kyllä sisukas! Vähän oli pakko aloittaa, sen verran on kiva pyöritellä multaa.. 😀 Mukavaa uutta vuotta!

   Poista
 9. Outs! Sinähän olet kylvöissä sisukas ja hyvissä ajoin liikkeellä. Kaikki niin ihastuttavan järjestyksessä. Vautsi. Ja paljon kaikkea, mitä itse en ole kokeillut. Täytyykin ryhtyä seuraamaan blogiasi ja kasvun ihmeitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, järjestyksessä ainakin sen hetken vuodessa, kun tammikuussa kevättä kaipaillen hypistelee siemenpussit järjestykseen... Sitten keväällä räjähtää! :) Vaikka pusseja on jo aika läjä ja vannoin, etten ostaisi uusia, niin viime viikonloppuna meni tilaus eteenpäin kahteen kauppaan. Ja kauheasti jouduin karsimaan listaa! :D

   Poista
 10. En ole vielä aloittanut kylvöjä, mutta pitäisiköhän... Ja olen niin kade kasvihuoneesta, jonain päivänä minullakin on :)

  VastaaPoista