Puutarhavuosi 2016Vuosi on vaihtuntut ja se on aina hyvä syy kurkistaa takaisin omaan puutarhavuoteen. Varsinkin, kun Sini Kasvihormoni-blogista haastoi näyttämään 12 kuvaa viime vuodelta. Ja itse asiassa, näin kauden kynnyksellä on aika ihana palata takaisin ja katsella vihreitä kuvia!

TAMMIKUU

Voisihan nuo suojaverkot laittaa jo syksyllä... Mutta saaressa asumisen loistopuoli on se, että meillä ei ole täällä jäniksiä. Ne saapuvat vasta jäiden tultua, jolloin viimeistään täytyy laittaa verkot paikalleen. Niinpä viime vuonna laitoin verkkoja tammikuussa loppiaisen jälkeen.


HELMIKUU

Helmikuussa löysin uuden ihastukseni, sitruspuut. Nopeassa tahdissa kotonani olikin pian yksi sitruunapuu ja kolme appelsiinipuuta. Muutama sitruuna ollaan jo saatu syödäkin. Suosittelen näitä päivän väriläikkiä piristykseksi talveen!


MAALISKUU

Maaliskuun loppupuolella toimme multasäkkejä saareen kelirikkoveneellä vetäen. Tästä viikon tai parin päästä laskimme jo veneen. Koirat kulkevat välillä veneessä, vaikka pentu tykkääkin repiä välillä vetonarua. 


HUHTIKUU

Yksi viime vuoden siisteimmistä jutuista oli uudet kasvulavat. Niistä tuli mielestäni todella kauniit ja jykevät. Tavoitteena oli, että merivesi ei noustessaan aivan heti veisi multia kasvulavoista mukanaan.


TOUKOKUU

Kasvulavojen jatkeeksi rakensimme pienen, kolmen neliön kasvihuoneen. Pääsin ensimmäistä kertaa kasvattamaan kunnolla tomaatteja, kurkkua ja paprikaa. Tietenkin laitoin taimet liian tiheään ja kastelin liian harvoin, mutta sainpa kuitenkin satoa ja menetin täysin sydämeni etenkin marjatomaateille!


KESÄKUU

Kesäkuussa vihreys oli jo huumaavaa ja pientä satoakin oli saatavilla.HEINÄKUU

Niitä kasvupaikkoja ei ole koskaan liikaa vai miten se nyt meni? Olimme kaataneet talonrakennuspaikan tieltä puita ja se avasi hienon paikan uusille kasvulavoille vanhempien lavojen viereen. Pitihän siihen hakea vähän lavankauluksia...ELOKUU

Satoa! Elokuussa odotin jo malttamattomana, että isot tomaatit alkaisivat kypsyä. Päätin että tulevana vuonna laittaisin muutaman tomaatin vähän aikaisemmin. Puutarhasta alkoi muutenkin löytyä mukavasti syötävää. Herkkulistan kärkeen menivät erilaiset uunijuurekset. Raitajuusto sinihomejuustolla, palsternakka, kyssäkaali, erilaiset perunat... Meillä syötiin terveellisesti ja herkutellen!SYYSKUU

Siinäpä ne. Juurekset menivät taatusti jatkolistalle kasvatteluissani.LOKAKUU

Myös ruusukaali oli minulle uusi tuttavuus. Se oli myös kätevä, sillä satoa pystyi käydä poimimassa myöhälle syksyyn.MARRASKUU

Latva-artisokkia ehti kypsymään muutama. Ne olivat kuitenkin aika pieniä ja joudun myöntämään, etten oikein osannut tehdä niistä ruokaa. Mutta toisaalta artisokka on niin kaunis, että vaikka en onnistuisikaan kasvattamaan niitä isoiksi, niin taidan laittaa niitä myös tänä vuonna. Suurin osa pysyi pystyssä pitkälle vuoden loppuun.JOULUKUU

Joululomat viettien rauhoittuen Rukan lumisissa maisemissa. Loma oli täydellistä oleilua ja kauniita maisemia. Pidin aika pitkän loman blogistakin, mutta ehkä se on hyvä vain.Nyt katse on suunnattu uuteen vuoteen. On hypistelty siemenpusseja, ostettu pari kaunista ruukkua... Alennuksesta löytyi hieno taimilaatikko ja ensimmäinen pienen pieni erä idätyksiä on menossa. Ihanaa puutarhavuotta 2017!

 
______________

Seuraa Saaristopuutarhaa:


8 kommenttia

 1. Ihana postaus! Sulta onnistuu tuo hyötyviljely. Innolla odotan, mitä herkkuja tänä vuonna kasvatat. Mulla on varovaisena haaveena peura-aita saareen tänä kesänä. Ehkä minäkin saisin satoa omaan pöytään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedätkö, luin ensin kännykällä että peruna-aita. Olen tässä nyt hetken miettinyt, että miten sitä voi kasvattaa aidanteeksi, että onkohan joku erikoislajike! 😂

   Meilläkin käy uimalla saaressa peuroja, mutta ne eivät ole tulleet meidän pihalle asti. Joko naapureillani on paremmat puutarhat (ne ovat upeita!) tai sitten ne kuitenkin väistävät koiria. Tsemiä niiden torjumiseen!

   Poista
 2. Hyötypuutarhasi on niin mieletön, sieltä löytyy vaikka mitä erikoisuuksia, joiden kasvatus ei ole niin helppoa. Kurkistahan blogiini, jätin sinulle uuden haasteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai vitsit, tosi hauska haaste! Taisin saada tähän ideankin... 😊

   Poista
 3. Ihan huippukaunis vuosikatsaus, kiitos kun osallistuit haasteeseen! Käy kurkkaamassa blogissani, mitä muuta sanoin sinusta tänään.

  Sini K.
  kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi haasteen keksimisestä! Ja hyvänen aika, nyt kyllä punastuin sanoistasi! ☺️

   Poista
 4. Ihanuuden ihanuus mitä kuvia jälleen. Miten talvetat noita sitruspuitasi? Kuulostavat niin ihanilta ja itsekin olen joskus kokeillut tuloksetta. Tuo minikasvihuone on myös niin super, että ihan halkean.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvetan sitruksia ensimmäistä kertaa ja voin sanoa, että minulla olisi ainakin pari vinkkiä miten sitä EI kannata tehdä. Ei ole mennyt ihan putkeen... 😛😊

   Poista