Tyrnin ja karhunvatukan siemenet kylmäkäsittelyssä
Osuin vuosi sitten syksyllä Bauhausin alennusaamuun. Löysin sieltä 10 tyrnipensasta hintaan 2e/kpl. Mieletön alennus pensaista, jotka maksoivat normaalisti 20e/kpl. Ostin ne tietenkin kaikki.

Minulla oli sen verran hommaa viime kesänä kasvilaatikoiden rakentamisessa ja täyttämisessä, että marjapensaat jäivät vähemmälle huomiolle. Jossain vaiheessa kesää kaivoin tyrnit esiin kurtturuusupensaiden keskeltä ja raivasin niille tilaa kasvaa. Myös Jaakko kävi rannalla kasvavan heinikon kimppuun ja laittoi samalla siimaleikkurilla pari tyrniä matalaksi. ¨

Hoidon tasoa vasten tarkasteltuna olikin pieni ihme, kun löysin tyrnipensaista yhden marjan! Söin sen samantien ja kuvia jälkipolville ei jäänyt. Mutta mitä sen sijaan jäi, oli himo saada lisää tyrniä. Bauhausista ostetuista pensaista aika moni oli Tarmoja, eli ne eivät tekisi marjoja, toimivat vain pöyttäjinä. Tytti-pensaat tekevät sitten marjat. Meillä on hyvää rantaa, jossa kuvittelisin tyrnin viihtyvän, jos vain kurtturuusupensaat pysyvät kurissa. Ajatus 20 euroa maksavien pensaiden ostamisesta ei kiinnostanut, joten oli välittömästi ostettava pussi tyrnin ja karhunvadelman siemeniä, kun näin niitä Exotiq Gardenilla.


Tyrnin siemenet ovat tummia ja niitä oli pussin mukaan noin 75 kpl.


Karhunvadelma on vaaleampi. Tästä en ihan tiedä mihin laitan taimet aikanaan kasvamaan. Olen ymmärtänyt, että karhunvatukka on aika herkkä kasvi. Pitää katsoa keväämmällä sille paikkaa, jos idätys onnistuu.

KYLMÄKÄSITTELY

Nämä siemenet tarvitsevat kylmäkäsittelyn. Viime vuonna tein sen ohjeen mukaan laittamalla siemeniä pussiin perliitin ja kookoskuidun kanssa. Ohjeessa tosin taisi olla turvetta. Parin jääkaappikuukauden jälkeen siirsin perliitin siemenineen ruukkuun ja melko pian pikkuruiset taimet alkoivat kasvaa. Mutta keväällä mokasin. Taimet jämähtivät ja osa niistä kuoli sirkkalehtivaiheessa, Luulen, että ne eivät saaneet valoa, ruukun reunat olivat liian korkeat tai multaa liian vähän. Ja sitten yhtenä tuulisena päivänä ulkoilutin taimia ja rakentamani tuulensuoja lähti lentoon suoraan tyrnipurkin päälle. Siinä menivät kaikki taimenalut.

Tänä vuonna päätin koittaa kylmäkäsittelyä pihalla. Olen aikataulussa vähän myöhässä, suositeltu kylmäkäsittelyn ajankohta on loka-marraskuussa. No, viime vuonna aloitin tammikuussa, joten on tämä sentään vähän paremmin! Käytin tavallista puutarhamultaa, sillä se oli ainoa pussi, mikä ei ollut täysin jäässä.

Siemenet istutetaan puolen sentin syvyyteen molempien pensaiden kohdalla. Tyrnin kylmäkäsittely kestää 8 ja karhunvatukan 5-8 viikkoa. Vein ruukut kasvihuoneeseen, josta saan ne myös irti kahden kuukauden kuluttua. Pihalla ne jäisivät lumen alle ja hukkuisivat. Nyt sitten peukut pystyyn, että kylmäkäsittely onnistuu ja pienet siemenet lähtevät itämään helmikuussa, kun haen ne sisälle kasvamaan!Pikkuriikkisen kasvihuoneeni takana aurinko alkaa laskemaan. Upea keltainen väri värjäsi sekä meren jäisen pinnan että kasvihuoneen.Nähdään kahden kuukauden päästä!

MERI JÄÄTYY

Saaren ympärillä meri on jo aika hyvin jäätynyt, mutta lämpötilan sahatessa ylös ja alas, on jäässä aukkoja, jotka ovat ohuempia. Itsenäisyyspäivänä kävin koittamassa, josko jää kestäisi, mutta parikymmentä metriä rannasta jää alkoi notkua niin, että tuli kiire takaisin rantaan. Hups! Kuljemme siis vielä veneellä jäätä rikkoen, mutta kohta saamme varmaan nostaa veneen ylös. Katsotaan!


Jään paksuutta koitetaan tällä metallipäisellä kepillä. Jos se menee kertalyönnillä (tai kahdella, riippuu lyöjästä) läpi, kannattaa kävellä pikaisesti vahvemman jään alueelle. Tällä on myös helppo mitata jään paksuus avatusta reiästä. Tässä kohdassa jää meni rikki 3 lyönnillä ja kesti hyvin.


______________

Seuraa Saaristopuutarhaa:


4 kommenttia

 1. Olet kyllä ahkera kun jaksat paneutua tuohon kasvatushommaan. Minä olen kertakaikkiaan ihan käsi kaikkien kasvien kanssa. Hyasintitkin meinaa näivettyä käsin =D. Ihanaa joulunodotusta sinne teille saareen kaikille tasapuolisesti =).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikkea oppii kun tarpeeksi koittaa! Ja senhän näkee vasta myöhemmin mitä näistä tulee, jos tulee! 😀 Iloista joulua!

   Poista
 2. Ahkera olet ollut kasvatushomman kanssa. Ihana kuva tuo viimeinen. - Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovasti tämä on vienyt mukanaan... Jotain puutarhahommaa on kiva keksiä. 😊 Mukavaa Joulun odotusta!

   Poista