Syksyn lämpöä meren äärellä


Huomasin vasta tänä keväänä, että meren rannalla kevät alkaa myöhemmin kuin muualla. Se oli aika tavalla blogien ansiota. Seurasin muiden ihania keväisiä kirjoituksia ja raparperikuvia. Minulla oli hädin tuskin pienet raparperin nysät maan pinnalla, kun hätäisimmät jo melkein tekivät piirakkaa. Silloin tajusin konkreettisesti miten paljon kylmä meri viilentää ilmaa. Mutta jos menetän vähän alkukaudesta, on syksy merellä asuvan puolella.

Yölämpötilat ovat lähes koko ajan 10 asteen tuntumassa. Kylmin yksittäinen yö jätti mittariin 6,9 asteen lämmön ehkä viikko sitten. Viime yönä oli jälleen hieman yli 10 astetta. Niinpä kasvihuonekausi jatkuu edelleen! Siirsin kasvihuoneeseen öljypatterin muutama viikko sitten, kun syyskuu näytti kylmimpiä aikoja ja se on edelleen päällä puoliteholla muutaman tunnin jokaisena yönä. Tosin jouduin vaihtamaan patterin vähän tuhdimpaan malliin. Kuvan patterissa ei ole tuuletinta, joten lämpö ei levinnyt huoneeseen. Isompi patteri ja tuuletin auttavat mukavasti kylmän torjunnassa.

Pari viikkoa sitten kasvihuoneessa oli vielä paljon raakileita, joten päätin jatkaa kautta lämmittämällä. Silloin kasvihuone oli vielä täynnä vihreitä lehtiä.

Tänään kasvihuoneessa näkyy jo paljon enemmän ränsistyneitä lehtiä, joita olen perannut pois. Muutamia haljenneitakin tomaatteja on ollut, mutta ei vielä kovin paljoa. Tomaatit halkeavat, jos ne eivät pääse haihduttamaan lehtien kautta.

 Gardener's Delight kirsikkatomaatti on ollut todella satoisa. Olen tehnyt aika huonoa työtä tukemisen kanssa ja pensas onkin kasvanut vähän mihin sattuu ja hakenut aina vähän vauhtia kasvuun maasta lähtien.

Suosikkini marjatomaatti näyttää vielä elinvoimaiselta. Lehdet ovat vihreitä ja marjoja on vielä kypsymässä. Nämä pikkuiset tomaatit maistuvat huippuhyviltä!

Syksyn lämpö on huijannut marjatomaattia. Se kuvittelee, että vielä ehtisi tehdä tomaatteja alusta lähtien tälle kaudelle...
Pikku-munakoison siirsin pari viikkoa sitten kasvihuoneeseen odottamaan lautaselle päätymistä. Suloisia ja kauniin värisiä!


Päivän tomaattisatoa ja yksi Hamik-paprika. Ajattelin koittaa tehdä kuivattuja tomaatteja, katsotaan mitä siitä tulee!
Toivottavasti lämpimät päivät jatkuvat, sillä ne humauttavat aina uuden erän tomaatteja valmiiksi. Olen saanut vielä pihaltakin satoa tomaateista, mutta niissä osa kasveista on aikalailla menetettyjä tapauksia tältä kaudelta.


______________

Seuraa Saaristopuutarhaa:
6 kommenttia

 1. Eli, hätä keinot keksii. Tomaatitkin tarvitsevat lämpöpatteria. Täytyykin kokeilla kurkkuihin,niitä pukkaa meidän laiturikasvareissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä jouduin jo kurkut purkamaan pois kasvihuoneesta. Se oli niin huonokuntoinen, että uhrasin sen paikan patterille! 😊 Toivottavasti saat pidennettyä satokautta!

   Poista
 2. Upeita kuvia. Varmasti meri tuo oman vivahteensa puutarhurointiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meri tuo omat juttunsa. Joskus vesi tulvii kasvulavoihin, joskus taas aallot tuo rantaan rakkolevälähetyksen lannoitusta varten. Roimasti plussan puolella ollaan! 😊👍

   Poista
 3. Olosuhteet ovat varmasti erilaiset, kuin sisämaassa. Niihin pitää vain sopeutua ja ottaa kaikki hyöty irti, kuten olet tehnytkin. Pitääkin kokeilla tuota marjatomaattia, näyttää pieneltä karkkipensaalta. Ooh, mitkä munakoisot, niiden kanssa en ole vielä onnistunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joudun heti tunnustamaan, että munakoiso on taimikaupasta. Siemenestä kasvatettuihin en saanut kuin yhden alun. Yksi kukki lupaavasti, mutta ei siitä oikein tullut mitään. Ensi vuonna uusiksi! 😊

   Marjatomaattia suosittelen, tomaatit on superherkullisia ja se näyttää pysyvän kunnossa myöhemmälle syksyyn! 👍

   Poista