Tammikuu talvikasvarissa


On aika tsekata mitä talvikasvihuoneessa tapahtuu! Talvi on ollut todella lämmin, meillä ei ole vielä edes jäätä ja kylmimmät pakkaskelit ovat olleet -5 asteen paikkeilla. Eli ei kovin kylmää. Talvikasvatteluiden osalta tästä on ollut hyötyäkin, mutta ehdottomasti toivon mielummin hyviä pakkastalvia, kuin tällaisiä loputtoman pitkiä, pimeitä ja kosteita jaksoja.

Mitä siellä kasvaa?

Talvetan talvikasvarissani sitruspuita, aloe veraa ja pistaasipähkinäpuuta (se kyllä näyttää enemmän minipensaalta). Lisäksi siellä kasvaa pak choita, lehtikaalia, salaattia, valkosipulia, porkkanaa ämpärissä ja rosmariinia. Nyt päivät ovat jo sen verran pidentyneet, että odotan salaattien ja lehtikaalien alkavan hiljalleen kasvaa kokoa.

Talvetukseen lämmin kasvihuoneeni on aivan ässä. Pidän lämpötilaa yli +5 asteessa ja ilma on todella kostea. Verrattuna kuivaan ja lämpimään huoneilmaan, välimeren kasvit viihtyvät hienosti. Kaksi greippiäni olivat minulla sisällä ja toinen niistä alkoi todella tiputtaa lehtiään. Joka päivä niitä tippui rapisten alas lattialle pelkästään ohikävelyn ilmavarran vaikutuksesta. Siirsin puun talvikasvariin,  lehtiä tippui enää 1-2 ja sen jälkeen ongelmia ei ollut. 

Myöskään vihannespunkit eivät ole hyökänneet yhtä aktiivisesti kuin kuivissa sisätiloissa. Banaani kärsi sisällä vihannespunkeista ja varmaankin kuivuudesta. Yksi lehti toisensa jälkeen tippui. Talvikasvarissa tilanne ei enää huonontunut. Vihannespunkit yritin poistaa ennen siirtoa, ettei muut puut saisi tartuntaa. Talvikasvarini on kuitenkin aika pieni ja puut ovat lähekkäin toisiaan.

Talvikasvarini on noin 2,5 pitkä ja 90cm syvä. Se on suunniteltu niin, että voin nostaa sen kesäksi ulos kasvilavan päälle.

Siemenestä kasvatettu rosmariini on säilynyt hyvin. Oikealla porkkanaämpärin tuuheutta ja vasemmalla näkyy Little Gem-salaatteja.

Aloe vera on pärjännyt kasvarissa upeasti, vaikka pari kertaa lämmöt ovat olleet sen 5 astetta pakkasen puolella. Taustalla greippi, joka tiputti sisällä valtavasti lehtiä. Nyt siinä näkyy uutta kasvua ja jopa pikkuruisia nuppuja.

Toinen greippi on nuppuvaiheessa. Kaksi kukkaa on auennutkin ja olen pölyttänyt niitä parhaani mukaan. Nuput ovat todella muhkeita verrattuna pienempien sitrushedelmien nuppuihin.

Lämmityslähteenä on nyt Biogreen-sähköpuhallin. Taustalla on sitruspuu Fingerlime. Jos joskus saan sen kukkimaan ja tekemään hedelmää, niin olen onnesta soikea. Sen hedelmä on todella erikoinen ja hedelmäliha näyttää vähän "sitruskaviaarilta". Tsekkaa hedelmän kuvat vaikkapa täältä! Etualan pinaattikiinankaalista olen korjannut satoa jo ainakin kaksi kertaa reilulla kädellä.

Kaikki ei mene nappiin talvikasvarissakaan

Se on tosiaan kostea... Se tarkoittaa, että ruukkuihin muodostuu helposti kaikenlaista kasvusta. Saa olla siis tarkkana, ettei kastele muuta kuin tositarpeeseen. Tällä hetkellä valkosipuli on selvästi pulassa, kun mullan pinnassa koreilee vaalea hometta. Olenkin päättänyt avata ovia seuraavien päivien ajaksi, vaikka se viekin enemmän sähköä.

Meillä rakennetaan taloa ja kun tontilla ramppaa raksamiestä, putkaria ja sähkäriä, saattaa joku tarvita juuri sitä pistorasiaa, jossa on minun kasvarini sähköt. Ja onhan se talon rakentaminen ihan himppasen tärkeämpää kuin minun kasvarini! Huonolla tuurilla sähköt olivat pari päivää poissa juuri kun en ollut kotona ja lämpötilat painuivat lähemmäs -5 astetta. Banaani ei kestänyt sitä ja samoin tomaattikokelaani kupsahtivat yhtä lukuunottamatta. Minulla oli talvikasvarissa menossa minitomaattikasvatus syksyllä laitetuista siemenistä. Tarkoitus oli tsekata milloin voisi saada tomaatteja. Yksi viidestä taimesta kesti pakkasen ja nyt siinä on pari tomaatinalkua. Aion todellakin ottaa tästä kylmänkestäjästä siemenet talteen! :)

Marraskuussa banaani oli vielä hengissä. Tomaatit kukkivat banaanin molemmin puolin.

Sähkönkulutus

Olen lämmittänyt talvikasvaria lämpömatolla, joka on kasvien alla. Nyt on tuntunut, että se ei aivan riitä, sillä lämpötila on voinut laskea aika alhaiseksi. Niinpä vaihdoin viikko sitten sähköpuhaltimeen. Tarkoitus on laittaa molemmat päälle, mutta hukkasin pistorasian jakajan, jonka kävin sitä tarkoitusta varten ostamassa. Tietenkin. 

Laitoin lämmöt päälle talvikasvariin 20.10. ja tähän päivään asti sähkö on kulunut 39 euron edestä. (Oletuksena, että sähkön siirto ja myynti ovat yhteensä 10snt/kwh, mikä taitaa olla vähän yläkanttiin.) Minulla on talvikasvarissa sähkönkulutusmittari, koska en halunnut jättiyllätystä sähkölaskuun. Kuukautta kohden tämä vie siis noin 10e tällaisena lämpimänä talvena. En pidä sitä pahana summana, se on noin 4 pulloa PepsiMaxia, joka on paha addiktioni. Talvikasvari tuo rutkasti iloa ja rakastan hakea sieltä vähän syötävää. Lisäksi saan otettua mielettömän startin kevään taimikasvatuksiin ja sitruspuutkin pysyvät paremmin hengissä. 


Jos haluat tsekata miltä talvikasvari näyttää ja kuinka se on rakennettu, niin täältä löytyy kirjoituksia talvikasvihuoneestani!





______________


Seuraa Saaristopuutarhaa:

Facebook
Instagram










2 kommenttia

  1. Olipa mielenkiintoista luettavaa ja hieman tavallisuudesta poikkeavia talvetettavia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitrukset ovat viihtyneet talvikasvarissa tähän huippuhienosti! Ja verigreippi alkaa olla täynnä pikkunuppuja... 😊👌

      Poista