Chili talvehtii ja ensi vuoden chilit


Olen lukenut aiemmin monen chili-harrastajan talvettavan chilejä ja homman pitäisi onnistua aika mukavasti. Tänä vuonna kasvatin yhtenä lajikkeena Apache-chiliä, joka jäi todella pienikasvuiseksi. Kun poistin kasvihuoneesta chilejä, nappasin pikkuisen puskan ruukkuun ja päätin koittaa talvettamista.


Alku näyttää hyvältä

Siirsin ruukun sisälle kasvilampun alle. Apachessa oli paljon vihreitä chilejä, jotka ovat nyt jo punastuneet. Muutenkin puska näyttää aika hyvältä. Mitä nyt olen välillä meinannut unohtaa kastelun. Chili on viihtynyt lampun alla kuitenkin niin hyvin, että siinä on hurjasti pieniä kukkanuppuja. Tästä päättelen, että sillä on kova aikomus elää talven yli ja minua ei tietenkään haittaa chili-sato keskellä talvea, jos sellaista sattuisi tulemaan.


Keittiöpuutarhassa kasvaa myös basilika ja timjami. Ne ovat ruokakaupasta kotoisin ja jatkavat kasvuaan aika mukavasti keittiöpuutarhassa.


Korjasin sadon pikkuchilejä ja nakkasin ne pakkaseen odottamaan ruoanlaittoa.

Kukkanuppuja piisaa!


Mutta aina pientä ongelmaakin

Pyörittelin chiliä kuvatessani sitä ja huomasin, että lehdillä on elämää. Kirotut vihannespunkin ovat röyhähtäneet kasvuun sisätilojen kuivassa ja lämpimässä ilmassa. Niitä on myös banaanissa, jota yritän talvettaa sisällä. (Sen osalta ei näytä yhtä hyvältä kuin chilin...) No, annoin chilille pesun ja katsotaan pystynkö pitämään vihannespunkki-invaasion aisoissssa. Ainakin pensas on niin pieni, että sitä on helppo nostaa lavuaariin suihkuteltavaksi.

Ensi vuoden chilit

Minulle on muutamaan otteeseen kerrottu, että kasvattamani peruschilit eivät ole maultaan oikein mitään verrattuna Baccatuum yms lajikkeisiin. Olin jo päättänyt, että ensi vuonna testaan haastavampia chilejä, kun Fatalii Seedsiltä tuli tarjous facebookin Kasvihuoneviljelijät-ryhmään. Tartuin tarjoukseen ja kävin katsomassa tarjontaa. En ole mikään tulisten chilien ystävä, joten minua helpotti se, että lajikkeet pystyi laittamaan järjestykseen tulisuuden, tai minun tapauksessani mietouden, perusteella.  Tässä on minun tilaukseni:

  • Pink Habanero, heat level 0-1 (Annuum-lajike)
  • Jalapeno Matte, heat level 1-2 (Chinense-lajike)
  • El Oro de Ecuador, heat level 3 (Baccatum-lajike)

Tilaukseni oli siis varsin mietoja ja kaikki oli merkitty helpoiksi kasvattaa. Tarjoukseen liittyi se, että mukaan tuli muutama ylläri. Ehkäpä Fataliilla huomattiin, että olen varsin arka koittamaan tulisempia lajikkeita ja sainkin tilauksen päälle vielä Bolivian Rainbow ja Citron-chilin siemeniä, molemmissa heat level 8. Huh! Pakkohan niitä on koittaa, koska sanotaan, että hyvän chilin tulisuus ei ole niin polttavaa, vaan siinä on makuakin. Katsotaan ensi kesänä!______________

Seuraa Saaristopuutarhaa:

Facebook
Instagram
Ei kommentteja