Talvikasvihuone

Nyt kun minulla on kasvihuone, olen miettinyt aika paljon sen hyödyntämistä myös kylmempään aikaan. Viime vuonna lämmitin pienempää kasvihuonettani ja syksyllä tätä isompaa. Sähkölasku oli yllättävän pieni. Olin varautunut paljon pahempaan. Toukokuussa pieni kasvihuone pysyi minimissään 13 asteisena neljällä eurolla.
Ja siellä on katossa ihan reikäkin yhdessä saumassa. Lisää kokeilusta voi lukea täältä.

Nyt alkoi kutkuttamaan lämmittäminen vielä aikaisemmin! Mutta tähän tarvittaisiin talvikasvihuone. Koska niitä on markkinoilla hyvin vähän, päätin tehdä sellaisen itse. Tai no, tähän pieni tarkennus. Päätin, että minä ja Jaakko teemme sellaisen. Pääajatukseni oli, että isomman kasvihuoneen sisälle rakennetaan pienempi kasvihuone, jota on edullisempi lämmittää. 

Itsetehdyssä on se hyvä puoli, että saa juuri sellaisen talvikasvihuoneen kuin haluaa. Minä halusin sellaisen, joka vie vähän tilaa kasvihuoneessa ja jota voisi kesällä käyttää muuhun kasvattamiseen. Lisäksi sen pitäisi olla jykevä ja sopia kasvihuoneeseeni. Lopulta päätin, että talvikasvihuoneeni tehdään ulkokasvilavan mittojen mukaan. Niin voisin siirtää sen kesällä kasvulavan päälle ja kasvattaa siinä jotain herkempää kasvia. Materiaaliksi valikoitui 10mm UV-suojattu kennolevy. Kun materiaalit saapuivat, raivasin kasvihuoneeseen tilaa nikkaroinnille ja vein sinne lämmittimet. Sitten hommiin!

Jaakko sirkkelöi kaikki puut mittaan ja ensin ajattelimme maalata ne ensin. Totesimme, että kuivattaminen vie liikaa aikaa ja aloitimme suoraan rakentamisen.


Sitten hommiin!

Jaakko oli koko ajan messissä rakentamassa ja hoiti kyllä nikkaroinnissa minua isomman osan.

Valmiiksi mittaan sahatuista puista rakentamalla runko valmistui melko nopeasti!

Maalaus on minun heiniäni. Ilta alkoi pimetä ja tein hommia raksalampun varassa. Lopulta myös otsalamppu tuli tarpeeseen.

Videolla rakentaminen on supervikkelää!

Tein rakentamisesta timelapsen ja siinähän rakentaminen tapahtuu supervikkelästi! Kas näin! Sieltä voi tsekata miten kasvihuone on rakennettu.


Lippakioski on lähes valmis

Nyt lippakioskin näköiseen talvikasvihuoneeseen on lisätty kennolevyt. Ovet ovat valmiina, mutta saranat pitää vielä laittaa paikalleen. Sen lisäksi lattiaan pitää laittaa eristävät Finnfoam-levyt paikalleen. Sitten aion testata miten paljon kasvihuoneeni lämmitys vie sähköä, jos lämmön pitäisi 5 asteessa. Se riittäisi neljälle sitruspuulleni. Ja hiljalleen kevään edetessä lämpötilaa voi nostaa ja aloittaa muiden taimien siirtämisen huoneeseen.

Kasvihuone on kasvulavani levyinen ja 2,5 metriä pitkä. Siihen mahtuu ihan mukavasti taimia kasvamaan keväällä!

Mielestäni talvihuoneeni näyttää aika linjakkaalta kasvihuoneessa!

Olen tosi iloinen uudesta talvikasvarista! On ihanaa, että ilma pysyy nyt viileänä, sillä saan tuotua peräkärryllä multaa jäätä pitkin saareen. Mutta pakko sanoa, että odotan kyllä aika kovasti sitä, että pääsen hiljalleen lämmittämään pikkuhuonettani. Testin vuorokausikulutuksesta aion kyllä tehdä heti, kun ovet ja Finnfoamit ovat paikallaan!______________

Seuraa Saaristopuutarhaa:11 kommenttia

 1. Oi, miten upea! Tämä on silkkaa rakkautta kasveja kohtaa <3 Tuollainen olisi hieno saada. Minä roudaisin sinne varmasti kunnon tuolin ja istua möllöttelisin päiväkaudet ihastellen, kuinka kasvit kasvaa. Jos tuota kasvua nyt noin voi kuvata seuraavansa :) Näiden seinien suojassa kasvaakin jo mitä vain!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No katsotaan mitä siellä alkaa kasvamaan! Toivottavasti saa vähän aikaisemmin taimet kasvamaan. Luulenpa, että itsekin tulee roudattua nojatuoli kasvihuoneeseen. Eilisen kauniilla ilmalla siellä oli jo 18 astetta! 😊

   Poista
 2. Onpa hieno! Kerrothan miten kasvattaminen siinä onnistuu. Blogini on ollut talviteloilla ;) joten huomasin haasteesi vasta nyt. Siitä saankin hyvän aiheen blogiini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus on hyvä pitää pieni talvitauko! Nytkin huomaa, miten innoissaan sitä taas on istutteluista ja kylvöistä kun on parin kuun tauko takana! :)

   Poista
 3. Noita valoisia kuvia katsellessa mietin että mitenhän aurinkoilmakeräin toimisi kevättalvella kasvarin lämmityksessä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin tätä myös joskus... Olen joskus törmännyt sellaisiin aurinkopuhaltimiin, jotka puhaltavat lämmintä ilmaa. Sellainen olisi kätevä, mutta toimisikohan ihan Suomen oloissa talvella? Olisi kiva kuulla kokemuksia! :)

   Poista
  2. ainakin väittävät että solkungen aurinkoilmakeräimet ovat suunniteltu nimenomaan pohjoisen ilmastolle
   https://www.tavaratalohurrikaani.fi/product/1077/aurinkoilmakerain-600w mutta kokemusta en ikävä kyllä omaa

   Poista
 4. Todella hieno! Hyvin suunniteltu ja toteutettu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toteutus testataan sitten käytössä... Toivottavasti se ei ole julmettu sähkösyöppö! :)

   Poista
 5. Tuo on kyllä komea kasvari kasvarissa. Otatteko koko kehikon kesäksi ulos? Oletteko lämmittäneet kasvihuonetta tuolla puhaltimella mikä näkyi kuvissa? Miten kasvit siihen reagoi? Käykö kovakin "tuuli"?

  Toivottavasti on ok, että lisään blogisi blogilistalleni :) Mukavaa maaliskuun jatkoa!

  VastaaPoista
 6. No ei kyllä lämmitys paljoa maksa. Mekin rakennettiin kasvihuone, tuli valmiiksi muutama päivä sitten. Olin itseasiassa haaveillut kasvihuoneesta jo jonkin aikaa ja nyt sitten oli aikaa se rakentaa. https://akiro.fi/

  VastaaPoista