Malttia idätyshommissa


Olen onnitellut itseäni kasvaneesta maltista. Olen laittanut hyvin vähän siemeniä itämään! Parina aikaisempana vuonna on lähtenyt vähän homma lapasesta ja helmikuun alkuun mennessä oli puutarhalehtiöni mukaan jopa yksittäinen tomaattikin itämässä!
Tänä vuonna olen ottanut iisimmin. Pahimpaan istutushimoon laitoin kolme Jalastar-chiliä sekä muutaman jättisipulin itämään uuden vuoden jälkeen. Ne ovat jo lähteneet mukavaan kasvuvauhtiin lampun alla.


Koulin Jalastarit jo isompiin ruukkuihin. Ne ovat lähteneet hyvin kasvuun.


Jättisipulit ovat myös lähteneet hyvin kasvuun. Näitä en ole aiemmin kasvattanut ja heräsi kysymys pitääkö noita naatteja latvoa? Ne tuntuvat kasvavan vähän liiankin rivakasti ja sitten kaatuvat.

Uusia idätyksiä

Viime viikonloppuna laitoin Padron-chilin itämään. Tähän chiliin tutustuin Madridissa tapaksien muodossa ja voi pojat miten hyvää se oli! Rapeaksi paistetut chilit oliiviäljyssä ja sormisuolalla. Siltä istumalta googlasin jo lajiketta ja löytyihän se. Lajike on tunnettu siitä, että se on mieto, mutta se yllättää. Joukossa on muutama oikein ärhäkkäkin chili ja ei vain voi tietää milloin puraiset vähän tulisempaa kaveria. Sanotaan, että joka kymmenes chili on tulisempi. Pimientos de Padron-haulla löytyy vaikkapa tämä herkullinen ja yksinkertainen resepti

Samalla multaan meni myös violetti Snacking Purple-paprika, joka on näkynyt monen muunkin puutarhabloggaajan listoilla. Odotan siitä kaunista täytettä kesäsalaattiin. Munakoisonkin laitoin tänä vuonna, vaikka sitä kyllä epäröin. En ole onnistunut munakoison kanssa kovinkaan hyvin, se kerää kirvoja, joita häädän tosi laiskasti, eikä se sen vuoksi kasva kunnolla. Tänä vuonna laitoin vain kolme siementä itämään ja vannoin, että nyt hoidan ne kunnolla. Vain kolme pientä taimea, kyllähän sen jaksaa! Muutenkin pyrin nyt kasvattamaan maltillisemman määrän taimia, jotten ole aivan pulassa niiden istuttamisen kanssa. Toistaiseksi se on mennyt hyvin, sillä maltoin laittaa kasvamaan myös vain kolme siementä latva-artisokasta.


Vasta näin vähän taimia purkkejä itämässä! Olen melkein ylpeä itsestäni...


Auringonkukansiemeniä lisää itämään. Auringonkukka on melkeinpä suosikkiversotukseni, sillä se on lempeän makuinen ja sopii hienosti smoothieen. Kylvöratkaisuni on aika laiska. Ruukun pohjalla on vähän multaa ja sitten edellinen siemenkerros. Kun leikkasin viimeiset versot käyttöön, laitoin samaan purkkiin edellisten päälle multaa ja siemeniä. Alle viikossa versot alkavat nousta mullasta.


Jotenkin tuntuu kuitenkin siltä, että vähän on tyhjää taimipurkeissa... Niinpä tänä viikonloppuna laitan itämään lisää chilejä ja paprikoita sekä kuukausimansikoita. Ja pensas-basilikan. Se onkin minulle täysin uusi tuttavuus, katsotaan jos onnistuisin tosiaan kasvattamaan sen pensaaksi. No onhan tuossakin purkeille täytettä, mutta laitan vain muutaman kappaleen per lajike. Kylvän ne suoraan omiin purkkeihin ja jos jokin siemen ei idä, ehdin vielä hyvin testata uutta idätystä. Tällaiset kylvöajatukset täällä. Mitäs idätyksiä te olette aloittaneet? ______________

Seuraa Saaristopuutarhaa:
9 kommenttia

 1. Sinullahan on jo vaikka mitä! Minulla on noita latva-artisokkia ikkunalla ja jättiverbenaa kylmiössä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No vielä kuitenkin aika pieniä määriä. Latvistakin vain kolme! Ne on kyllä niin kauniita, että voisi olla enemmänkin, vaikkei satoa niin isoa tulisikaan! 😊

   Poista
 2. Sinulla on jo vaikka mitä! Itse yritän vielä toppuutella etten aloita liian ajoissa. Latva-artisokkaa kokeilen itsekin.
  Voitit arvonnassani, tule käymään blogissani, niin saadaan paketti perille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävipäs minulla tuuri! Vielä ei ollut postissa ylläriä, mutta täytyypä käydä siellä piakkoin uudestaan! :)

   Poista
 3. Onpas sinulla tarmokkaan näköiset chilit.
  Näissä siemenkasvatusasioissa(kin) tuppaa mopo karkaamaan hyvistä päätöksistä huolimatta. Vaan ei sitä murehdita, kivaa hommaa joka tapauksessa.
  Minkähän vuoksi en ole aiemmin blogiisi eksynyt? Nyt sitten jäin vakiolukijaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäinen chilierä on lähtenyt aika hyvin kasvamaan ja ne levittelevät lehtiään todella nätisti lampun alla. Ja vaikka olenkin vähän yrittänyt jarrutella, niin jotenkin noita siemeniä on alkanut kasautumaan!

   Kiva kun löysit blogiin nyt, tervetuloa lukijaksi! :)

   Poista
 4. Miten oli, latvoitko jättisipulit? Pähkäilen täällä, pitäisikö?
  -Antti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mä latvoin... Ja hyvin meni! Otin pois sen verran, että pysyivät paremmin pystyssä. ✂️😊

   Lisäksi huomasin, että kylmässä kasvarissa tuli paremmat alut kuin lämpimässä. Eli näitä kannattaa varmaan siirtää viileämpään, kunhan ei ole kovasti pakkkasta. Ehkä päivät pihalla? 😊

   Poista