Ostoslistan suunnitteluaPerjantai-ilta, ulkona on säkkipimeää ja Jaakko on kaupungilla. Loistava hetki tsekata mitä kaikkia siemeniä voisin tilata ensi keväällä kasvimaalle! Päätin levittää keittiönpöydälle kaikki siemenet, joita minulla jo oli. Näkisin helpommin mitä pitää tilata ja mitä ei.

Ja niitähän sitten oli... Yrtit eivät edes mahtuneet keittiön pöydälle. Että sillä lailla, ihan kovin suurta tilauslistaa ei ilmeisesti ollut tulossa. Rivissä pöydällä nokötti esimerkiksi visi erilaista pussia punajuuria ja seitsemän kurkkulajiketta. Olin ostanut siemeniä syksyllä erilaisista alennusmyynneistä, joten varasto ei ollut ainakaan tyhjillään. Laskin piruuttani pussit ja niitä oli 98 ilman kukkia. Muutama on toki samaakin, esimerkiksi herneitä on pari pussia samaa laatua. Mutta silti, laareissani oli varmasti enemmän kuin tarpeeksi siemeniä parillekin kasvukaudelle!


Muutama eksoottisempi pussikin oli mukana, eksoottinen siis ainakin minulle. Pesusienikurkku joutui viime vuonna ihan pikkutaimena tuhohyönteisten kitaan ja maapähkylän palellutin. Ensi vuonna uudestaan!

Nyt selvisi myös, että tomaattini ovat menneet tänä vuonna sekaisin. Olin aivan ihastunut Ildi-tomaatin makuun. Harmi vain, että se mitä luulin Ildiksi, oli punainen keskikokoinen tomaatti. Sen sijaan pussissa näkyy, että se on keltainen ja pieni.  En tiedä, mutta se oli todella herkullinen ja mikään näistä pusseista ei nyt aivan täsmää siihen. Äh, ensi vuonna laput kiinni kasveihin, ei ruukkuun!


Tämä keltainen tomaatti jäi mysteeriksi. Ildi on kuvien perusteella pyöreä, kun taas tämä on selvästi päärynän muotoinen. Nämä kasvoivat Sparta-lapun alla. Ehkä olen saanut Spartan pussista jotain ylimääräisiäkin siemeniä. 

Maku oli todella mieto ja tomaateille allerginen Jaakko sai näistä vähiten, jos ollenkaan, oireita. Siksi nämä menisivät jatkoon, jos tietäisin mikä tomaatti on kyseessä. 

Tomaattilajikkeita  minulla näkyy olevan seitsemän, eikä niin moni edes mahdu kasvihuoneeseen. Annan silti itselleni luvan tilata yhden uuden tomaattilajikkeen. Ja mansikka- ja munakoison kaveriksi jokin toinen koisokasvi tai ehkä sittenkin tomatillo?

Aijai, ostolistani alkaa kasvaa aika pitkäksi... Sieltä löytyy ainakin pari uutta papulajiketta, vesimerloni, hokkaido-kurpitsaa, maissia ja niinkin tavallista kuin lehtisalaattia. Vannoin itselleni, että tänä vuonna en laita liikaa taimia kasvamaan, jokaiselle pitää olla sitten kasvupaikka. Alkaa näyttää siltä, että olen unohtamassa oman sääntöni!______________

Seuraa Saaristopuutarhaa:

6 kommenttia

 1. Heippa,

  Kyllä tuo keltainen tomaatti on varmaankin Ildi. Ainakin anopin Ildit näyttävät ihan samalle, ja tuo kuvauksesi mietoudesta kuulostaa tutulle myös :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, luulin että niiden pitäisi olla pyöreitä. Mutta tuo olisi kyllä todennäköisempi selitys. Sitten herkullinen Ildiksi luulemani tomaatti on varmaan Sparta. Kiitos neuvoista! 👍😊

   Poista
 2. Jee, nyt saa siis alkaa suunnitella ensi kesää!!

  Mä oon toista viikkoa sairaslomalla keuhkokuumeessa ja kun nyt alkaa taas voimat riittää mm ajattelemiseen ja istuma-asennossa oloon niin siemeninventaariohan olisi oikein sopivaa toipumispuuhaa.

  Mulla jäi syyskylvöt ennen lumisateita tekemättä, mutta niitä varten valmistautuessa ehdin järjestellä jo siemenlaatikkoa ja joitakin siemeniä jouduin ostamaan lisääkin.Kevättä en tuolloin vielä kuitenkaan ennakoinut vaan pysyin syksyllä kylvettävissä. Ja nythän lumi on taas sulanut joten kunhan paranen ennen uusia lumia, niin nekin siemenet ehtii vielä saada maahan 😊.

  Mukavia suunnitteluhetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu, minäkin ajattelin että vielä ehtii laittamaan palsternakan laatikoihin ennen pakkasia. Mukavaa suunnittelua ja paranemista! :)

   Poista
 3. Tein viime keväänä suursiivouksen siemen laatikolleni ja päätin etten hanki yhtään uutta pussia, ne riittävät loppuiäksi. Siemeniä voisi olla vähemmän pusseissa, jotta voisi ostaa välillä uusiakin lajikkeita.

  VastaaPoista
 4. Oi, tekisipä mieli alkaa hypistelemään noita omiakin siemenpusseja ;) Tosin minulle taitaa tällä hetkellä olla eniten perennojen siemeniä, mutta silti :)

  VastaaPoista