Tomaattien saksimista

Vihdoin sain aikaiseksi sen, mitä olin jo muutaman viikon ajan miettinyt. "Pitäisi harventaa tomaatteja". Mutta päivät ne vain menivät eteenpäin ja mitään ei tapahtunut. Tomaatit kasvoivat pikkukasvihuoneessani melkein kattoa myöten ja kasvihuoneen läpi ei nähnyt mitään. Eikä tullut kypsiä tomaatteja.

Viime perjantaina nappasin sakset ja aloin karsimaan. Ensin alalehtiä ja lopulta leikkelin kokonaisia sivuhaaroja, jotka olisi pitänyt leikata heti alkuunsa. Useamman harvennuskierroksen jälkeen valo näkyi taas kasvien läpi ja olin löytänyt yhden paprikan kasvamasta paikasta, jossa en muistanut sellaista olevankaan.

Tomaatinmollukoitakin tuli esiin, mutta aika vähän. Tämä vuosi taisi mennä pikkukasvarin osalta vähän opettelun piikkiin. Ensi vuonna pitää muistaa kastella ja lannoittaa tasaisemmin sekä harventaa ajoissa!


Hehei, valoa näkyvissä!!

 Marjatomaatti on keskittynyt pelkästään kukkimaan... Kovin montaa tomaattia ei varmaan ehdi enää tulla.

Muutamia hyvännäköisiä ja vihreitä terttuja paljastui lehtien alta.


 Ja karsiminen selvästi kannatti! Pari päivää katsimisen jälkeen alkoi Balkonzauber-tomaatit punertaa!


______________

Seuraa Saaristopuutarhaa:10 kommenttia

 1. Minäkin saksin tomaatteja viime viikolla. Mietin että olisi sen homman voinut tehdä jo aikaisemmin. - Näyttää, että hyvä sato sinulle tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No en ole sitten ainoa, joka vasta nyt heräsi hommaan.. 😊 Toivottavasti satoa tulee! 👍

   Poista
 2. Mullakin karsiminen jäi, kunnes tukinarut antoivat periksi ja tomaatit retkottivat mitensattuun. Onneksi eivät katkenneet! Ja sitten tuli saksittuakin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua ja huh, onneksi säilyivät ehjänä!! Olis tässä vaiheessa kautta harmittanut muuten aika vietävästi... Tsemppiä loppusadon kasvatteluun! 👍😊

   Poista
 3. Minulla meinaa aina varkaiden nyppiminen jäädä. Lopulta niistä kasvaa jättimäisiä sivuhaaroja.. Napsin myös tomaattien alempia lehtiä pois, mutta tomaatit pysyvät vielä sinnikkäästi vihreinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ja sitten niihin varkaista kasvaneisiin haaroihin tulee kukkia ja hyvässä lykyssä raakileitakin. Eikä siinä vaiheessa henno enää leikata... 😀

   Poista
 4. Varkaat kannattaa napata heti pois kun niitä ilmaantuu, ennen kuin ehtivät kasvaa liian isoiksi. Minulta unohtuu aina lehtien leikkaus, kiitos muistutuksesta!

  VastaaPoista
 5. Minä olen jopa katkaissut suurimpien tomaattien latvatkin jo heinäkuun lopulla. Tuli minikasvarin katto vastaan. Pikkuisten varkaiden poistamisen teeen usein kastelun yhteydessä. Tämä oli nyt 4.kesä tomaattien kanssa. Nyt sain punaisia tomaatteja jo heinäkuussa.

  VastaaPoista
 6. Hei, blogissani on sinulle haaste: https://multaajamukuloita.blogspot.fi/2016/08/haasteen-tiimoilta.html
  Nappaa matkaan, jos siltä tuntuu :)

  VastaaPoista
 7. Sehän näissä tomaattien kasvatuksessa on harmillista, kun minikasvihuone pursuaa energisiä rönsyjä ja lehtiä, niin ei kun leikkaamaan. Parista edellisen vuoden kokemuksista, karsin lehtiä aina sitä mukaan, kun tomaattiterttuja syntyi. Näky on aika kammottava, rangat ja nuokkuvat tomaattiryppäät. Mutta tärkein; tomaatteja tulee viidestä taimesta niin, että naapuritkin saavat osansa. Kasvatatko itse taimet vai mistä hankit ne?

  VastaaPoista