Ensimmäiset kevätkylvöt kasvimaalleSain juuri ja juuri pidetty itsehillintäni ja odotettua pakkasöiden ohi. Sitten en enää malttanut ja tein torstaina ensimmäiset kevätkylvöt. Olin rakennellut uuteen kasvilavaani kannen ja seuraillut tarkasti lämpötiloja sen sisällä. Aina muutaman asteen lämpimämpää kuin viereisellä lavalla, jossa kantta ei ole. Päivällä ero on aivan huima, kun kannen alla tuulettomassa tilassa lämpötila on noussut jo lähelle 30 astetta.

Ensimmäisenä kasvilavassa elämistä pääsi yrittämään kylvölautalla itänyt mustajuuri. Siemenestä laitoin pinaattia ja väriporkkanaa. Toiseen kannelliseen lavaan laitoin tänään sokeriherneitä, palsternakkaa ja salaattia. Saa nähdä kuinka käy!

Mustajuuren taimet ovat vinkeän näköisiä. Siemenet ovat kuin tikkuja ja taimet näyttävät hupaisilta tikku päässään. Nämä kaverit pääsivät pihalle kasvamaan.


SYYSKYLVÖT

Laitoin syksyllä siemenestä kasvamaan lavoihin kaikenlaista. Olin jopa niin fiksu, että piirsin istutukset posti-it lapulle ja niinpä pysyn jopa kärryillä, että mitä niissä kasvaa! Ihmetykseni oli aikamoinen, kun tänään kävin kasvilavoja katsomassa ja yhdessä niistä kasvoi pieniä taimia. Pinaattia pukkaa! Nyt joudun kyllä rakentemaan myös tuolle laatikolle kannen, että saisin kasvun hyvään vauhtiin.Ihanat pinaatit nostavat päätään minun sekalaisesta mullastani. Multaan on sekoitettu merilevää ja kaislaa antamaan ilmavuutta.

PIKKURUISET KAALIT

Onnistuin ensimmäisenä puutarhavuonnani niin hienosti lehti-, kukka- ja parsakaalin kanssa, että olen päättänyt laajentaa repertuaariani kaalin suhteen. En tiedä mikä moukan tuuri minulla oli, mutta kaikki nuo kasvoivat aivan superhienosti ilman harsoja tai muita torjuntamenetelmiä. Toivottavasti sama tuuri jatkuu vielä toisenakin puutarhavuonna. Nyt edellisten lisäksi on multaan menossa kyssäkaalia (jota en ole ikinä ostanut edes kaupasta; mitä ihmettä siitä tehdään?!), ruusukaalia ja mustaa lehtikaalia. Laitoin siemenet ehkä viikko sitten kylvölautalle ja siitä siirtelin ne sitten omiin kippoihinsa kasvamaan. Sisällä alkaa taimikasvatustila toden teolla loppumaan ja valoisia kasvupaikkoja ei enää oikeastaan ole. Niinpä päätin keskiviikkona, että kaalit saavat aloittaa ulkokauden kasvilavan kannen suojissa.Tällä kertaa leikkasin suodatinpussista palasia, jotta en rikkoisi pikkutaimien juuria, kun siirsin ne kylvölautalta kuppiin kasvamaan. Tähän laitoin toki vielä multaa päälle. 


Hyvin ovat lähteneet liikkeelle!


Parissa päivässä pikkutaimet alkoivat kurottautua epätoivoisesti kohti ikkunaa. Silloin pääin, että ne saavat aloittaa päivähoidon kasvilaatikossa.


 Tila on vähissä. Bataatin versoja on leikattu irti bataattimukulasta ja ne ovat juurtumassa vesilasissa. Muutamassa päivässä yhdelle oli kasvanut jo pieniä juuren alkuja. Näistä sitten bataatti-satoa ensi syksynä?

KASVILAVAN KANSI

Rakensin lavan kannen samasta materiaalista kuin laatikonkin. Paksua lautaa, kertopuuta ja mustaa kasvimaiden oheen sopivaa maalia. Pleksien kanssa kävi hyvä tuuri, sillä sain napattua kiertoon roskiin menossa olevia pleksilaseja. Ne ovat kooltaan 1 x 1,90m, joten saan kolmesta palasta kaksi kantta isoihin laatikoihini. Lopputulos on ihan superhyvä, vaikka se saranat vielä uupuukin.Tänään ulkoilupäivää piti kaalien lisäksi muutama paprika, munakoiso, tomaatti, mansikkakoiso ja pari muuta.


Ne olivat päivän päätteeksi oikein hyväkuntoisen näköisiä, vaikka pelkäsin että suora auringonpaiste saattaa olla niille liikaa. Huomenna sitten uusiksi!
Niin se kevät vain tulee. Kohta kaikki kasvaa suorastaan käsistä. Yksi viikonlopun projekteista onkin rakentaa ainakin yksi kasvulava, muuten minun pikkutaimeni jäävät ilman kotia kevään edetessä!


_______________

Seuraa Saaristopuutarhaa:


6 kommenttia

 1. Ooh, mitä, nyt jo kylvöjä! Meillä oli torstaina kasvimaalaatikoissa multa vielä paikoin jäässä :( Mutta toki tuollainen kasvilava on mainio tapa aloittaa ajoissa. Menestyksekästä hyötyviljelyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen varmasti liian ajoissa, mutta ei se mitään, aina voi yrittää! Ja tosiaan syyskylvetyt pinaatit pilkistävät jo maasta, eivätkä ne ole edes kannen suojassa. Jos luonto jo aloittaa, niin ehkä minäkin voin? 😀 Toivottavasti aurinko sulattaa pian teidän kasvimaat!

   Poista
 2. Oletpa ollut ahkera. Siemenkasvatus on kyllä sellaista, että kun siihen hurahtaa, huomaa pian tilan loppuvan. Pienet taimenenalkusi ovat suloisia, toivottavasti sadonkorjuustasi tulee runsas ja herkullinen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ihan hassua! Tilaa on paljon enemmän kuin kaksi vuotta sitten, mutta silti se on loppu. 😀

   Poista
 3. Miten lavoissa hoituu tuuletus vai onko ne aina vähän raollaan? Mulla on ikkunat valmiina lavojen päälle mut vähän vielä pähkäilen miten teen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos on aurinkoista päivää luvattu, niin laitan päiväksi laatikot raolleen (nyt ollut noin 5cm). Yöllä kannet on kiinni ja laitan peiton päälle. Täällä menee vielä öisin ihan nollaan ja jopa pakkasen puolelle. 👍

   Poista