Tomaatit kasvavatJoskus asiat onnistuu niin hienosti ja joskus taas ei niinkään... Kansikuvassa on kaunis Bitonto-tomaatti, jonka laitoin kasvamaan siemenestä tammikuussa. Samassa vaiheessa on myös toinen samanmerkkinen tomaatti sekä Tiny Tim. Toin kolmikon pihalle tuulipölyttymään, sillä ne kukkivat täyttä päätä. Olen itsekin koittanut pölyttää kukkia, mutta ajattelin, ettei pieni aurinkoon totuttelu tee paha tomskuille. Unelmoin jo kesäisistä tomaateista.

No, kaikki tomaattini ei todellakaan ole kasvanut näin vahvoiksi. Jostain syystä Balkonzauber-tomaatti on kasvanut vain pituutta. Sen pitäisi kasvaa puolimetriseksi pikkupuskaksi, mutta minulla ne ovat kasvaneet lähinnä puolimetrisiksi varsiksi. Kasvit ovat saaneet aivan samaa hoitoa kuin muutkin. Säännöllisen epäsäännöllisesti vettä ja kunnon kasvilampun valoa. Jokin vain ei ole ollut niille kohdillaan, vai mitä sanotte näistä! Oikein hujoppilaiset! :)


Taidan latvoa nämä ja katsoa jos kasvattaisivat juuret...


KIRVOJEN KIMPPUUN

Kerrotaanpa vielä miten ei tule toimia, kun löytää kirvoja tai muita mahdollisia tuholaisia. Löysin chilistäni epämääräisiä jälkiä ja tein diagnoosiksi vihannespunkin. Suihkuttelin kasvin ainoalla torjunta-aineella, mitä kotona oli, eli tolulla. Kirvoittuneet kolme munakoisoa saivat saman kohtalon. Ensin nypin kirvat pois, sitten vesisuihkua ja lopuksi tolua päälle. Myöhemmin kävi ilmi, että chilissä ei alkuunkaan ollut vihannespunkkia. Sen sijaan muutaman päivän päästä komein chilini oli aivan raato. Olin huolissani, mikä sillä raukalla on? Kohta myös munakoisot näyttivät heikoilta. Googlettelin vähän ja selvisi, että tavallinen tolu aiheuttaa lehtien kellastumista ja sitä ei ollenkaan suositella kasveille. Jassoo ja vai niin. Entäs erityisvahva sekoitus tuota tolua? No, se tappoi yhden munakoison ja muut muilla kasveilla on reikäiset ja nuokkuvat lehdet. Tolu yhdessä kasvilampun kanssa taisi olla aika vahva yhdistelmlä.

Onneksi saaristopuutarhurikin oppii virheistään. Seuraavaksi löysin nimittäin kirvoja paprikasta. Nypin kirvat pois ja vesisuihkutin sen. Kirvoja ei ole viikkoon näkynyt ja paprika näyttää erittäin hyvinvoivalta. Luomumenetelmät taisivat toimia tässä kohtaa!


_______________

Seuraa Saaristopuutarhaa:


4 kommenttia

 1. Todella harmillisia noi kirvat, kun ne kerran ilmestyy niin niistä ei meinaa millään päästä eroon ja munakoiso on varsinainen kirvamagneetti. Minäkin bongasin ensimmäiset kirvat ennen pääsiäistä ja tänään tuli vainokaiset apuun, biologista torjuntaa ja saa nähdä miten käy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista! Laitahan raporttia blogiisi, kun tiedät kuinka pedot toimivat!

   Poista
 2. No toden totta on Balkonzauber kasvanut kummallisen näköiseksi. Ei niistä kyllä aina tiedä. Minullakin kerran keltainen kirsikkatomaatti Ildi kasvatti päärynätomaatin muotoisia ja kokoisia hedelmiä. Ihan kuin olisi ollut väärät siemenet pussissa. Mutta varmaan noista vielä hyvä tulee, jos istutat ne uudelleen tosi syvään. Tai sitten rohkeasti latvot, kuten ajattelitkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä poikkaisin latvat, mutta sitten hermostuin kun juuria ei alkanut näkyä. Zauberit meni viojätteeseen. Ajattelin kokeilla vielä toista idätystä. Ehkä viihtyy vain auringonvalossa? Katsotaan! :)

   Poista