Bataatin versot juurtumassaAloitin ensimmäiset tammikuussa. Ensimmäiset kaksi bataattia itivät niin hitaasti, että ehdin jo ottaa toisetkin bataatit itämään. Ehkä ne oli käsitelty itämisenestoaineella, sillä toinen bataattierä alkoi näyttää elämisen merkkejä nopeammin.

Vähän aikaa sitten pääsin siihen vaiheeseen, että bataatin versot alkoivat luikerrella pitkinä soiroina sinne tänne. Päätin että oli sopiva aika siirtyä versottomaan bataatit. Leikkasin versot poikki niin, että jokaiseen jäi neljä silmua ja laitoin ne vesilasiin tekemään juuria. Tällä kertaa bataatti oli vikkelä! Juuret ilmestyivät versoihin muutamassa päivässä!

Nyt pääsen siis istuttamaan bataattia ja unelmoimaan syksyn bataattikeitosta!


_______________

Seuraa Saaristopuutarhaa:
11 kommenttia

 1. Tämäkinhän olisi mielenkiintoinen kokeilu. Talvella taisi olla Viherpiha-lehdessä juttu bataatin kasvatuksesta. Siinä ei kai ollut esittelyä pistokkaista kasvattamisesta vaan bataattia viljeltiin perunan tavoin. Muistankohan väärin. Kumpi tapahan tuottaa paremman sadon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ymmmärtänyt, että enemmän satoa tulee, kun laittaa nuo bataatit suoraan maahan. Minulla on kolme bataattia, jotka ajattelin istuttaa. Mutta ovat pukanneet versoja siihen tahtiin, että päätin koittaa mitä niistä ehtii kehittyä! Katsotaan! :)

   Poista
 2. Kasvatatko bataatinkin laatikossa? Nämä vähän eksottisemmat kasvit ja kasvatukset ovat niin inspiroivia. Minulla kasvoi viime kesänä laatikossa ananaskirsikka, jota piti kovalla kadellä karsia. Hedelmiäkin tuotti litran verran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin kasvattaa laatikossa, se viihtyy lämpimässä ja ehkä lava olisi juuri sen verran lämpimämpi. Ananaskirsikka on minulla nyt ensi kertaa kokeilussa. Ihana kuulla, että sait noin paljon hedelmiä siitä, toivottavasti minullakin onnistuu kokeilu! :)

   Poista
 3. Kiitos tästä postauksesta, pitääkin laittaa bataatit välittömästi itämään. Jos vaikka tänä vuonna onnistuisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti vielä ehtii! Pirkanmaalla oli kuulemma ainakin messuilla bataatin taimia myynnissä. Ehkä jostain taimitarhaltakin löytyisi? Onnea kasvatuksiin!

   Poista
 4. Bataattia olen aina ajatellut kokeilevani, mutta ajatteluksi onkin sitten jäänyt. Mielenkiinnolla seuraan bataaatin kasvatustasi. Oman kokeiluni taidan aloittaa vasta ensi vuonna paremmalla ajalla. :) Aurinkoista viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tulee lämmin kesä ja saisin edes muutaman bataatin syksyllä kattilaan! 😀

   Poista
 5. Minullakin on bataatti kasvamassa. Versot kasvoivat metrin mittaisiksi, joten tänään päätin leikkoa ne ja laittaa veteen juurtumaan. Antti Laakson kirjan mukaan tämä on oikea tapa lisätä bataattia. Tosin ilmeisesti kasvaa myös luonnonmenetelmällä eli laittamalla mukulan maahan, mutta tällöin satoa tulee vähemmän. Antin mukaan yhdestä mukulasta saa 20-30 hyvää tainta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se on aika hyvin tuo 20 - 30 taimea! Ei taida minulla olla niin hyvä mukula... :) Minulta on vähän loppunut sisätilat ja sen huomaa. Bataatit ovat joutuneet vähän ulkokehälle, kun parhaat valopaikat on annettu tomaateille. Niinpä kasvu on kyllä jumittunut. Tsemppiä sinun bataattikasvattelulle, katsotaan sitten syksyllä saatiinko satoa! :D

   Poista
  2. No se on aika hyvin tuo 20 - 30 taimea! Ei taida minulla olla niin hyvä mukula... :) Minulta on vähän loppunut sisätilat ja sen huomaa. Bataatit ovat joutuneet vähän ulkokehälle, kun parhaat valopaikat on annettu tomaateille. Niinpä kasvu on kyllä jumittunut. Tsemppiä sinun bataattikasvattelulle, katsotaan sitten syksyllä saatiinko satoa! :D

   Poista