Syyskylvöjen uusinta

Viimeksi manailin korkeita merivesiä, jotka veivät mukanaan minun kasvilavojeni mullat. Harmitti kaikki ne säkkien kantamiset selkä vääränä, vähän niin kuin turhaan. Vaan ehkäpä se olikin hyvä juttu!


Kävin joulun alla kirjakaupassa ja ostin Lavatarhuri-nimisen kirjan. Ihan huippuhyvä kirja! Lueskelin kirjaa ja sain valtavasti tietoa lavojen perustamisesta. Ehkäpä minun pitääkin miettiä mullat sun muut uusiksi ja nykyisten lavojen meriveteentyminen oli siihen hyvä lähtölaukaus. 

Syyskylvöt piti kuitenkin saada aikaiseksi, joten päätin vain kunnostaa muutaman nykyisen lavan. Edelliset kylvöt tein loka-marraskuun vaihteessa. Ensin porkkanat alkoivat työntää esiin sirkkalehtiä ja sitten merivesi huuhtoi mullat pois. Sitä kokeilua ei voi kutsua kovin onnistuneeksi... :) 

Valitsin syyskylvöihin kolme lavaa, joista merivesi oli ottanut vähiten multaa pois ja lisäsin niihin kolmannen lava-kerroksen. Olin melko varma, että niin homma toimisi kohtalaisesti. Niinpä yhdistelin kaislaa ja muista lavoista multaa. Yhteen lavaan lisäsin hiiliä, sillä nauriit tykkäävät hiilestä. Multahan on täysin meriveden kyllästämää, joten saappa nähdä kasvaako siinä enää mitään. Mutta kokeiltavahan on! Ehkä kevään sateet huuhtovat suurimmat suolat pois.

Pentu tarkkaili syyskylvöjä. Kolmekerroksiseen lavaan se einää pääse hyppäämään niin kevyesti.

Kylvin lavoihin palsternakkaa, pinaattia, naurista, tammenlehväsalaattia, salaattiselleriä, tilliä ja talviporkkanaa. Mielenkiintoista nähdä nostaako noista mikään keväällä päätään mullasta.

Oli aivan ihmeellisen keväinen fiilis, kun aattona aurinko paistoi ja istuimme ulkona aamukahvilla. Vielä kun mietiskelin taimien esikasvattamista, niin tuntui kuin olisi hypätty täysin talvikuukausien ohi. Ajattelin ostaa tänä vuonna kasvilampun ja aloittaa hiljalleen kasvien idättämisen. Ensimmäisenä multaan pääsevät chili ja latva-artisokka, joista kumpaakaan en ole aikaisemmin kasvattanut. Mielenkiintoista nähdä miten niiden kanssa käy!

4 kommenttia

 1. Mielenkiintoista keväällä kuulla, miten kylvöt onnistui. Olen kasvattanut chiliä useamman kerran ja se on mielestäni hyvin helppo kasvatettava. Suosittelen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla rohkaisua chilin suhteen! Olen luullut, että se voi olla aika haastava. Tosin minulla on niitä helpompia lajikkeita, joten katsotaan kuinka käy. Ja saapa nähdä jäikö syyskylvöihin käytetty multa liian suolaiseksi... No, onneksi tässä tulee tämä tiukka pakkanen ja talviaika. Voi lueskella puutarhakirjoja ja blogeja kevättä odottaen. :)

   Poista
 2. Komean korkeat lavat sinulla, noita on varmaan mukavampi hoitaa kuin maantasolla olevia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, ei tarvitse niin paljoa kumarrella ja koiratkaan eivät tosiaan loikkaa varastelemaan porkkanoita... ;)

   Poista