Latva-artisokka itää sittenkin!Kylvin ensimmäiset latva-artisokat (Green globe) 9.1. ja kertakaikkiaan mitään ei tapahtunut. Päätin laittaa vielä yhden satsin samasta siemenpussista, mutta näitä toisen erän siemeniä liotin vesilasissa yön yli. Ne pääsivät multiin 21.1. Ja kappas, muutama päivä sitten huomasin, että ne olivat itäneet! Voi vitsit, että olin iloinen! Aikaisempien siementen kohdalla ei näy mitään elonmerkkiäkään. Joten luulenpa, että ne ovat mennyttä kalua. Onneksi ostin latva-artisokkia vahingossa kaksi pussia, joten voin laittaa niitä helmikuussa toisen erän.

Latva-artisokan siemenpussissa lukee, että se voidaan kylvää helmikuussa, mutta lukaisin jostain, että siemenet voi kylvää jo tammikuussakin. Oli pakko laittaa ne kasvamaan!


Yksi taimenaluista on hylännyt siemenkotansa, muut pyristelevät niistä vielä irti.

CHILIT ALKUVAIHEESSA

Chilin taimet olivat kasvattaneet jo toiset lehdet, joten koulin niitä omiin paperikahvikuppeihinsa. Olen chilien kanssa täysin noviisi ja aloitin helpoimmasta päästä Annuum-lajikkeista. Lombardo-chilit ovat tulisuudeltaan Scovillen asteikon lievimmässä päässä, yhden tähden tulisuutta luvassa. Piment d'Espelettessä löytyy vähän enemmän makua, mutta siinäkin ollaan asteikolla vain kohdassa 2/5. En ole mikään superchilisyyden ystävä, joten ajattelin näiden mietojen chilien tuovan kivaa vaihtelua ruokiin ilman, että kieli lähtee mennessään. Lombardoa minulla kasvaa nyt koulimisen jälkeen kymmenen taimea ja Espeletteä vain kaksi. Tässä taitaa kyllä olla ihan tarpeeksi chiliä meikäläiselle!
Testasin neljään koulittuun chilipurkkiin Neudorfin bio-lannoitetta. Mielenkiinoista nähdä kuinka se vaikuttaa kasvuun.
Istutin chilit uuteen purkkiin syvemmälle. Yritin sirkkalehtien kohdille osua, mutta taisi sitä vartta jäädä vähän enemmän näkyviin.


Espelette-chili on kasvanut hienosti muihin verrattuna. Johtuu varmaankin siitä, että taimi on saanut alusta lähtien kasvaa mukissa yksin.

MUITA TAIMIHOMMIA

Muutama tomaatti pääsi kasvamaanomaan purkkiinsa. Tulen olemaan aivan pulassa keväämmällä noiden taimien kanssa, kun jotenkin lipsahti noita tomaattejakin itämään vähän aikaa sitten. Taimivaiheessa on nyt kolmea erilaista kirsikkatomaattia. Ja muutama lajike olisi vielä lisääkin. No, ainakin pääsen testaamaan miten eri aikoina kylvetyt tomaatintaimet kehittyvät sitten kesällä... (Ja antamaan näitä taimiruipeloita kaikille halukkaille kavereille keväällä.)

Minikasvihuonekurkku "Baby" meni multiin aikaisemmin tällä viikolla. Myös sen ohjeissa luki, että helmikuussa voi kylvää ja tammikuun viimeinen viikkohan on ihan sama asia kuin helmikuu, eikös!

Ja kun vauhtiin pääsin, en voinut lopettaa. Kävin läpi kaikki siemenpussit ja jos jossain luki, että helmikuussa voi kylvää, niin ruukkuun meni. Pikkuruukkuihin pääsi siis munakoiso, puutarhamansikka ja yrttiselleri. Ruohosipulin kylvin muuten vain, katsotaan miten sille käy.

KEVÄT

On omituista kun pihalla näyttää keväälle lumien sulaessa, jopa kuulostaa keväälle kun räystäiltä tippuva vesi tuo mieleen maaliskuun. Tänään vielä aurinkokin näyttäytyi, niin tuntuu siltä, kuin sisäinen kello edistäisi vähintään kuukaudella. Ehkä sen vuoksi on taimivillityskin menossa?


Aamuaurinko värjäsi meren upeasti, onneksi ehdin nähdä sen ennen kuin tasainen harmaus peitti taivaan. 


Paikoin vettä on jään päällä ihan reilusti. Veikkaan tämän aikaisen "kevään" aiheuttavan meille vielä muutamia harmaita hiuksia seuraavan kuukauden aikana. Jäät tuskin sulavat kokonaan, mikä helpottaisi saaresta töihin kulkemista. Mutta näin kauniina hetkinä ei jaksa miettiä miten tänne ja töihin pääsee. Aina jotain keksii!


Koirat ovat aloittaneet kesäiset leikit. Vanhempi tykkää kahlailla vedessä ja nuorempi on haastamassa vauhdikkaampiin touhuihin._______________

Seuraa Saaristopuutarhaa:2 kommenttia

  1. Wau, olet ollut ihailtavan reipas. Noin paljon jo kaikkea ihanaa kasvussa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä vähän liiankin reipas! Saa nähdä mitä näiden kanssa tekee tuossa kahden kuukauden päästä. :D

      Poista