Merivesi nousee takapihalle



Olen tainnut mainita aiemminkin, että puiden ja pensaiden kasvupaikkojen valinnassa pientä hankaluutta aiheuttaa syksyisin takapihalle nouseva merivesi. Valoisat kasvupaikat olisivat juuri takapihalla, mutta niin on suolainen merikin.


Vesi on ollut jo jonkin aikaa korkealla, mutta viime yönä se nousi tämän syksyn ennätykseen. Huomasimme kesken leffan katselun, että kunnon muutos on tapahtunut, ja pakkohan sitä oli mennä kuvaamaan!

Salaattipaattini hörppäsi yön aikana vettä, joten maa ja kasvit saivat nyt kunnon suolahuuhtelun...
Takapihalle noussut vesi sai Pipo-koiran kahlaamaan ja tutkimaan muuttunutta ympäristöä. 
Jaakko päätti suppailla pihan toiselle puolelle varastolle. Ei osunut evä nurmikkoon!

Lauantaina merivesi oli jo hiipinyt hyvin lähelle kasvilaatikoitani. Lauantai-yöllä etummaiset laatikot lilluivat 10cm vedessä. En usko, että tämä on kuitenkaan mikään ongelma. Laatikoiden pohjalla on muutenkin noin 15cm merestä nostettua maata.

Kaverukset istuivat rantakivillä katsomassa merta. Tästä muutaman hetken päästä pentu oli tipahtanut mereen liukkaalta kiveltä ja sai elämänsä ensimmäisen merikylvyn, 
Meidän takapiha. Ihmettelin joskus kauan sitten minkä vuoksi jasmiinipensas oli istutettu vähän hölmösti keon päälle. Voin sanoa etten ihmettele enää!!


Keskellä vettä on keräämäni risukasa poltettavaksi. Sen kohdalla on normaalisti rantaviiva.

Vesi on alkanut taas laskemaan, joten saappa nähdä näimmekö lauantai-yönä tämän syksyn ennätyksen. Tulipahan testattua ainakin, että istuttamani Hinnonmäen keltaiset karviaiset tuli istutettua tarpeeksi korkealle. Ne eivät joutuneet veden varaan, vaan meri kiersi niiden ympärillä.



2 kommenttia

  1. Täällä sisämaassa asuvalle kuulostaa melkein eksoottiselta, että merivesi nousee takapihalle. Puutarhurille se tuo ongelmia. Taitaa kuitenkin olla kasveja, jotka kestää suolahuuhtelun?

    VastaaPoista
  2. Ainakin tyrni kestää suolaa ja näköjään kurtturuusu. Mutta hyötykasveista en oikein tiedä mitkä kaikki selviävät ajoittaisesta suolahuuhtelusta. Luin muuten juuri, että hollantilaiset tutkivat suolaa kestävän perunan kasvattamista. Viljelymaiden suolaantuminen on ilmeisesti ongelma monissa paikoissa. No, onneksi meillä on vähän korkeammalla olevia alueita, joten niihin voin sitten istuttaa kaikenlaista! :)

    VastaaPoista