Puutarhapenkki kasvihuoneen eteläseinälleOlen jo pitkään miettinyt, että kasvihuoneen eteläseinälle olisi mukava laittaa kasvamaan kukkia. Suunnitelmaa olen ehtinyt vaihtaa jo monta kertaa, mutta toimeen oli vihdoin alettava, kun ostin kaksi punaherukkapensasta. Punaherukat ei tosiaan kuulu alkuperäisen suunnitelman kukkiin, mutta tällä kertaa vinhasti pyörivä suunnitteluviisari pysähtyi niiden kohdalle.


Lähtötilanne

Olin viime vuonna päättänyt koittaa kasvattaa kasvihuoneen edustalla kurpitsaa. Sitä varten olin tehnyt verkkoaidasta kurpitsakehän ja täyttänyt sitä loppusyksystä merilevällä sekä viime kesän taimiruukkujen mullalla. Olin tosi tyytyväinen, kun olin ehtinyt laittaa merilevämullan tekeytymään talven ajaksi, jolloin levät painuivat lumen painosta kasaan.

Sitten selvisi kaksi asiaa. Ensinnäkin kehä oli nyt aivan väärässä paikassa, kun uusimman suunnitelmani mukaan laitankin paikalle kaksi punaviinimarjapensasta. Toisekseen minä näin kehässä ihanat kurpitsat, joiden isot lehdet peittävät kauniisti ympäröivää, kovaa hiekkasavimaata. Jaakko ei nähnyt samaa. Hän kysyi minulta, että onko tuo rytökasa jäämässä tuohon vai siirtäisikö hän sen kauhakuormaajalla pois pilaamasta kaunista kasvihuonetta. Aijaaha, minun hieno puutarhapenkkini ei ollut siis kovinkaan kaunis!Lähtötilanne ja oikealla rytökasa. (Ja kasvihuonekin on täynnä sikin sokin ruukkuja.)

Hommiin!

Purkasin ensitöikseni kurpitsekehän pois, sillä se oli pahasti punaherukoiden tiellä. Madalsin kehästä puolet, jolloin se ei ollut niin hallitsevan kokoinen. Kun kehä oli paikallaan ja täynnä merilevää ja multaa, koitin latoa muutaman kiven kehän reunalle. Se näytti aika kivalta ja hain lopulta kiviä koko kehän ympärille.

Istutin tammikuussa alelaareista löytämiäni sipuleita ruukkuihin ja niistä aika moni lähti kasvamaan. Nyt laitoin sipulit kehän ja herukoiden ympärille. Narsisseista joku oli jo kukassakin.


Kurpitsakehän täyttäminen sujui nopeasti, kun puolta korkeamman kehän mullat olivat käsillä. Laitoin merilevät enemmän reunoihin ja keskellä multaisampaa maata.


Vesi on todella matalalla, joten rannaasta on helppo hakea sopivia pienempiä kiviä ja samalla putsata pohjaa mukavammaksi kahlata.


Kivikehä on valmis! Reunustin samantien kukkapenkinkin kivillä.


Punaherukaksi valitsin vaaleanpunaisen Ailin, joka on minulle aivan uusi tuttavuus. Toinen herukka on perinteisen punainen Katri. Ajattelin, että kasvihuoneen seinusti on lämmin ja aurinkoinen paikka, mutta saapa nähdä miten herukka viihtyy tuulessa. Kaakon ja lounaan väliltä tähän pääsee tuulemaan todella rivakasti.


Hauska nähdä mitä näistä kasvaa! 


Tämä helmililja saa sitkeyspalkinnon. Löysin sen jostain ruukusta, paikasta, jossa sen olisi pitänyt  kuolla ensinnäkin kuivuuteen ja toiseksi kuumuuteen. Ruukku oli vielä aivan mukkelis makkelis, minkä vuoksi istutus näyttää vähintään erikoiselta.


 Kasvihuoneessa kasvaneet narsissit eivät tykänneet tuulesta. Kukalliset kellahtivat kumoon, vaikka kuinka yritin tukea.Valmis! Tai no melkein. Vielä aita peurojen vuoksi. Ne penteleet olivat jo käyskennelleet tutkimassa puutarhani sisältöä...
Aita on paikallaan ja aitauksen sisälle toin kasvihuoneelta muutaman ruukun, jotta tilaa olisi vähän enemmän. Perunaämpärit ja pähkinäpensaat saavat harjoitella kevättä ulkona. 


Eihän tässä enää kauaa mene, kun saan istutta kurpitsan paikalleen. Kurpitsantaimeni ovat tosin vielä hyvin pieniä, sirkkalehtivaiheessa. Ehdin siis hyvin odotella hetken taimien vahvistumista ja yölämpötilojen kohoamista!______________

Seuraa Saaristopuutarhaa:

Facebook
Instagram
4 kommenttia

 1. Hieno tuli. Minulla on kaksi pensasta 'Aili' herukkaa, tykkään niistä tosi paljon ja suurin osa marjoista syödään suoraan pensaasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, kuulostaa hyvälle! Otin vaaleanpunaisen testiin senkin vuoksi, että punaiset ovat liian kirpakoita Jaakon makuun. Toivon, niin että pensaat viihtyisi tässä. En ole saanut niitä menestymään tontilla kunnolla missään. Odotan juuri noita ihania hetkiä, kun voi parkkeerata pensaan viereen herkkuja syömään! 👍👍😁

   Poista
 2. Tulipa kivan näköinen alue! Luulisi punaherukoiden viihtyvän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valoa on ainakin tarpeeksi, sillä seinusta on etelään. Tuuli käy tähän aika kovaa, mutta taidan rakentaa jonkin tuulisuojan idästä päin puhaltavalle tuulelle. Jännä nähdä miten käy! 👍👍😊

   Poista