Talvikasvihuoneen lämmitys ja joulukuun tunnelmat



Pikkuinen talvikasvihuoneeni nostettiin kasvihuoneeseen 1.12. ja laitoin sen samantien käyttökuntoon. Pakkasia oli jo täällä etelässäkin ja oli aika siirtää herkemmät kasvit kasvihuoneeseen.

Talvikasvihuone

Talvihuone on rakennettu niin, että se asettuu talvisin suoraan kasvihuoneen kasvulavan päälle ja kesällä sen voi siirtää ulkona olevan kasvulavan päälle. Pituutta sillä on 2,5 metriä ja syvyyttä 90cm. Kasvarin seinät ovat 10 paksua kasvihuoneen kennolevyä. Rakensimme talvikasvarin tänä vuonna ja se oli käytössä maaliskuusta. Nyt kokeilen pitää sitä lämpimänä koko talven. Apuna on sähkönkulutusmittari, joten jos sähkönkäyttö räjähtää kunnon pakkasilla, pääsen heti puuttumaan tilanteeseen.

Talvikasvarini on eristetty pohjasta finnfoamilla ja lisäksi olen nakannut raksalta löytyneet sopivat palat eristyslevyä sen katon päälle. Kuvissa niitä ei vielä näy.


Joulukuun alussa laitoin kasvihuoneen lavaan merilevää, mikä olikin sitten todella muhevan tuoksuinen ratkaisu. Lämmitetty pikkukasvari todella tuoksui merilevältä, kun sen alapuolella oleva laatikko oli täynnä levää. 


Finnfoamin päälle olen levittänyt lämpömaton. Sen päälle ei saa suoraan laittaa painavia ruukkuja, joten olen laittanut sen laidoille rimat, joiden varaan lasken puiset laatikot ruukuille. Lämpömatto on päällä aika alhaisella lämpitilalla, mutta se antaa lämpöä tasaisesti kaikille kasveille.


Toinen lämmönlähde on kuvan vasemman laidan Biogreen-puhallin. Sekään ei ole maksimilämmöllä, koska haluan sen puhaltavan vähän pidempään, jotta kosteus ei olisi niin kovaa.


Joulukuun alussa siirsin kasvit turvaan pakkasen puolelta lämpimään. Nämä herkut on kyllä jo syöty!

Kasvaako siellä mikään?

Tärkein peruste talvikasvihuoneen rakentamiselle oli sitruskasvien talvetus. Olen epäonnistunut surkeasti niiden talvettamisessa sekä sisällä ikkunan edessä (liian lämmintä) että viileässä varastossa keinovalon alla. Kummassakin tapauksessa lehdet ovat varisseet kevääseen mennessä ja hedelmät näivettyvät. Viime vuonna pidin sitruspuita kasvarissa jouluun asti, kunnes oli pakko siirtää ne sisälle. Ne olivat oikein hyvinvoivia kasvihuoneen jäljiltä, mutta helmikuussa jo heikossa hapessa. Tästä lähti sysäys talvikasvarin rakentamiselle.

No eihän ole mitään järkeä, jos ei samalla vähän kasvattele muutakin, kun neliöitä on kuitenkin  melkein 2,5! Viime vuonna maaliskuussa, kun otin talvihuoneen käyttöön, kasvatin siellä ahkerasti salaatteja ja esikasvatin taimia. Loppupeleissä siellä taisi viettää öitään useampi kerros taimia minikasvihuoneissa päälleikkäin. Nostin ne aina aamuisin kylmän kasvihuoneen puolelle päiväksi. Kevätpuolella pikkuinen talvikasvarini oli siis aivan täydellinen taimikasvattajan apu.

No entäs tämä talvipuoli? Valo vähenee rajusti ja kasvit muuttuvat vaaleammiksi. Kasvu on aika pientä. Tosin onnistuin tietysti itsekin mokaamaan sen pienenkin kasvun mahdollisuuden. Raksa-ajan olemme asuneet aina osan ajan poissa saaresta, jolloin täällä asuu meidän rakennusmiehet. Niinpä en ollut käynyt saaressa viikkoon ja pyysin Jaakkoa kastelemaan talvikasvarin kasvit, sillä hän oli menossa viemään villakuormaa lautalla saareen. En tajunnut antaa mitään lisävinkkejä asiaan. Niinpä kun sitten siitä 1,5 viikon päästä tulin itse saareen ja kirmasin kasvarille katsomaan "taatusti janoisia"-kasvejani, odotti ylläri. En ollut huomannut antaa Jaakolle mitään lisäohjeita kastelun kanssa ja sitä vettä oli mennyt ainakin yhtä paljon kuin kesällä.

Kun avasin talvikasvarin luukut, löi vastaan sellainen kosteus, että rillit oli huurussa vielä pitkään. Jätin ovet auki ja kurkistin sisään turkkilaisen saunan häivyttyä. Ei varmaan tarvi sanoa, että salaatteja sai nakella homeisina menemään ja muutkin lehtikasvit näyttivät vetelevän viimeisiään. No, kaikesta oppii. Talvikasvari kerää todella helposti kosteutta ja lämpöä, vaikka lämppäri on asetettu 5 asteeseen.


Kaalit selvisivät kosteudesta. Vasen kuva on otettu 1.12. ja oikeanpuoleinen 26.12. Kasvua on tullut yllättävänkin hyvin, mutta kaalit ovat vaalentuneet ja saipa sieltä nyppiä muutaman lehdenkin pois.

Kannattaako?

Ainakin sitruspuut voivat todella hienosti ja lime aikoo kohta kukkia. Kaalien takana edellisessä kuvassa oleva kiivi on myös hengissä. Käärin sen pitkät varret kerälle syksyllä lehtien tippuessa ja nyt näyttäisi siltä, kuin silmut olisivat pullistuneet. Kiivi teki muuten hurjan kasvun tänä kesänä, tässä postauksessa näkyy missä oltiin kasvun suhteen viime maaliskuussa.

Joulukuun alusta lähtien on sähköä kulunut noin 16 euroa. Se on mielestäni ihan ok siihen nähden miten paljon iloa talvikasvarini tuottaa! Jännittäviä ovatkin tammi- ja helmikuun kulutus, jolloin täälläkin on kunnon pakkasia. Lämpöä on nyt tiputettu joulukuun alkuun verrattuna sekä puhaltimesta että lämpömatosta.

Jos talvikasvarin tekeminen kiinnostaa, niin suosittelen tarttumaan hommaan! Vaikka laittaisi lämmityksen päälle maaliskuun huiteilla, saa valtavasti apua taimikasvatteluun. Tässä on kirjoitus meidän talvikasvarin rakentamisesta.



Tapaninpäivänä nautittiin glögit kasvihuoneella. Aurinko paistoi ja oltiin koko päivä ulkona. Kannattikin, sillä ennusteen mukaan aurinkoa ei näy pitkään aikaan.



______________

Talvikasvari aiemmin blogissa





______________

Seuraa Saaristopuutarhaa:

Facebook
Instagram

9 kommenttia

  1. Katselin jo keväällä talvikasvihuonettasi: hieno siitä tuli, enkä kutsuisi sitä pieneksi. Jännä tosiaan seurata talven sähkönkulutusta. Toivotaan että sitruspuut viihtyvät koko talven.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoista nähdä miten puut pärjää.. nythän vaan valo lisääntyy, joten ehkä ne selviytyy! 😊👍

      Poista
  2. Näitä postauksia talvikasvihuoneesta on tosi mielenkiintoista lukea. Itsekin sellaisesta haaveilen. Yllättävän vähällä sähkönkulutuksella olet selvinnyt. Kaikkea hyvää sitruksille ja kiiville.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, hämmentävän vähän on mennyt sähköä.. Toisaalta meren äärellä on lämmin syksyisin, joten todellisuus sähkönkulutuksen suhteen taitaa tulla vastaan vasta tammi-helmikuussa. Toivottavasti aurinkokin pilkahtelee, sillä se nostaa nopeasti huoneen päivälämpötiloja. 😊👍

      Poista
  3. Hei, mainitsit, että kertoisit lämmityskuluista myös, mutta en löydä nyt sellaista tietoa blogistasi. Paljonko kWh menee päivässä/viikossa/talvessa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kyllä se tuolla on, että 16e on mennyt joulukuun alusta 26.12. päivään asti. Tämä on eka talvi, jolloin talvikasvari on paikallaan koko talven, joten koko talven lukema on vielä arvoitus. Oletan, että kulut vähintään triplaantuvat, jos tulee kunnon talvea.. :)

      Poista
  4. Aika pro meininkiä! Ihana tuo kuva sinusta, aivan mahtava ilma, eli täydellinen talvipäivän hetki auringossa. Kävelimme muuten lenkin eräänä aurinkoisena päivänä Suvisaaristossa ja sitten yhtäkkiä tunnistin teidän saunan. Olipa hauska paikallistaa teidän ihana paikka :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lisää vain aurinkoa, tulee ihan keväinen olo! 😊 Meidän sauna on kuin majakka, helppo tunnistaa! Laita viestiä ensi kerralla, jos vaikka ollaan paikalla, niin tarjoan kahvit! ☕🍪

      Poista
  5. Kasvihuoneen ajattelimme myös rakentaa kennolevyistä. Haluan päästä ottamaan tomaattia ja muita vihanneksia omasta kasvihuoneesta. Tuohan on hyvä, että on sähkönkulutusmittari. https://akiro.fi/valokatteet-ja-kennolevyt/

    VastaaPoista