Keväthommia kasvihuoneessaSääennuste näytti harmaata, mutta meille tuli niin upea ja aurinkoinen sunnuntai, ettei voisi olla hienompaa! Kaiken lisäksi päivän agendalla ei ollut mitään pakollista ohjelmaa. Niinpä suuntasin pitkän jäällä kävellyn aamulenkin jälkeen kasvihuoneelle ja vietin siellä suurimman osan päivästä.


Talvikasvihuone käyttöön

No pakko minun on ensimmäisenä kertoa talvikasvihuoneesta, taas! Olen siitä vain niin innoissani! Laitoin eilen lämmityksen päälle, vaikka tulossa oli 12 asteen pakkasyö ja ennusteet näyttävät lauhtuvaa ilmaa. Halusin kuitenkin testata minkälainen kulutus olisi kylmänä yönä. Aamulenkin jälkeen kävin katsomassa sähkönkulutusmittaria ja yllätys oli miellyttävä! Se näytti talvikasvarin vieneen sähköä vain 0,5 euron edestä. Räknäsin kuukausikulua ja totesin, että tämän verran pystyn helposti uhraamaan harrastukselleni. Päätin siltä seisomalta siirtää sitrukset ja muut talvehtivat kasvit varastolta talvikasvariin oikean valon alle.

Sitruspuuni eivät ole viihtyneet varastolla, vaikka siellä on todella tehokas lamppu. Jouduin siirtämään ne sisältä pois tilanpuutteen vuoksi ja pian niiden lehdet nahistuivat ja kuivuivat. Tämä on jo toinen talvi, kun huomaan, että varastolla pitäminen saa ne voimaan huonosti. Katsotaan mitä talvikasvari niille tekee, valo ainakin on aitoa ja päivällä lämpötila nousee mukavasti.


Lime, ryppysitruuna, greippi, appelsiinipuu ja Jenny-kiivi muuttivat talvikasvariin. Lisäksi siirsin varastolta pois myös piparjuuren sekä latva-artisokkaruukut, joissa kasvaa myös mansikkaa. 

Ajattelin viime vuonna testata latva-artisokkaa ruukussa, sillä toisena vuonna kasvi antaa paremman sadon. Tämän voisi tehdä myös niin, että säästää pelkän juurakon, mutta laiskana en tietenkään jaksa sellaista. Koko ruukku on siis talvehtinut varastolla. Laitoin ruukkuun kasvamaan myös mansikkaa, mutta yliarvioin kyllä niiden määrä. Nyt pitäisi varmasti siirtää osa mansikoista omiin ruukkuihin, sillä luulen niiden nappaavan kasvuvoiman artisokilta. Mansikka pysyi koko talven vihreänä ja samoin toinen artisokka on säilyttänyt kaksi lehteä. Mielenkiintoista nähdä miten artisokka lähtee kasvamaan!


Mansikka on kukkinut jo hetken aikaa, mutta pölytys on minun varassani. Saas nähdä saadaanko marjoja ennen kuin pörriäiset ovat heränneet talviunilta!


Jenny-kiivi on avannut muutaman lehden. Tällä kertaa en ottanut niistä kuvia, vaan suloisesta varresta. Miten se voikin näyttää niin kiiviltä!


Vannoutuneena hyötykasviviljelinä laitoin myös siemeniä itämään talvikasvariin. Aikainen salaattivuonankaali ja kylmää kestävä lehtikaali pääsivät multiin, samoin kuin kolme erilaista salaattia. Salaateista haluan testata mikä niistä kestää parhaiten tämän tyyppisiä oloja. Ehkä saan todellista varhaisvihreää tänä vuonna!


Minen kestä, on se niin ihana! (Tähän sydänhymiöitä!) Kovin paljoa ei sitrukseni saa kasvaa tai ne eivät enää mahdu talvikasvariin. Jos mietit tällaista talvikasvaria, niin kannattaa harkita lattialle laitettavaa mallia, jolloin saat korkeutta niin paljon kuin haluat.Lavan päälle laitettuna minulta loppuu tila...


Kevätsiivous

Samalla kun pääsin vauhtiin talvikasvarin kanssa, päätin siivota koko huoneen. Sinne oli jäänyt kaikenlaista nikkarointikamaa ja nyt myönnän olevani vähän huono kasvarin omistaja. Meillä on heikosti kunnollista varastotilaa, joten olen talven aikana säilönyt sitä sun tätä kasveihin viittaavaa kasvarissa. Nyt järjestin kaikki paikoilleen ja jaksoin nyppiä esimerkiksi ruukkumansikoista kuivuneet lehdet. Ja kun vauhtiin pääsin, putsasin myös ruukkuja. Jotenkin en viime vuonna onnistunut projektissani, jonka tarkoituksena oli pestä ruukut aina HETI sen jälkeen, kun olen ottanut siitä kasvin pois. Mikä siinä onkin niin vaikeaa! (Okei tiedän, kylmä puutarhavesi, ruukuille tarkoitettu tiskiharja on aina hukassa ja ehtiihän huomennakin-ajattelu,) Aika paljon mukavamman näköistä tuli.


Ruukutuspöydälle tuli tilaa siihen tarkoitukseen, mihin pöytä on tarkoitettu!


Raportoin myöhemmin lisää siitä kuinka paljon talvikasvarini kevään aikana kuluttaa ja lähteekö salaatti itämään. Olisi kiva kuulla muidenkin talvikasvarikokemuksia. Ainakin instassa nimimerkillä_lehtimaki on oma talvikasvari ja siellä voi jo ihailla persikkapuiden kukintaa!
______________

Seuraa Saaristopuutarhaa:

26 kommenttia

 1. Talvikasvarissasi on jo selvästi kevät! Hienosti lisätilaa ja -valoa kasveille.
  Likaiset ruukut ovat täälläkin ongelmana, voi huoh. Ei ole kiva pestä kymmeniä ruukkuja talvella sisällä käsienpesualtaassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tuli kyllä itsellekin keväinen olo! Ja kasvihuoneessa oli auringossa niin lämmin puuhailla, että oli pystyi helposti huijaamaan itsensä unohtamaan ulkopuolella olevan pakkasen! Mikä siinä ruukkujen pesussa onkin niin raskasta! Osan ehdin pestä ja vitsit, että on kiva ottaa puhtaat ruukut käyttöön varastolta. Ehkä ensi kesänä pesen ruukut heti käytön jälkeen... :D

   Poista
 2. On ihan mieletön tuo talvikasvari! Uskon että olet onnessasi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nyt voikin juosta joka päivä katsomaan miten se vie sähköä ja onko salaatit itäneet jne... Lisää jänniä kevätpuuhia!

   Poista
 3. Kaikki harrastukset maksavat. Talvikasvari on suorastaan ylellisyyttä ja tuo hinta on siitä ihan olematon. Vau!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Se on jännä juttu, että hyötypuutarhan kohdalla ajattelee vähän sitä, että pitäisikö tässä jäädä "plussan puolelle". Mutta eiköhän tässäkin ole ihan harrastus siinä missä muutkin ja jos sille ihanalle & maukkaalle tomaatille laskee kilohinnan kasvihuoneen yms hommaamisen jälkeen, niin aika lailla kaupasta saa halvemmalla! :D

   Poista
 4. Voi onnea kun voi talvellakin kasvarissa kasvattaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ainakin säilyttää... :) Katsotaan miten sähkönkulutus asettuu paikoilleen. Mutta pieni toive olisi, että salaatti lähtisi 5 asteen yölämmöllä kasvamaan! Ilmojen lämmetessä laitan varmasti lisää lämpöä ja arempiakin kasveja voi tuoda pikkuhuoneeseen. :)

   Poista
 5. Tätä on jotenkin tosi inspiroivaa seurata! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Raportoin tästä varmasti kyllästymiseen asti... :D

   Poista
 6. Ihana talvikasvari ja harrastukset maksavat...tuohan on selvästi edullista ja hyödyllistä, melkein siis säästöä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. I like your logic! Hyödyllistä ja hermo lepää työpäivän jälkeen kasvihuoneella. Erittäin ihana harrastus! :)

   Poista
 7. Nyt ollaan jo selvästi askeleen mitan keväämmässä. Värikkäät purkit tuovat kivasti eloa ja nyt vaan hiljalleen odottamaan niitä kasvun ihmeitä. Tämä on luksusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin totta! Uutisissa taisikin olla, että nyt on ollut aurinkoa lyhyessä ajassa enemmän kuin koko talvena. Korjasin kasvihuoneelta kynttilät pois, nyt on tosiaan niiden värikkäiden purkkien aika!

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Kiitos! Olen vähintään innoissani tästä uudesta huoneestani!

   Poista
 9. Aivan mahtavaa! Uskon, että sitruksesi viihtyvät. Minulla on myös tuo Jenny ja se on alkanut availemaan innokkaasti lehtiä kuistilla. Hauska seurata, mahdetaanko saada hedelmiä tänä kesänä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omat kiivit olisi kyllä niin hieno juttu! Osittain kiivin vuoksi halusin talvikasvarin nopeasti käyttöön. Päärynäpuun varjossa-blogista sain vinkkiä, että lampun alla kasvaneet lehdet olivat hänellä valoon siirtämisen jälkeen tipahtaneet. Halusin, että Jenny tottuisi heti oikeaan valoon. Minun kiivi on vasta ekaa talvea, joten ei varmaan vielä lähde kukkimaan. Vaikka olisi se kyllä hienoa! Tsemppiä kiivinkasvatteluun ja laita siitä jossain kohtaa blogiin väliaikatietoa! :)

   Poista
 10. Minulla sama ongelma sitruunoiden kanssa että lehdet kuivuu ja tippuu pois, mutta ei muiden sitrusten kanssa. Oliivipuu on myös tiputtanut paljon lehtiä. Mikä sitten on syy en tiedä. Minulla ollut heikossa valossa kasvihuoneessa koko talven, mutta kosteutta taas on riittänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla meni ryppysitruuna ja greippi aivan kuiviksi. Appelsiini porskuttaa ja lime tiputti lehtensä, kun siirsin sen sisälle taloon loppuvuonna. Jännä tuo kuivuminen, olen kyllä saattanut unohtaa kastellakin, mutta en usko että siitä on kyse. Ehkä valoa ei vain ole ollut tarpeeksi... Toivottavasti puut toipuvat!

   Poista
 11. Toivottavasti saat kevätvihreää! Jos onnistuu, niin sinulla alkaa kasvukausi aikaisin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehtikaali oli jo itänyt! Vikkelää toimintaa, sillä kylvin sen viikonloppuna. Lämpömatto taisi olla lehtikaalille juuri hyvä juttu. :)

   Poista
 12. Voi kuinka ihanaa, kun voi hyödyntää kasvaria jo nyt! Kasvukausi pitenee kummasti. Toivottavasti sitruspuut piristyvät siellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No olen kyllä tosi innoissani! Varsinkin kun sähköä näyttää kuluvan aika maltillinen määrä. Nyt näyttää sitruunan ja greipin osalta aika huonolta... Toivottavasti ne kasvattavat uusia lehtiä, sillä nyt ne taitavat kyllä tippua. Mutta onneksi muut kasvaa!

   Poista
 13. Törmäsin blogiisi ja jään lukijaksi. Yhteiset harrastukset viljely ja mökkeily saaressa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä näyttää löytyvän yhteistä! Kiva kun törmäsit tännepäin ja kävinkin tsekkaamassa jo kivan blogisi. Hauska katsoa miten siellä kylvöt ja kasvihuonesuunnitelmat etenee! :)

   Poista