Chili nupuillaan ja talvikasvihuone on valmisVoi että miten upea talvi-viikonloppu! Kunpa voisi jäädä kotiin huomennakin ja jatkaa ulkoilun ja puuhailun parissa. Puuhailua meillä on edustanut talvikasvihuoneen laittaminen valmiiksi ja taimihommat.


Vuoden ensimmäisenä päivänä laitoin Jalastar-chilit itämään ihan vain hillitäkseni taimikasvattelukaipuuta. Jo viime viikonloppuna katsoin, että taimet taitavat kohta kukkia. Ja näin on, jokaisessa on pieniä kukkanuppuja! Alle kaksi kuukautta siementen laittamisesta itämään. Tämä on nopeaa touhua, samoisin.


Pikkuruisia nuppuja on muutamia kappaleita jokaisessa kolmessa taimessa.


Chilit ovat kasvaneet hienosti lampun alla. Näkee, että ne ovat saaneet hyvin valoa läheltä ja suoraan yläpuolelta. Chilien lehdet ovat levittäytyneet nappaamaan kaiken valon. 


Niin kauan kuin tilaa riittää, kasvata taimet pikkupurkeissa Grow Light Gardenin lamppujen alla. Tässä keittiöpuutarhassa on myös kätevä kastelumatto, jolla muovipurkeissa olevat kasvit pysyvät hyvin kosteina ja minun ei tarvitse tarkkailla kasvien kastelua niin tarkasti. Pahvisten kuppien kanssa altakastelu ei oikein onnistu. Tässä mallissa pystyy nostamaan kattoa, joten toisessa minulla on pikkutaimet ja toisessa sitten isompiin purkkeihin koulitut taimet. Ostin nämä kipaleet edellisvuonna Black Friday-tarjouksesta ja olen ollut tosi tyytyväinen, sillä taimet ovat kasvaneet näissä tosi ponteviksi. Tämä ei ollut siis maksettu mainos!


Asunnossamme on vähän vaihtolämppöistä näin pakkasella ja muutama metri takasta ja pattereista kauempana on usein 2-3 asteen heitto. Tiputamme lämpöä yöksi ja yhtenä kovemman pakkasen  aamuna kasveilla olikin aika viileää! Mittari näytti 12,8 astetta, mutta lähti sitten nousemaan. 


Talvikasvihuone valmistuu!

Viimeisimmässä kirjoituksessa kerroin talvikasvihuoneestamme ja nyt se on kyllä niin valmis, että kohta teen lämmitystestin! Ainoastaan ovien salvat puuttuvat. Ja nämä salvat ovatkin olleet aika savotta. Ensin ostin Bauhausista kirstunlukot ja kun asensimme niitä, huomasimme, että ne oli tarkoitettu asennettavaksi kulmaan. Ei muuta kuin uutta ostamaan, tuli säädettävät kirstunlukot. Muuten hyvä, mutta ne eivät painaneet ovea kiinni kunnolla liikkuvan mekanisminsa ansiosta. Oven pitää tosissaan painua kiinni, ettei kylmä ilma pääse ovista. No kolmannetkin ostettiin ja todettiin, etteivät nekään oikeasti paina ovea kiinni, mutta niistä saa kuitenkin askarreltua kelvolliset. Eli, salvat vielä paikalleen ja sitten vuorokauden lämmitystesti!


Aurinko lämmitti lauantaina kasvihuoneen yli 20 asteeseen! Ulkona oli pakkasta kuitenkin yli 10 astetta. Juuri tätä toivoin kasvihuoneelta. Paikkaa, jossa pääsemme nauttimaan auringosta, vaikka ulkona puhaltaisi merituuli. 


Ovet ovat paikoillaan! Stylempi kasvihuoneharrastaja olisi siivonnut työkalut ja muut rojut kuvasta, mutta minä en malttanut! 


Talvikasvihuoneen sisälle olen laittanut eristelevyt huoneen pohjalle. Eristelevyllä on paksuutta viitisen senttiä. Ai että odotan jännityksellä mitä tästä tulee!Vaikka suurimmat kolme chilin taimeani ovat jo aika kauniita ja pontevia, ovat kaikki loput chilit ja paprikat vasta tekemässä ensimmäisiä lehtiään sirkkalehtien jälkeen. Lähes yhtä moni on myös vielä itämässä. Vielä siis ehtii! Seuraavaksi ajattelin laittaa muutaman tomaatin itämään. Loput sitten muutaman viikon päästä. Nyt pakkaset ovat niin kovat, että kevät tuntuu vielä kaukaiselta. Sieltä se kuitenkin tulee ja kahden kuukaudesta päästä tehdään jo vauhdilla keväthommia!
______________

Seuraa Saaristopuutarhaa:

23 kommenttia

 1. Ohhoh, jopas jotakin :D Nopeaa toimintaa on ja upea chilin taimi! Jotenkin voin hyvin myös ymmärtää intoilusi talvikasvihuoneesta. Kiva päästä seuraamaan, miten sen kanssa käytännössä hommat sujuvat <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä chili on kyllä ollut vikkelä kasvamaan! Se on saanut rehottaa kolmen kaverin kanssa ison lampun alla, joten varmaankin se on saanut ainakin hyvät valoeväät! :D

   Poista
 2. Nyt täytyy kyllä ihmetellä. Omat chilit kylvin melko samoihin aikoihin kuin sinä, mutta niistä löytyy nyt vasta ensimmäiset oikeat lehdet. Kaikista ei niitäkään. Osalla tosin meni ensimmäinen kuukausi pelkästään itämiseen, kun en keksinyt mitään lämmintä paikkaa idätykseen. Kasvihuone näyttää hienolta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on kyllä fiilis, että lämpömatto auttaa itämiseen aika paljonkin, samoin siementen itäminen. Mutta mikä siinä tosiaan onkin, nyt tuntuu, että nuo seuraavat taimet ovat aivan hitaalla ja mitään ei tapahdu. Toisaalta, nämä samat taimet olivat kuukauden ikäisinä "kaksi aitoa lehteä ja vähän päälle"-vaiheessa. (Kuva kuukauden ikäisistä taimista löytyy täältä: http://www.saaristopuutarha.com/2018/02/malttia-idatyshommissa.html#more) Että eiköhän ne sieltä lähde sitten tykittämään!

   Poista
 3. No, johan on pitkällä jo kasvun ihmeet. Itse olen unohtunut sisustelemaan ja alan vakuuttua kokoa ajan siitä, että pian olen jo taas myöhässä. Miten paljon kaikkea haluaakin tehdä ja väkisin joku jää. En itse syö tulista chiliä, mutta paprikasta tykkään ja sen kanssa olen jopa onnistunut. Voi sitä voiton riemua, kun alkoi punaiset paprikat kasvaa ja saada kunnon väriä. Sinulla on kasvatukseen kadehdittavan hienot tilat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, minulta on lähtenyt vähän lapasesta tämä varustelu. Mutta ajattelen, että mikä tahansa harrastus maksaa ja minä nyt tykkään tästä... :D

   Kyllä vielä ehtii... Suosittelen muuten Lombardo-nimistä chiliä. Se on tosi mieto, laitoin sitä viime vuonna suoraan salaattiin. Siinä on paprikan makua ja pieni puraisu chiliä, sillä en itsekään ole mikään supertulisen chilin ystävä.

   Onneksi taimia voi ostaa kuitenkin sitten valmiina, jos esikasvatukset jää väliin. Sielläkin on valikoimaa vaikka kuinka! :)

   Poista
 4. Tuo talvikasvari on niin ihana! Minä koulin tänään chilit isompiin ruukkuihin, mutta kyllä vielä menee aikaa kukintaan saakka. Ja saa mennäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Loppuviikolla ajattelin testata kuinka paljon sähköä kuluu vuorokauden aikana... 😊

   Minulla on suurin osa chileistä ihan pikkuruisia. Nämä ekat olivat rauhoittamaan puutarhakuumetta! Saa nähdä kuinka alkavat kukkimaan, nuput ovat vielä tosi pieniä... 😊🌶

   Poista
 5. Erinomainen idea tuo talvikasvari. Lisää melkoisesti kasvihuoneen käyttömahdollisuuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Nyt kun vähän pakkaset hellittäisivät, niin pääsee aloittamaan! 😊

   Poista
 6. Vautsi mitkä chilit! Ja huisin hauska idea tuo talvikasvihuone. Mielenkiinnolla jään odottelemaan jatkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä kolme chiliä ovat kyllä ihan hienoja. Toivottavasti pärjäävät kesään! 😊 Ja talvikasvarin jatkoa odotan itsekin innolla!

   Poista
 7. Kunnon chilit! Eivätköhän nuo pärjää...

  VastaaPoista
 8. Tanakat chilien taimet jo, hyvältä näyttää :) Kiinnostavaa kuulla, miten talvikasvari pitää lämpöä. Toivottavasti pakkaset hellittäisivät pian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen kävin laittamassa lämmöt päälle, vaikka yö oli vielä reilusti pakkasella. Sittenhän näkee, miten sähköä kuluu! 😀

   Poista
 9. Uskomatonta kasvuvoimaa chilissä! Mielenkiinnolla seuraan talvikasvarisi elämää. Nerokas ratkaisu lämmitys- ongelmaan, ei koko huonetta välttämättä tarvitse lämmittää, vaan osa. Tätä taidan itsekin jossain kohtaa soveltaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moni rajaa kuplamuovilla kasvihuoneen, silloin saa rajattua helpommin haluamansa alueen. Tein kiinteän kasvarin, jotta voisin käyttää sitä myös kesällä ja ehkä kuplamuovi olisi liian kertakäyttöistä muovin lisäämistä...

   Poista
 10. Upeat chilin taimet jo!
  Tuollainen talvikasvari on hieno juttu, ihan mieletön oikeastaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Vime yön siellä on ollut sähköt, kohta hilpaisen katsomaan mitä siellä on sähköä kulunut! 😊

   Poista
 11. Onpa terhakat chilin taimet! :D Leppoisaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
 12. Aivan uskomattoman ihana tuo talvikasvihuone! Ikuisuushaave :D

  VastaaPoista
 13. Mahtava idea tuo talvikasvihuone! Chilisi ovat lähteneet hienosti matkaan. Täytyy laittaa ensi vuodelle harkintaan lämpömaton ja kunnon valaistuksen hankkiminen.

  VastaaPoista