Herne saa kasvaa korkeutta!


Tänä vuonna olen valinnut sellaiset hernelajikkeet, että ne todella saavat kasvaa korkeutta! Pidän paljon sekä sokeriherneistä että tavallisista herneistä, mutta kasvattelutila meinaa yksinkertaisesti loppua. Niinpä tutkailin kasvatustilan lisäämistä ylöspäin! Päädyin kolmeen eri hernelajikkeeseen.


Sugar snap on nimensä mukaan makea herne. En ole ihan varma onko se sokeriherne vai taittoydinherne. Ostin siemenet Hyötykasviyhdistykseltä ja siellä se on jopa 2m korkeaksi kasvava sokeriherne, kun taas monilla muilla sivuilla se on 160cm korkea taittoydinherne. No, ilmeisesti tästä herneestä voi syödä herkulliset palot tai odotella herneiden muodostumista! Carouby de Maussane on ranskalainen sokerihernelajike, joka kukkii violetein kukin. Se on vanha lajike, joka kasvaa 150 cm korkeaksi. Palkojen kehutaan olevan oikein makeita! Alderman on silpoherne, jonka herneissä on jonkin verran makeutta ja se sopii hyvin myös pakastettavaksi. Se kasvaa 175cm korkeaksi.

Korkea kehikko

Olen joskus vanonnonut itselleni, että rakennan herneille aina kehikon valmiiksi ennen kuin ne alkavat kasvamaan. On helppo arvata, että tämä johtuu eräästäkin kerrasta, jolloin herneet ovat olleet myttynä kasvulaatikossa tai niille on ollut liian matalat kasvutuet. Niinpä päätin aloittaa tämän kevään hernetouhut rakentamalla niille samantien korkean kasvutuen.

Raksapihan hyvä puoli on, että sieltä löytyy kaikenlaista tarviketta pitkin poikin pihaa. Niin tälläkin kertaa. Nappasin puolentoista metrin korkuisen verkkoaidan peuroja vasten pystytetystä aidasta, jossa oli hieman ylimääräistä. Laudat purkasin tarpeettomaksi jääneestä linjalanka-telineestä.


Tästä lähtee muutama lauta tarpeeseen!


Ja ylimääräiset ruuvit irti. Taustalla näkyy tulevan talomme perustukset.


Valmiin kehikon ruuvasin kiinni kasvatusaltaaseen jykevillä ruuveilla. Sen pitäisi pysyä paikallaan kovemmassakin tuulessa.


Kehikko nousee korkealle. Allas on 60cm korkea ja siihen päälle nousee 1,5 metrin kehikko. Jos herneet kasvavat ylös asti, saan tosiaan poimia herneet jotakin tuolia avuksi käyttäen.



Herneitä tulee käytännössä yhden paririvin verran, eli hieman alle metrin kutakin lajiketta. Se on periaatteessa aika vähän, mutta jos herneet kasvaa tosiaan yli puoleentoista metriin, niin satopinta-alaa on ihan mukavasti!

Herneet kasvihuoneella

Kylvin maaliskuussa herneitä kasvihuoneelle ja ne ovat alkaneet kukkimaan. Yllätys oli melkoinen, kun löysin Meteor-herneestä jo pari palkoakin.


Pikkupalko oli juuri aloittanut kasvamisen. 




Pisimmällä oli tämä pitkäksi venähtänyt palko. Mieli teki syödä palko samantien pois, mutta Meteor-lajikkeesta herkutellaan vain herneet. Maltoin mieleni!


Korkeat herneet ovat nyt itämässä ja tuntuu ettei ne ala kasvamaan ikinä! Tosin kylvöstä on vasta neljä päivää, enkä edes liottanut niitä ennen kylvöä. Joten rauha maahan ja kärsivällisyyttä. Näiden herneiden lisäksi on kylvänyt ulos aikaista Early onward-sokerihernettä, joka kasvaa jo 40 senttiä korkeana. Supersuosikkini sokeriherne Bamby on itämässä yhdessä lavassa, mutta mitään ei vielä näy. Kylvös ei ole ollut peiteltynä linnuilta suojassa, joten jos ei pian kuulu, niin täytyy laittaa uudet siemenet. Bambyn palko kasvaa leveämmäksi ja se on niin herkku & rapea! Vielä kolmanneksi pitäisi löytää kasvupaikka violetille Shiraz-herneelle, jonka väri on kaunis salaateissa. Maku on mielestäni ok, mutta Bamby vie kyllä voiton.

Viime vuonna peurat söivät kaikki herneeni ja jäin lähes kokonaan ilman. Tänä vuonna olen näköjään päättänyt ottaa vahingon takaisin ja kylvää niin paljon herneitä, että varmasti joku kasvaa maaliin. Saa nähdä mitä korkeat herneet tykkäävät tuulisesta kasvupaikasta ja pääseekö joku oikeasti 1,5 metrin korkeuteen näissä oloissa!



______________

Seuraa Saaristopuutarhaa:

Facebook
Instagram


4 kommenttia

  1. Nyt on komeaa! Nappaan tästä idean itselleni tulevaa varten ja jään sitä odotellessa seuraamaan mitä herneet tykkäsivät tästä kasvatustavasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, toivottavasti herne jaksaa kasvaa tuulisella paikalla kunnolla ylöspäin! Helpottaisi tila-ongelmassa, kun joku laji nousisi korkeuksiin ja toisi ison sadon pieneltä alalta! :)

      Poista
  2. Nyt on hienot puitteet herneillä kasvaa. Toivotaan, ettei peurat iske! Mäkin monen vuoden tauon jälkeen istutin hernettä, kun peura-aita pitää ahmatit pois kasvilavoilta. Herneenversot lähtivät aina heti niiden suihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime vuonna jäin myös lähes ilman herneitä. Tuohon tulee ympärille aita, muuten ottaa niin päähän, jos ne pirulaiset syövät vaivalla kasvatetut herneet... Tuntuu, että herne on niille aikamoista herkkua!

      Poista