Ensimmäiset sadonkorjuut








Varhain tehdyt kylvöt ja toukokuun lämpimät kelit ovat vauhdittaneet ensimmäisiä saatuja satoja. Erityisesti kurkku, pak choi ja salaatit ovat tuoneet vihreyttä ruokapöytään. Ja entäs tuo chili, no aika iloinen olen siitäkin!


Kylvin yhden Baby-kurkun jo maaliskuun puolessa välissä. Loput kurkut kylvin vasta myöhemmin, mutta halusin testata kuinka tämän kanssa kävisi. Olisinko pulassa vai ei. Hyvin taisi käydä. Ensin kurkku kasvoi sisällä lampun alla, minkä jälkeen siirsin sen kasvihuoneen sisällä olevaan pikku talvikasvariin, jota lämmitin. Varhaisen lähdön ansiosta olen saanut kerätä jo 5-6 pikkukurkkua salaatteihin. Osa on mennyt ihan sellaisenaankin!


Ehkä on ihan hyväkin, että kurkkuja kasvaa eri aikaan. Jos joku ei jaksa kukkia, niin muut kasvit ehkä hoitavat satohommat sillä aikaa. 


Pak choi-herkkuja

Taisin jo kertoa aikaisemminkin, että pak choi yllätti herkullisuudellaan. Niin paljon, että laitoin sitä kasvamaan lisääkin keväällä. Siirsin kaalit aika ajoissa ulos lavaan kasvamaan, kannen alle kylläkin. Pak choi on nauttinut viileistä lämmöistä ja nyt kun mittari kiipeä korkeammalle, on siellä täällä näkynyt kukkanuppuja. Niinpä päätin korjata pinaattikiinankaalit lavasta ruokapöytään. Olen kasvattanut niitä muiden, pitempään kasvavien, kaalien väleissä, joten nyt oli muutenkin hyvä hetki kerätä ne pois ja antaa kerä-, kyssä- ja savoijinkaaleille tilaa.

En tiedä mitä kaikkia herkkuja pinaattikiinankaalista voi tehdä, mutta meillä tehtiin ensin herkullinen iltapala. Laitoin kaalit vähän pienemmiksi ja pannuun tirisevään voihin. Mukaan soijakastiketta, chiliä ja fetajuustoa. Oivallinen herkkupala!

Toisella kertaa laitoin pannuun pak choin kaveriksi sieniä, halloumia, mustatorvisienisulatejuustoa ja tuorejuustoa. Oli aika jees perunoiden kanssa. Laitan pak choita kasvamaan vielä syksylläkin, sen verran hyvää on!


Osa pinaattikiinankaaleista oli ihan valioyksilöitä! Ne olivat kasvaneet tälleen "oikeaan muotoon". Osalla oli paljon harvemmat lehdet ja ne eivät kasvaneet nipuissa. Maku oli kuitenkin yhtä hyvä.


Olemme joutuneet muuttamaan saaresta pois, sillä raksamiehet asuvat meillä ja tekevät raksaa eteenpäin. Niinpä en pääse joka päivä poimimaan ruokia kasvimaalta. Sidesalaatti ja pinaattikiinankaali pysyvät pari päivää hyvänä, kun ne laittaa veteen odottamaan ruoanlaittoa.


Retiisiä naposteltavaksi

Ensin sain retiisiä kasvihuoneelta, nyt niitä tuli jo kasvimaaltakin. Ihanat punaiset pallerot ovat menneet suoraan suuhun, en ole ehtinyt tehdä niistä mitään, kun ne ovat jo kadonneet.


Sain ystävältäni aivan syötävän hyvän oloisen brunssikirjan. Sieltä löysin reseptin raparperimuruun, joka menee kokeiluun viikonloppuna. Nämä raparperit käytin smoothieen.


Viikon kasvihuoneyllättäjä on Tigerella-tomaatti, josta löysin jo ihan hyvän kokoisen raakileen. Ja vasta kuvaa katsoessa huomasin, että niitähän on useampikin! Tätä en ole kasvattanut aiemmin, joten odotan mielenkiinnolla miltä tomaatti maistuu. 



No olihan se kyllä aikamoinen yllätys tämäkin. Jalastar-chilin kylvin 1.1.2018 ja se otti tosi hienon kasvuspurtin jo alkukeväänä. Ehkä laitan viikonloppuna vähän chiliä ruokaan! Jännä nähdä miten tämä chili aikoo kasvaa hedelmien irrottamisen jälkeen. Laput ovat muistuttamassa minua, että tästä voisi poimia siemenet talteen. Risteytymisvaaraa ei ole, sillä se oli kukkiessaan ainoa lajike. 



______________

Seuraa Saaristopuutarhaa:

Facebook
Instagram


16 kommenttia

  1. Mainiota satomenestystä - ja jo näin varhain! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä kasvihuone on vaan ihan parasta! Siellä sai esikasvatettua asiat ajoissa. Ja onhan tämä kevätkin ihan huippu! 😀👍👍

      Poista
  2. oih, miten ihanaa <3 Herkullisen näköistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy kyllä sanoa, että on aika ihanaa... vaikka satoa tulee vain parista jutusta, niin jotenkin piristää! 😊

      Poista
  3. Omaa satoa on mukava popsia. Miten käytit raparperia smoothiessa? Juuri mietin kävisikö se raakana kunhan pilkkoo oikein pieneksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laitoin pjolet raakana ja puolet mikron kautta (lautaselle tilkka vettä, kanelia ja vähän sokeria). Ei ollut yhtään liian kirpakkaa! 👍👍😊

      Poista
  4. Onpa tosi upeaa satoa ja aikaista! Oma sato on ihan parasta ja aina :D. Paksoin laitan kasvuun myös heinäkuulla ja muitakin itämaisia lehtivihanneksia, aiemmin niitä en olekaan kasvattanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo mä laitan myös uuden setin kasvuun heinäkuulla. Tatsoita ja komatsunaa ajattelin maistaa kohta, ihan en vain tiedä miten niitä kannattaa valmistaa! Kerro sitten hyvät reseptivinkit kub pääset syömään asti! 😊👍

      Poista
  5. Herkullista satoa ja jo näin aikaisin. No perässä tullaan. :-) ~Katja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvihuone kyllä aikaistaa satoa ihan hurjasti, eka kevät tänä vuonna kasvihuoneen kanssa ja en kyllä enää luovu! 😀👍

      Poista
  6. Ei ole todellista, satoa noin paljon jo toukokuussa. Huippu homma :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvihuone ja sen sisällä pieni lämmitetty kasvari taisi olla sadon salaisuus... Ja vielä tämä ihana lämmin toukokuu viimeisteli kasvua! En kyllä ihan heti luovu kasvihuoneesta, se on kertakaikkiaan ihana! 😊😊👍

      Poista
  7. Oho, olet todellinen viherpeukalo! Kaikki näytti tosi syötävän hyviltä =D.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, no ei nyt sentään! Tässä oli kyllä mukavia onnistumisia ja kevät jatkuu niin lämpimänä, että luulisi jonkun kasvavan.

      Poista
  8. Oi miten hienoja kasvatuksia sinulla. Täällä ollaan valovuosien päässä kasvuvauhdissa. Onneksi ei ole kiire, joten malttia pitää vain säilyttää. Kokemuuttani muuten "poltin" auringon paahteessa ensimmäiset tomaatin taimet kasvukaapissani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minäkin olen polttanut joka vuosi taimia! Tänä vuonna ensimmäistä kertaa ei tullut isompia vaurioita ja se on kyllä kasvihuoneen ja talvikasvarin ansiota. Taimet pääsivät tutustumaan aurinkoon aika ajoissa keväällä. Kivaa hyötykasvikesää! :)

      Poista