Kasvimaalla kaikki hyvin!


Tein ensimmäiset istutukset lavaan huhtikuun alussa, tarkalleen ottaen 7.4., kun meri oli vielä tukevasti jääässä ja öisin pakasti. Minulla oli aika paljon taimia ja ajattelin, että ainahan voi kokeilla! Nyt voi tehdä vähän vertailua, että oliko istutus järkevää.


Tai en lupaa, että tässä tulee virallinen selitys, että oliko järkevää vai ei. Kaalit selvisivät hengissä ja ovat kasvaneet mukavasti. Lähes kuukausi sitten kylvetyt porkkanat ja salaatit nousivat jo viikko sitten esiin mullasta. Pakkasöitä oli monta istutuksen jälkeenkin, mutta lavassa kannen alla pysyi koko ajan plussalla. Olen miettinyt, että sen täytyy johtua osaltaan siitä, että lava on tehty mustasta paksusta puusta. Pakkasöitä edelsi aina kaunis, auringonpaisteinen päivä, joka lämmitti lavan päivän aikana. Se sitten luovutti lämpöä yön aikana. Ensi vuodeksi teen kyllä lämpölavan ja koitan vielä aikaisemmin!

Istuttamisajankohtana kaalit olivat vielä aika pieniä ja lunta maassa!


Kaalin taimet ovat lähteneet kasvamaan aika hyvin. Pak choit on tarkoitus syödä piakkoin, jolloin muille kaaleille jää tilaa kasvaa. 


Osa taimista jäi kasvamaan kasvihuoneelle ja istutin ne ulos noin 1-2 viikkoa ensimmäisen istutuksen jälkeen. En ole huomannut niiden kasvussa sanottavaa eroa. Eli ehkä näiden kaalien kanssa uskaltaa olla vähän rohkeampi. Erityisesti Pak choi tuntuu viihtyneen viileässä. Salaateista pisteet saa ehdottomasti Black seeded simpson. Laitoin kasvihuoneen vilakammalle puolelle useamman lajikkeen siemeniä ja parhaiten niistä iti ja kasvoi juuri tämä. Black seeded simpson lähti myös yllättävän rivakasti liikkeelle kylmässä lavassa. Menee jatkoon!

Lisää muuttajia lavoihin

Olen lomalla tämän viikon ja pakkohan se on harvennella kasveja kasvarista lavoihin, että kasvihuoneella mahtuisi edes liikkumaan. Nyt ulos pääsi osa purjoista, aikainen hernelajike Early onward ja härkäpapu. Niin, sekä tietenkin lisää kaaleja.

Purjoa pätkäisin vähän lyhyemmäksi ja kylvin sen kaveriksi porkkanaa. 

Herne tarttui heti vuorokauden aikana sille tarjottuun tukeen. Koitin tänä vuonna esikasvattaa pienen erän tätä aikaista sokerihernelajiketta (Early onward). Kiinnostavaa nähdä miten se pärjää!

Black seeded simpson-salaatin taimet oli tarkoitettu naposteltaviksi babyleaf-vaiheessa, mutta enhän minä malttanut, vaan siirsin ne lavaan kasvamaan pari viikkoa sitten. 

Myös kasvihuoneella tapahtuu salaattiosastolla. Viikko istutuksen jälkeen sidesalaatti on vahvistunut huomattavasti. Kuvassa näkyy sama taimi, jonka lehdet ovat saaneet kokoa ja uusia pukkaa.

Kiinankaalin harvennuslehtiä, sidesalaattia, pinaattia ja pari pak choin lehteä. Onni on ensimmäiset lehdet kevätsalaattiin! Vielä ei ole niin paljon tuotantoa, että ihan joka päivä kävisi runsaan salaatin nappaamassa, mutta jotain sentään!


Olen aivan innoissani tästä, miten hyvin kasvihuonetta voi hyödyntää myös salaattien ja muun pikkusyötävän kasvattamiseen samalla, kun odottelee tomaattien, chilien ja paprikoiden tuuheutumista. Tämä on ensimmäinen kokonainen kevääni kasvihuoneen kanssa, joten tässähän avautui aivan uudenlainen kasvattelumaailma!______________

Seuraa Saaristopuutarhaa:

Facebook
Instagram


4 kommenttia

 1. Mä luulen, että ensi vuonna kokeilen vaan kanssa rohkeasti suorakylvöä. Tila loppuu kesken ja koulimiseen ei oikein ole aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suorakylvöllä ne lähtee ainakin kun on sopivan lämmintä... syyskylvöt helpottais myös kevään hommia!Mulla on selkeästi intoa tähän esikasvatteluun, kun melkeen kaikki menee esikasvatuksen kautta... 😁😊😊

   Poista
 2. Niin kauniita taimia. Todella kiva kun kuvaat samoja taimia, niin pääsee täältä ruudun takaa hyvin seuraamaan kevään etenemistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin on kiva seurata kasvamisen edistystä ja valokuvista vähän niin kuin näkee todistuksen, että kyllä ne oikeasti kasvaa! :)

   Poista