Herkullinen kyssäkaaliIhana kesäloma! Se alkoi nyt. Viimeiset viikot töissä meni sellaisessa kiireessä, että hyvä kun ehti tehdä kasvimaalla mitään, mutta ainakaan blogia ei ehtinyt kirjoittaa. No, täällä taas ollaan ja sade pitää huolen siitä, että ehdin taas kirjoittaa ja kurkata myös mitä muiden puutarhoihin kuuluu.


Täässä saaressa viimeisin riemastuksen aihe on ollut kyssäkaali. En tiedä olenko koskaan syönyt tietoisesti kyssäkaalia, joten pienellä jännityksellä olen odottanut niiden kypsymistä. Jännitystä on aiheuttanut sekä uuden raaka-aineen kokeilun odottelu sekä kaalikoit. Kaikkien kaalieni lähdet ovat täynnä reikiä tuholaisten jäljiltä. En tiedä mitä oikein ajattelin keväällä (en mitään ilmeisesti), kun en harsottanut kaaleja. Näky on osittain aika lohduton, mutta onneksi aika iso osa kaaleista on ainakin toistaiseksi elossa.

Tuholaisia tai ei, kokonaista seitsemän kappaletta kyssäkaaleja alkaa olla satokokoisia! Vaikka pieniähän ne ovat. Ensimmäisen kyssäkaalin laitoin paloiksi salaattiin. Maku on ihanan kallimainen, mutta pehmeä. Puolet kaalista leikkasin siivuiksi ja paistoin pannulla kookosöljyssä ja mintussa. Taivaallisen hyvää!
Kyssäkaalin pitsikuviot ovat vielä maltillisia. Kukka- ja parsakaali ovat vielä enemmän rei'illä.

Viipaleet pannulla!

Harvensin yhden raitapunajuuren ja yllätyksekseni ne olivat kasvaneet jo aika hyvin!

Olisikohan jollain teistä pettämättömän hyvää kyssäkaalireseptiä? Linkkaa tai jätä resepti tänne, niin otan sen testiin!______________

Seuraa Saaristopuutarhaa:


18 kommenttia

 1. Rakastan kyssäkaalia, syön sitä ihan suoraan raakana, muuhun se ei ole riittänyt. Tänä vuonna kylvöksistä nousu vain 5 taimea, joita vaalin nyt hartaudella. Toivottavasti saan nauttia niistä ennen kaalimatoja 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää ottaa pian käyttöön, ettei tuholaiset ehdi ensin! Vieläköhän ehtisi kasvattaa toisen erän alusta lähtien?

   Poista
 2. Kyssäkaali on minulle uusi tuttavuus. Kaalikoit ovat kiusana täälläkin, niitä parveilee iso määrä lehtikaalien ympärillä. En tiedä mitä niille enää tässä vaiheessa tekisi, ei varmaan voi enää mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen aika lailla luovuttanut... Kasvaa sitten mitä kasvaa. Minulla lehtikaalit näyttää tosi huonoilta. En tiedä tuleeko syöntiin asti oikein mitään.

   Poista
 3. Vitsit miten kiva ja raikas blogi sulla on. Ei tuo kyssäkaalikaan huono ole :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kiitos, kuten myös! Ja kyssäkaali oli ihan yllättävän hyvä, ensi vuonna enemmän tilaa sille! :)

   Poista
 4. Minä en oikein noita kaali asioita ymmärrä, mutta
  osallistu kastehelmi kulhojen (6) arvontaan mun blogissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En voi väittää itsekään olevani mikään kaalimaisteri, mutta harjoitellaan! :)

   Poista
 5. Vau! Mulla on tänä vuonna erityisen huono kaalivuosi (vai voiko noin sanoa jos on vasta toinen vuosi kun on kasvimaata ylipäänsä?). Ensi taimet kasvoivat liian lämpimässä ja liian vähällä valolla niin huonoiksi, että aloitin alusta uudella kylvöllä toukokuun puolella. Uudet taimet lähtivät hyvin kasvuun vaikka vähän myöhäisiä jo olivatkin - ja voivat hyvin kaalikoiden hyökkäykseen asti. Sitten viivytin vielä taimien istutusta, kun ajattelin että pihalla ruukuissa olevista kaaleista voisin saada toukat poimittua pois. Lopulta vein ne pellolle, mutta suuria toiveita en enää elättele. ..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaalikoit pistivät matalaksi muutamat minunkin taimet. Laitoin vähän myöhässä lehtikaalia ja lanttuja. Niistä jäi pelkät rangat törröttämään. Toivottavasti sinun taimet pääsevät kuitenkin maaliin asti! :)

   Poista
 6. Minusta kyssäkaali on parasta raasteena, sitruunalla, oliiviöljyllä, balsamicolla ja mistapippurilla höystettynä. Minä saan odotella mahdollista satoa vielä pitkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, kuulostaa todella hyvältä! Tämä menee testiin tänään uusien perunoiden ja salaatin kanssa! :)

   Poista
 7. Mulla on kasvamassa lehtikaalia astioissa sikin sokin minttujen kanssa (10 l astiassa aina yksi lehtikaali ja yksi minuttu). Yhden ainutta toukkaa tai muutakaan tuholaista ei ole näkynyt. Ja se on aika hyvin, kun ottaa huomioon tämän vuoden massiiviset kaalikoi-invaasiot. Joinain vuosina toukat ovat pistelleet minulta kaiken poskeensa. Kannattaa siis kokeilla tätä kumppanuusyhdistelmää, jos et aiemmin ole kokeillut :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kuulostaa kyllä todella hyvältä! Minun lehtikaalit kokivat kyllä osa loppunsa kaalikoiden kanssa. Minttuakin olen kasvattanut laatikossa, mutta varmaan liian vähän. Tätä täytyy koittaa!!

   Poista
 8. Lohduttavaa kun näin monella on kaalituholainen vieraillut. Minun ruukkukasvatuskaaliin iski kaalikoi, eikä kaalista jäänyt kuin rangat jäljelle. Kaksi kukkakaalin taimea istutin myös. Yksi saatiin raastettua salattiin, toinen näivettyi kun tuholaiset hyökkäsivät suojalehtiin. Onneksi tulee paljon muuta satoa, josta voi sydämen täydeltä nauttia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ensi vuonna kyllä oikeasti suojaan kaalit kunnolla... Ja voisihan niitä matosiakin nyppiä pois lehdiltä. Aina se vähän tuhoja vähentää!

   Poista
 9. hyvältä näyttää! Ehkä minäkin uskaltaudun kokeilemaan kaalien kasvatusta ensi vuonna :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllä suosittelen! Ja jos malttaa vielä laittaa harson päälle, niin eiköhän tule hyvä! :)

   Poista