Viinniköynnöksen terttujen alut ja muita kuulumisia kasvihuoneelta


Viiniköynnöksessä on pikkuruisia viinirypäleiden alkuja uskomattoman suloisissa tertuissa. Olin hyppiä riemusta, kun löysin näitä miniterttuja! Ja nyt sitten jännitän, että pystynkö saattelemaan nämä pikkurypäleet aikuisiksi saakka.

Lajikkeena minulla on Somersest Seedless ja se kasvaa kasvihuoneen nurkassa. Ensimmäisenä vuonna se paleltui/kuivui lähes kokonaan, mutta alkoi työntää uutta versoa ja kasvoi komeasti. Tämän leudon talven se kesti helposti ja lehdet ovat auenneet lähes joka kohtaan köynnöksessä. Olen myös pitänyt huolta, että köynnöksen kohdalla multa on sopivan kosteaa. En ole leikellyt sitä mitenkään, vaikka tietenkin pitäisi. Ja nyt pitäisi tutustua siihen, että kuinka paljon terttuja voi jättää tällaiselle nuorelle taimelle.


Useampi terttu samassa kohdassa!


Lähikuva tertusta. Mieletöntä, että näistä kasvaa isoja viinirypäleitä!


Kasvihuoneen muut kuulumiset

Viiniköynnöksen tertut ovat itseoikeutettu ykkösuutinen, sillä tämä on ensimmäinen kerta, kun näen näitä pikkuterttuja omassa viinissäni. Mutta muutenkin kasvihuoneella kohisee nyt siihen tahtiin, että kun otin kuvia viime viikonloppuna, ovat ne nyt aivan auttamatta vanhentuneita. Kasvit pistävät sellaista tahtia vihreää, että oksat pois!


Tämä kuva on viikko siten viikonlopulta. Takarivin pinaatit ovat jo hyvässä vauhdissa, samoin salaatit. Myhäilin silloin tyytyväisenä vihreyden runsautta, mutta  nyt kun katson samaa penkkiä, niin tämähän näyttää ihan tyhjältä!


Kuvakulma on hieman eri, mutta lähes samasta kohtaa. Vaalea lehtisalaatti Grand Rapids on molemmissa kuvissa etuoikealla. Salaatit ja pinaatit ovat tehneet kunnon spurttia. Tomaatit ovat ulkoilemassa kasvulavassa.


Mizuna on saanut kukkia rauhassa. Se on houkutellut kasvihuoneeseen muutaman pölyttäjän.


Pölyttäjää olen kaivannutkin, sillä ruukkuun sopiva kesäkurpitsa Midnight on alkanut kukkia. Taaimmainen kukka on jo kuihtumaan päin ja olen näkevinäni kesäkurpitsan kasvaneen... Olisiko niin tuuria, että kohta saamme omaa kesäkurpitsaa? Kesäkurpitsa on ollut yöt talvikasvihuoneessa, jossa on yli 10 astetta lämmintä.


Laitoin kaksi öljykurpitsaa itämään jo hyvissä ajoin ennen muita kurpitsoja. Öljykurpitsa Lady Godivan siemenet ovat kuorettomia ja niitä voi paahtaa tai käyttää vaikka leivonnaisiin. En ole kasvattanut koskaan öljykurpitsaa, joten on tosi jännä nähdä mitä näistä tulee!


Ämpäripotut ja keltasipulia. Pottukuva on viikon vanha ja nyt perunan varret ovat jo paljon pidemmällä. Itse asiassa ajantasainen tilanne näkyy kurpitsakuvassa. Perunat ovat kasvihuoneen ulkopuolella ulkoilemassa. Tuon pottusangot sisälle kasvihuoneen lämmittämättömälle puolelle aina yöksi.


Pari keltasipulia ovat lähteneet kasvamaan tosi hienosti. Näissä näky jo vähän paksuuttakin. Ruukussa asuvat sipulit ovat saaneet olla pitkään talvikasvarin lämmössä ja ovat siksi huimasti edellä kasvihuoneen kylmällä puolella olevia kavereittaan.


Kylvin kahta eri pinaattilajiketta, jotta voisin maistella eroja. Nores lähti kasvuun hitaammin ja ei ole aivan niin runsas. Mutta Vroeg Reuzenblad alkoi jo kukkimaan! Tämä on jo toinen kerta, kun näin käy, että pinaattikylvökseni menevät samantien kukinnolle. Mietin, että ehkä tämä Vroeg ei aivan kestä näin isoja kylmän ja lämpimän eroja siinä missä Nores. Maussa en isoa eroa huomaa. Ehkä Nores on aavistuksen parempi, mutta enpä tiedä johtuuko tämä sympatiapisteistä kukattomalle pinaatille.


Viikko sitten retiisit olivat vielä tällaisia peukalonpään kokoisia. Nyt pari on jo maistelukoossa!


Kylvin kasvihuoneen lavan täyteen vihreää 1.3.2020. Tavoitteena oli saada välisatoa ennen tomaattien istuttamista. Olen jo nyt hurjan tyytyväinen, sillä olen saanut kasvarista salaatit jo parin viikon ajan. Ajattelin istuttaa tomaatit viikon tai kahden päästä paikalleen ja silloinkaan en joudu ottamaan koko satoa ylös, vaan kasvit tomaattien ympärillä saavat jatkaa kasvuaan. Tämä menee ehdottomasti jatkoon!

______________

Seuraa Saaristopuutarhaa:

Facebook
Instagram

4 kommenttia

 1. Mahtava alkukevään sato siellä valmistuu! Jätä ihmeessä tomaattien juurelle kasvamaan. Mulla kasvoi lavassa viime kesänä sekaisin kesäkurpitsa, tomaattia, sipulia ja porkkanaa ja kaikki keksivät jonkun kolon kasvaa ja satoa tuli hienosti. Onnea myöskin rypälesadon odotteluun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wau, sullahan on mahtunut vaikka mitä! Mulla on mennyt yleensä tomaateista ja chileistä niin täyteen, ettei sinne väleihin mahdu kunnolla mitään, kun ei tule valoa. Mutta ensimmäisen kukauden ainakin salaatit pystyvät seillä kasvamaan! :)

   Poista
 2. Minulla on sama viinirypälelajike kasvihuoneessa, jonkin verran karsin terttuja joka vuosi, on tehnyt satoa nyt kolmena kesänä. Leikannutkin olen köynnöstä mutta varovasti. Itselläni rypäleet ovat jääneet aika pieniksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, täytyy tutustua tuohon, että miten tätä pitäisi leikata. Harmi jos tertut jää pieniksi, mutta toivottavasti makua on riittävästi! :)

   Poista