Kevätmessuilla!


Kävin tänään Kevät-messuilla, enkä ollut ainoa! Piipahdin messuilla puolen päivän aikaan ja tällä kertaa tein aika tehokkaan messureissun. Ulkona paistava aurinko patisti palaamaan pian kotiin pihahommiin.


Hyötykasveja


En tiedä kuvittelenko, mutta tuntuu siltä kuin varsinainen puutarha-osasto olisi pienentynyt niinä muutamana vuonna, jolloin olen messuilla käynyt. Kasveja tuntuu olevan vähemmän ja hyötykasveja on ylipäätään ollut yleensä aika niukasti. Mutta tällä kertaa löysin kuitenkin taimikassiini uusia tulokkaita!

 Persialaiseen vesipippuriin tutustuin Jovelan blogissa. Pippurin makuisen yrtin nimi jäi mieleen ja googlettelinkin sitä silloin, mutta sitä ei ollut missään myynnissä. Lajike taitaa olla eri, sillä Jovelan pippuri on kauttaaltaan punainen. Mutta kylläpä oli tässäkin pippurissa potkua, kun sitä kotona maistoin! Hauska nähdä miten se lähtee kasvamaan.


Samalta Puutarhanikkareiden osastolta löysin myös lakritsisamettikukan taimen. Olihan se nyt kertakaikkiaan ostettava, yrtti tuoksuikin niin raikkaalta. Nappasin viimeisen yrttiruukun itselleni. Lisäksi ostin pronssifenkolin ja vietnamilaisen korianterin. Saapa nähdä mitä näistä tulee ja miten niitä osaa käyttää!


Wasabi kutkutteli. Luin kuitenkin, että se on aika haastava kasvatettava ja nyt kun ollaan talon rakentamisen vuoksi poissa kotoa vähän väliä, niin en uskonut pystyväni pitämään sitä hengissä. Asiaan pitäisi vähän paneutua. Mutta wasabi on myös tosi kaunis!

Kaislahommia

En olisi uskonut törmääväni messuilla kahteenkin ideaan kaislan käyttämisestä hyödyksi. Kotipuutarhan osastolla sitä oli käytetty katteena lavassa. Tätä olen itsekin miettinyt, mutta homma on jäänyt siihen, että pitäisi olla joku tehokas tapa pätkiä kaisla pienemmiksi paloiksi. Täytyä vielä miettiä tätä ajatusta, sillä kaislaa kyllä olisi rannalla ihan tarpeeksi!




Toinen vinkki oli teemaparvekesisustuksien joukossa. Tykkäsin, että kuivunut kaisla oli aika kaunis ruukussa.

Silmäniloa

Katselin messujen ideapuutarhan läpi ja mielestäni siinä oli käytetty kivasti eri tasoja. Tämä tulee jossain vaiheessa talon valmistumisen jälkeen ajankohtaiseksi, sillä talo on rakennettu 3 metrin keskivedenkorkeuteen ja tonttimme on melko matala. Ajattelin tehdä jollain puutarharakennelmilla korkeasta terassista vähän paremmin muuhun pihaan sopivan.


En ole aikaisemmin ollut ollenkaan mikään ruusukaari-ihminen. Nyt mietin pihaamme ja eri kerroksia ja ehkä sittenkin? Saas nähdä.


Ideapihan säleikköpuut kiinnostivat. Pitäisikö tällaista yrittää? Jaksaisinko ylläpitää puuta ja kasvattaa sitä säleikköön?

 Kasvihuoneista katselin tietenkin Juliana Premiumin tiilimuurin päälle kasattavaa kasvihuonetta. Se on ihana! Ja miten tilavalta se tuntui, vaikka oli saman kokoinen oman huoneeni kanssa. Niin se taitaa olla, että minulla on kasvihuoneessa melkoinen esterata kasviruukkuja ja lisääntyy vain kevään edetessä!


Hempeilyä!

Miten kameran etsimeen osuikin kaikista hempeimmän väriset kukat? Kevätihastusta rinnassa?



 Tämän minä haluan...

...sitten joskus, kun omenapuuni tuottavat hurjaa satoa ja saan kuivata niistä sipsejä. Minulla on jo pikkuinen hyötykasvikuivuri, jolla pärjään varmasti hyvin ja voin harjoitella kuivaamista. Ja varmistaa, että se on minun juttuni. Mutta eipä tarvinnut kuin vilkaista tätä Orakkaan kuivaria ja huomasi mistä hintaero koostuu. Olihan kotimainen kuivuri aika paljon laadukkaamman oloinen. No, ehkä jonain päivänä!



Näitä minä ostin...

Vaikka mitään isoja ostoksia en tehnyt, niin kaikenlaista tarttui mukaan. Yrttitaimet jo mainitsinkin. Niittysiemeneltä ostin merenrantaan sopivaa siemensekoitusta, joka kestäisi ajoittaisen veden nousun. Sekaan he suosittelivat unikkoniittyä, joka ehtisi kukkia jo tänä kesänä. Myönnän että nauratti, ostin nimittäin unikonsiemeniä pikkupussissa kaupasta viime viikolla. Tässä pussissa unikoita ja muita kasveja on 30 neliölle ja hinta siementä kohden on aika isosti erilainen. Kotipuutarhan osastolta ostin luettavaa. Vanhat lehdet olivat edullisia ja kohta otankin yhden niistä lukuun kaakaokupposen kanssa! 

Puutarhaostosten lisäksi löysin Annansilmän osastolta todella hyvän tuntuisen juuresharjan. Siitä jatkoinkin sopivasti lähiruokapuolelle, jossa ostoskori täyttyi ripeästi. Tuoksuvat karjalanpiirakat, hapattamalla tehdyt suolakurkut, lupiinirouhe, Sillankorvan leipäjuusto, tuorejuusto ja lakkahillo löysivät kaikki tiensä minun kassiini. Illalla todella herkuttelin!

Ja ostin minä tämän kauniin leivänkin!


Messuni menivät siis vähän ruokapainotteisiksi ostosten puolelta, mutta onneksi löysin muutaman uutuusyrtinkin. Mitäs löytöjä te olette tehneet?


______________

Seuraa Saaristopuutarhaa:

Facebook
Instagram

10 kommenttia

  1. Vau,mitä ihania yrttejä!Ranskalaisen rakuunan pistokkaan ostin viime viikolla, mutta noista muista en ole kuullutkaan.Lupiinirouhe kuulostaa myös mielenkiintoiselta-miten sitä käytetään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole koskaan käyttänyt lupiinirouhetta, mutta siinä pitäisi hyvä määrä proteiinia ja ajattelin sen sopivan hyvin uudeksi kokeiluksi kasvispainotteiseen ruokavalioon. Sitä voi käyttää kuin härkäpapurouhetta, mutta toistaiseksi olen ehtinyt koittaa sitä vain yhteen tuorepuuroon. Yön yli lionnut lupiinirouhe maistui oikein hyvältä kaurapuuron kanssa ja taisi se pitää nälkääkin paremmin loitolla. Testataan lisää! :)

      Poista
  2. Olipa jänniä yrttejä. Itse jätin tänä vuonna kaikki messut väliin, kun rupesi tuntumaan, että niissä on aina ne samat jutut. Ja liikaa ihmisiä :) Mutta kyllähän tuollaisten eksoottisten kasvien vuoksi olisi kannattanut. Kerropa sitten blogissasi, miten noiden kanssa sujuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävin kolmisen vuotta sitten ensimmäistä kertaa Puutarha-messuilla ja olin ihan pökerryksissä innosta! Nyt täytyy myöntää, että aika vähän messuilla tulee uutta vastaan. Onneksi kuitenkin oli tämä Puutarhanikkareiden koju, jolta sain nämä mielenkiintoiset uudet tyypit matkaan. Ja kerron blogissa, vielä ovat elossa! :)

      Ja tosiaan, katselen messuja aika paljon hyötykasviviljelijän näkökulmasta, voihan olla, että kukkatarhurille on tarjolla vaikka mitä hienoutta, mutta en vain niitä huomaa. Ehkä ensi vuonna wasabi tarttuu matkaan, jos sellaista vielä on!

      Poista
  3. Mukavaa oli matkassasi messuilla, Helsinkiin en nyt lähenyt! Mielenkiintoisia ja osin tuttuja yrttejä! Tuosta kaislasta olen sellaistakin kuullut, että jos sen hakettaa niin siitä saa moneen paikkaan hyvän katteen - kauniinkin! Mulla on tuollainen iso Orakas ja jaksan sitä suositella. Hankintahinnaltaan se maksaa, mutta kestävä se on eikä siinä ole mitään hienouksia - kestävä siis. Ihanat bellikset ja upeita nuo leivät!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen miettinytkin kaislan hakettamista oksasilppurilla, mutta jostain syystä ajatellut, että silppuri menisi tukkoon. Taidanpa koittaa tätä keväämmällä! Olen samaa mieltä, kaislasta saa kyllä kauniin katteen ja olisi joku paikka missä sitä hyötykäyttää... :)

      Voin uskoa, että Orakas on hyvä! Jos joskus jaksat kirjoittaa kuivauskokemuksista ja mitä kaikkea kuivatat, niin täällä olisi yksi innokas lukija!

      Poista
  4. No ei törmätty tänä vuonna, harmi, olisi ollut kiva vaihtaa kuulumisia. Mä kanssa noita yrttejä hypistelin, mutta mukaan tarttui sitten pelargonioita... Haaveilen isommasta kasvihuoneesta... Leivät näin myös siellä, ihan huippu kauniita. Muutenkin siellä ruoka osastolla oli vaikka mitä ihanaa. Mukavaa kevät viikkoa<3 vaikka meillä on kyllä sadellut lunta. Ei onneksi hirveästi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No vähän yritin kuikuilla, jos sinua näkyisi! Olisi ollut kiva vaihtaa muutama sana, sillä en törmännyt messuilla kehenkään tuttuun ja olin yksin matkassa. Ruokaosasto on aivan super, ne suussa sulavat karjalanpiirakat, nam! Täällä tuli vain vettä, joten keväisissä fiiliksissä ollaan, kivaa viikkoa sinnekin! :)

      Poista
  5. Itse en messuille päässyt, mutta näitä kuvia on ollut tosi kiva katsoa monessakin blogissa. Mutta tuosta ruokapuolesta en ole nähnyt kuvia aikaisemmin. Minusta tuntuu että minun kassini olisi täyttynyt tällä kertaa sen tuotteilla. Voin vaan kuvitella miltä tuo leipäkin tuoksuu.
    Täällä oli muutama päivä sitten kunnon takatalvi ja myrsky, nyt taas sulatellaan niitä lumia. Mutta kyllä se kevät on joka vuosi tullut, enkä usko että jää tänä vuonnakaan väliin. :)
    Tuuppas sinäkin käymään vierailulla aurinkokujalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toisten blogeista on hauska huomata myös, että paljon jäi näkemättäkin. Niin paljon on bongauksia, joita en huomannut... 😊 Ja tuo ruokapuoli on kyllä ihana. Jätin sen viimeiseksi, koska tiesin, että sieltä lähden painavien kassien kanssa!

      Täällä tuli vain vettä, joten lunta ei käytännössä enää näy. Mutta saidihan tuota lämpöä tulla lisää! 👍😊

      Poista