Kukkasipulit ruukkuun tammikuussa?


No niinhän siinä kävi, kuten joskus ennenkin. Ostin joulukuussa alennuksesta kukkasipuleita ja unohdin laittaa ne multaan. Viime viikonloppuna törmäsin pusseihin ja huomasin, että helmililjat ja pari muutakin sipulia olivat alkaneet itää. Apua!

No, sattui kaunis viikonloppupäivä, joten painelin melko lämpimään kasvihuoneeseen (ihana aurinko!) istuttamaan sipuleita ruukkuihin. En ole kukkahommeleissa mikään haka, mutta tänä vuonna sentään lueskelin mitä näille pitäisi tehdä. Pakkasessa sipulit paleltuvat ja lämpimässä lähtevät liian aikaisin kasvuun. Se selittää miksi tästä samanlaisesta pussista lähti kasvamaan aika vähänlaisesti kukkasia viime vuonna. Jätin silloin ruukut kylmän kasvihuoneen puolelle ja vain osa sipuleista selvisi hengissä.


Niin keväinen fiilis, kun sai touhuta kasvarissa ilman takkia! Ja kuitenkin, käytännössä talvi on vasta alkamassa.
Sorry, että pääsitte itämään... Toivottavasti ette ole aivan kuivuneet? Ainakaan kaikki.


Ruukkujen sijoitus

Siirsin ruukut talvikasvihuoneeseen, mutta siellä ongelmana taitaa olla liiallinen lämpö. Eikä se toki ole pimeäkään. Termostaatti on säädetty 5 asteeseen, mutta käytännössä siellä on ainakin noin 7 astetta lämmintä. Ja jos aurinko vähänkin näyttää itseään, nousee lämpötila nopeasti kaksinkertaiseksi.

Sipuleita on parvekelaatikossa, oikealla turkoosissa ruukussa helmililjoja ja isommassa muovilaatikossa osa sipuleista, joiden lajikkeita en tietenkään muista, enkä kirjoittanut ylös.

Mitäs nyt kannattaisi tehdä? Ajattelin, että sipulit voisivat nyt leikkiä syksyä talvikasvihuoneen maltillisessa lämmössä. Pitäisikö ne sitten siirtää jonnekin, missä on noin 0 astetta? Vai kasvarin kylmälle puolelle? Raksalla saattaisi olla sopiva lämpötila, mutta ehkäpä raksamiehet eivät arvostaisi kukkasipuli-istutusten siirtelyä eri työvaiheiden tieltä. Entä jos nämä siirtäisi parin viikon päästä ulos (niin, että juuret ovat juuri ehtineet kehittyä) ja hautaisi oikein kunnon lumikinoksen alle? Hmm... vinkkejä otetaan vastaan, miten olet saanut myöhään istutetut kukkasipulit selviämään talven yli?


______________

Seuraa Saaristopuutarhaa:

Facebook
Instagram7 kommenttia

 1. Onnea kasvatukseen. Omani menivät totaalisen pieleen viime keväänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, jos sinullakin meni pieleen, niin minä todella taidan tarvita sitä onnea! Sen verran poropeukalo olen kukkien kanssa...

   Poista
 2. Haha, tuttu tilanne! Monena vuonna sipulit ovat unohtuneet kellariin ja löytyneet sieltä kevättalvella jo hyvinkin itäneinä. Olemme sitten vain istuttaneet niitä ruukkuihin ja pitäneet joko parvekkeella tai ihan vain sisällä asunnossa - ja joku tulppaani on joskus kukkinutkin.

  Meillä lasitettu parveke toimii ikään kuin kasvihuoneena. Yhtenä vuonna unohdimme koko kesäksi parvekelaatikkoon multaan sipuleita, jotka alkoivat itää keskellä talvea ensimmäisen lauhan jakson aikana. Parvekkeella lämpötila nousee auringon paistaessa reilusti plussalle. Jos yölläkään ei ole pakkasta, sipulit erehtyvät luulemaan kevään jo tulleen. Se on tietysti vähän ongelmallista, kun seuraavaksi tulee taas kylmempi jakso.

  Tietoni perustuvat pitkälti vain ahkeraan googlailuun, mutta käsittääkseni sipulit kaipaavat suhteellisen lyhyttä aikaa viileässä, hiukan kosteassa mullassa juurtuakseen, ja sen jälkeen ne voi siirtää vaikka suoraan sisälle asuntoon, jolloin verso kasvaa ja kukinta alkaa. Kylmäkäsittelyn voisi kuulemma hoitaa vaikkapa jääkaapissa... mutta en ole kokeillut. :D

  Tsemppiä! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Suhteellisen lyhyt" tarkoittaa nyt ehkä viikkoa tai kahta. Kyllähän ne tietysti pärjäävät ihan hyvin koko pitkän talven maassa kevättä odotellessa, mutta eivät varsinaisesti kaipaa sitä useamman kuukauden "talvilepoa" alkaakseen itää ja kukkia.

   Poista
  2. Okei, tässähän tuli hyvää infoa... Taidan siirtää nuo ruukut jo tulevalla viikolla lumihankeen, etteivät innostu kasvamaan aivan liian aikaisin. Kiitos!

   Poista
 3. Minusta kuulostaa ihan hyvältä suunnitelmalta tuo, että antaa niiden olla nyt parisen viikkoa talvikasvarissa juurtumassa ja siirtää ne sitten ulos lumihankeen. Sieltä niitä voisi käydä kaivelemassa sitten kun haluaa niiden lähtevän kasvuun ja kukkivan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo näin taidan tehdä! joku levy vain ruukkujen päälle, ettei myyrät pääse... Katsotaan mitä tulee!

   Poista