Kurpitsamaan pengerrys vanhoilla pölleillä


Ja näin vierähti kuukausi ilman kirjoittelua! Nostan kyllä hattua kaikille mökkipuutarhureille, sillä tämä puutarhan etähoitaminen on kyllä vähän erilaista kuin oman pihan päivittäinen kiertäminen. Olemme evakossa rakentamisen vuoksi. Raksamiehet asuvat meidän mökissämme saaressa parin viikon pätkissä ja siinä välissä pääsemme pitkälle viikonlopun vietolle kotiin. Toki käymme vähän väliä saaressa, mutta se on erilaista, kun aikaa on tunti töiden jälkeen siellä täällä. Jaakko on raksahommissa aika paljon, mutta en voi oikein häntä laittaa siihen puutarhajuttujakin tekemään. No, nyt olemme hieman yli viikon kotona ja olen nauttinut aivan täysillä aurinkoisista puutarhapäivistä!

Kurpitsapenkki


Palaan ajassa toukokuulle, jolloin oli aika istuttaa kurpitsat ulos. Minulla oli niille varattu paikka, mutta viime kesä osoitti, että rinne ilman pengerryksiä oli todella huono! Niinpä päätin tehdä asialla jotain, eli pengertää kurpitsapenkin. Rönttöpihamme hyvä puoli on, että sieltä löytyy aina kaikenlaista materiaalia, etenkin nyt raksaamisen aikaan. Jos tarvit laudan kappaletta kurpitsan alle, taatusti löytyy. Tomaattien kiinnityslanka on loppu? Ei hätää, kävele vähän ja linjalankaa oli tarttunut kiinni muutama metri yhteen talon perustustolpista. Kolikon toinen puoli on tietenkin epäsiisti piha, mutta yritän keskittyä positiiviseen!


Alkutilanne: Viettävä maa, jossa vesi ei pysynyt paikallaan. Pohjana on merestä nostettua mutaa ja multaa päällä.


Meillä on ollut rannassa edellisen omistajan jäljiltä sievässä pinossa upeita lahonneita puita. Ei nämä nyt ihan tukkeja ole, mutta kauniisti harmaantuneita joka tapauksessa. Kävin hakemassa niitä yksitellen kottikärryillä kurpitsamaalle.Jos tässä ei ole pääkallo, niin ei missään! Muistan elävästi, kun olin saaressa ensimmäisiä kertoja yksin yötä ja syyspimeällä kiertelin koirien kanssa tontilla iltakävelyllä. Taskulampun valo osui puupinossa pääkalloon, joka oikein hohkasi valkoisena pimeästä! Pelästyin ihan tajuttomasti, että kuka on maalannut pääkallon puupölliin! Tiedättehän miten sitä joskus yhdistelee asioita aika irrationaalisesti, kun säikähtää (ja lukee liikaa dekkareita). Huomasin kyllä aika pian, että kyseessä on luonnon tekoset. Nyt pölli kalloineen pääsi kurpitsapenkkiin.


Ensimmäinen rivi on valmis. Taustalla peura-aita, sillä ne pirulaiset syövät taatusti jokaisen kurpitsan! Yhteensä kolme riviä tuli pengerryksiä.


Istutin kurpitsat ihan toukokuun lopulla.


Aikaisempi istutus olisi ollut parempi, sillä kurpitsat ehtivät kasvihuoneessa turhan isoiksi ja kietoituivat toisiinsa. Tottahan minä onnistuin katkaisemaan kuljetuksessa ja toisiinsa kietoituneita kurpitsoja irrotellessa useamman lehden.


Valmis! Vesi pysyy hyvin pengerryksissä ja kurpitsat viihtyvät hankalan alun jälkeen. Heti istutuksen jälkeen tuli kylmiä ilmoja ja rukkaparat menettivät kuitenkin lehtiäkin jonkun verran.


Heinäkuussa alkaa tulla satoa

Nyt kurpitsamaa näyttää jo aika paljon paremmalta. Taimet ovat terhakoita ja lähteneet hyvin kasvamaan. Mukana on myös maissia ja muutama lehtikaali, joille en keksinyt muutakaan paikkaa. Lehtikaalit ovat menneet mukavasti kurpitsojen keskellä.


Pari päivää sitten otetussa kuvassa näkyy, että kurpitsat ovat melko hyvävointisia. 


Kesäkurpitsoja olen napannut maasta pari kappaletta. Keltainenkin kesäkurpitsa olisi jo valmis, kun ehtisi tehdä siitä ruokaa!


Kesäkurpitsa Tondo Chiardo di Nizza pitäisi olla oikein herkkulajike. Sekin olisi poimintakypsä ja olen suunnitellut sen grillaamista. 


Ihanat, ihanat kurpitsat! Ensimmäisistä kesäkurpitsoista tein keittoa ja siitä tuli niin hyvää! Etsin reseptiä netistä, mutta lopulta huomasin, että minulta puuttuivat lähes kaikki ainekset. Piti soveltaa ja voi pojat että tuli hyvää! Tässä ajatusta, mitä voisi keittoon laittaa:


 • Kuullotin jättisipulin puolikkaan soijakastikkeessa (tosin tämä minun jättisipulini ei nyt mitenkään ihan hurjan isoksi kasvanut!!)
 • Nakkasin valkosipulin puutteessa pannulle valkosipulin makuista laukkaa. 
 • Pannulle meni myös kesäkurpitsat. Lisäsin vettä ja lihaliemikuution sijaan lipstikkaa.
 • Keittelin noin 20 minuuttia ja lopuksi lisäsin purkin Silvan yrtti-sulatejuustoa ja mausteet. Jessus miten hyvä kastike porisi kurpitsojen seassa!
 • Lopuksi lisäsin hieman lehtikaalia ja huitaisin sauvasekoittimella soseeksi. 
 • NAM!

Tiedätkö hyviä reseptejä, joissa Nizzan-kurpitsa pääsisi oikeuksiinsa? Kerro ihmeessä tai linkkaa blogiisi, on kiva nähdä mitä kaikkia herkkuja voi kesäkurpitsasta valmistaa.______________

Seuraa Saaristopuutarhaa:

Facebook
Instagram4 kommenttia

 1. Upea kurpitsasato tulossa! Hienot pengerrykset tuovat ryhtiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No katsotaan, usompia kurpitsoita ei ole näkynyt. :) Pengerrys oli kyllä hyvä idea, selvästi auttaa kasveja viihtymään!

   Poista
 2. Itsellä on myös samaa pyöreää kurpitsaa ensi kertaa. Minulla ei ole sille erityisiä ohjeita, mutta ajattelin leivittää sen siivut ja paistaa pannulla.

  VastaaPoista
 3. Hyvännäköisiä kurpitsoja! :)

  VastaaPoista