Lämmityskausi kasvihuoneella alkoiKuluvalla viikolla päätin, että viikonloppuna siirtyisin lämmityskauteen kasvihuoneella ja siirtäisin talvikasvihuoneeni ulos jonkin lavan päälle. Oli ollut niin hienoja päiviä ja melko lämpimiä öitäkin.
Olisin toki voinut katsoa ennusteita vähän tarkemmin ja ynnäillä, että koko 13 neliön huoneen pitäminen tomaatille sopivissa lämpötiloissa on vähän eri asia kuin pienen talvikasvarin lämmitys. Joskus kuitenkin käy niin, että tämä puutarhuri vaientaa järjen äänen ja keksii vain päähänpistojaan puoltavia väitteitä. Kuten että "Kyllä noilla tomaateilla on jo ahdasta talvikasvarissa" tai että "Eihän nämä yöt nyt niin kylmiä ole" ja "talvikasvari on päivisin jo liiankin kuuma, vaikka ovet ovat täysin auki". Niin siinä sitten kävi, että eilen tyhjensin talvikasvihuoneen ja napsautin lämmittimet päälle koko kasvarin puolelle!


Talvikasvihuone tyhjenee

Talvikasvarissa ovat viihtyneet niin tomaatit kuin pari kurkkuakin. Tomaatit ovat venähtäneet pituutta ihan mukavasti, eikä ne silti näytä hujopeilta, vaan varret ovat tanakoita. Ensimmäisissä tomaateissa on jo pieniä nuppujen alkuja, mutta suurin osa ei ole vielä ehtinyt ajatella kukkimista.


Tyhjää täynnä. Talvikasvarin pohjalla on eristelevyt pitämässä lämpöä. Täytyy sanoa, että siinä kasvari onnistui mainiosti, sen lämmittämisestä ei sähkölaskut pompanneet kattoon.


Siirsin kaikki vähänkään illan koleaa ilmaa kestävät kasvit ulos ja herkimmät kasvihuoneen laidalle talvikasvarin siirtoa varten. Kasvari on kunnon puuta ja paino sen mukainen. Saimme sen kuitenkin ulos ilman, että vahingoitimme varsinaista kasvihuonetta.

Taimien istutus kasvulavaan

Kasvulavani pohjassa ei ole reikiä maahan asti muualla, kuin viiniköynnöksen kohdalla. Tämä taisi olla suunnittelukukkanen, jossa kuuntelin mieheni sinänsä järkevää saarnaa eristyksestä ja annoin sen mennä oman käsitykseni yli koskien maan hyvinvointia. Olin kyllä lukenut, että maayhteys kannattaisi säilyttää, jotta multa pysyisi elävämpänä ja kosteampana. Talvikasvarin poiston jälkeen vastassa oli kuivunut ja elottoman näköinen multa. Se väin pölisi liikuttaessa. Olisi varmasti pitänyt kastellakin multaa talven aikana tai ainakin keväällä.

Päätin kaivaa lavan pohjan esiin ja tehdä reiät eristelevyyn. Se olikin hikinen homma, sillä lavani ovat aika syvät. Lopulta seisoin lapioimassani kuopassa ja lavojen yläreuna oli reiteni puoleen väliin. Sain poistettua eristelevyä kaistaleen verran puoleen väliin lavaa. Toiselle puolelle olin jo istuttanut kasveja, joten mullan siirtely sillä puolen ei ollut mahdollista. No, olisipa nyt ainakin osalla laatikosta yhteys maahan!

Istutin kasvulavaan tomaatin- ja chilien taimet omille paikoilleen. Kuvissa näkyy kuin kaikki kasvit olisivat todella tiheään istutettu, mutta istutettujen taimien välissä on muita taimia ruukuissa. Kasvihuoneessa alkaa loppua tila, joten ruukut saavat mennä sinne minne vain mahtuvat!


Kasvihuone tuntuu nyt ihanan avaralta ja kyllä kasvipaljous muistuttaa keväästä!


Istutetut taimet ja ruukut vuorottelevat lavassa. Vielä kaikki saavat tarpeeksi valoa.


Istutin tomaatin- ja chilin taimien väliin nopeasti kasvavia sidesalaatti Little Gemin taimia. Ne on tarkoitus päästä korjaamaan ennen kuin tomaatit ja chilit tarvitsevat enemmän tilaa. 

Kasvihuoneen kasvutapahtumia

Olen kylvänyt kasvihuoneen lavaan siemeniä jo vähän yli kuukausi sitten. Tarkoituksena oli hyödyntää tyhjää plänttiä talvikasvarin vieressä ja saada aikaista satoa. Kylvin retiisiä, portulakkaa, sidesalaattia, pinaattia ja muutaman herneen. Pidin alussa niiden päälle muovisia minikasvihuoneiden kupuja. Ne ovat lähteneet mukavaan kasvuun! Ehdin toivottavasti korjata vähän satoa, ennen kuin istutan tähän kohtaan tomaattia ja paprikaa.Pikkuinen kasvimaapläntti kasvihuoneen sisällä. 


Ripeimpien retiisien juuri on alkanut punertua ja paisuakin hieman. 


Merikaalin laitoin itämään 17.3. kahteen ruukkuun. Vasemmanpuoleinen ruukku on ollut kuvun alla ja toinen ei. Kuvun alla siemenet itivät nopeammin kuin mustassa ruukussa "taivasalla" olleet kaverinsa.


Pak choi, komatsuna , tatsoi.... Nämä olivat minulle aivan tuntemattomia kasveja ennen tätä kevättä. Pak choin herkullisuus sai minut koittamaan näitä muitakin aasialaisia kasveja, joiden pitäisi olla aika kylmänkestäviäkin. Odottelen maistamista!


Kaikki taimet eivät mahdu lavaan, vaan kasvarin toinen laita on täynnä taimipurkkeja. Vasemmalla kiivi, jonka kohdalla odotan jännityksellä, että kukkiiko se. 


Baby-kurkku nautti talvikasvarin lämmöstä niin, että päätti alkaa kukkimaan. Saa nähdä mitä se meinaa, kun ilma muuttuu väistämättä kylmemmäksi. Toivottavasti ainakin pysyy hengissä ja kasvu ei häiriintyisi kovin pahasti!


Ensimmäisenä yönä sähköä meni kahdella eurolla ja päivällä lisää, sillä täydellisen harmaa ja sadetihkuinen päivä oli kaikkea muuta kuin lämmin. Ensi yönnä mittarit voivat näyttää jopa pakkasta. Odotan jännityksellä, että kestääkö kasvihuoneen pattereiden lämmityskapasiteetti. No, mennään kuitenkin kesää kohti, selittää optimistinen puoleni. PERIAATTEESSA jokaisen päivän pitäisi olla hiljalleen lämpimämpi!


______________

Seuraa Saaristopuutarhaa:

Facebook
Instagram

12 kommenttia

 1. Vau! Miten upeita taimia!
  Minä olen saanut paljon apua postauksistasi miettiessäni kasvarini lämmitystä.Kiitos!
  En tajunnut tilata lämmittimen kanssa tarkkuustermostaattia, mutta huomasin eräässä Kivikangas-blogin postauksessasi kuvan sellaista ja satuin löytämään sen kaupasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa kuulla, että olet saanut ideoita lämmittämiseen! Tuo termostaatti on ihan superhyvä... Sitä sai etsiä ihan kunnolla, enkä aluksi edes tiennyt, onko pistorasiaan laitettavaa termostaattia olemassa. Claas Ohlssonilta sellainen sitten löytyi. :)

   Poista
 2. Ihana kasvihuone ja mahtavia taimia sinulla. Minä olen myös alkanut lämmittää kasvihuonetta sellaisella rakennuksella käytettävällä sähköpuhaltimella. Osan tomaatintaimista siirsin sinne kokeilu mielessä kuinka käy. Toivotaan kuitenkin, että kelit lämpenisivät pian :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon kyllä myös, että kelit lämpenevät! Olen varma, että valitsemasi lämmitin toimii hyvin ja saat hyvät taimet kokeilusta! :)

   Poista
 3. Tuo sinun kasvihuoneesi on ihan unelma. Aina kun luen näitä juttuja, alan kuumeisesti miettiä, mihin mahtuisi tuollainen kunnon kokoinen kasvihuone, mutta vielä en ole keksinyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä niin ihastunut tähän kasvihuoneeseen. Mutta toki isommankin voisi ottaa! :D Mutta tosiaan, on aivan ihanaa, kun on paikka, jossa voi esikasvattaa taimia ajoissa. Ja tämä lämmitys kyllä helpottaa kevään alkamista. :)

   Poista
 4. Kateellisena täällä katselen, todella hyvältä näyttää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No katsotaan, eilen jo meinasi käydä huonosti. Olin juuri nukahtamassa, kun heräsin siihen, että sulake paloi. Onneksi, sillä siinä meni myös kasvihuoneen lämmitys. Ehdin saada sulakkeen vaihdettua ja lämmityksen takaisin päälle! Mutta toivotaan, että ilmat lämpenevät pian! :)

   Poista
 5. Sinä olet kyllä valovuoden edellä, minulla kurkut ovat vielä sienenpussissa 😊
  Lämmitys-kokeilusi ovat onnistuneet hyvin, olenkin saanut hyviä vinkkejä sinulta.
  Toivotaan nyt lämmintä kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä ihan tyytyväinen itsekin tähän lämmittelykokeiluun ja en sitten kuitenkaan ole vielä vararikossa sähkölaskun kanssa! :) Nyt kun päivät alkavat lämmetä, on lämmitystarve enää aika vähäinen. Ja voi hitsi miten odotan noita ekoja kurkkuja! :)

   Poista
 6. Ihanaa vihreyttä! Mulla on kasvari vielä ihan "talviteloilla". Täytyisi pestä se ja kans miettiä lämmittämistä, sillä ne vähäisetkin siemenet, mitä olen istuttanut, ovat alkaneet itämään. Ne pitäisi koulia ja saada johonkin mahtumaan... Tänä viikonloppuna on meidän huudeilla pihapiiri messut, niin voi taas lähteä haistelemaan kevättä ja luulen, että joku taimikin tarttuu mukaan:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin blogeista, että nuo Pihapiiri-messut oli tosi hyvät ja että paikan päällä oli paljon kasvimyyjiäkin. Ehkä ensi vuonna pitää suunnata sinne messuilemaan! Tsemiä kasvihuoneen pesuun! Minähän jätin sen kätevästi tekemättä, joten katsotaan mitä hankaluuksia siitä vielä tulee...

   Poista