Kuinka kylmä on lavapuutarhassa?


No enhän minä nyt vaan ole malttanut odottaa huhtikuun loppua tai vielä paremmin toukokuun alkua! Viikonlopun aurinkoisessa säässä päätin testata miten kaalintaimet kestävät, jos siirrän ne jo nyt lavaan kasvamaan.

Yöpakkaset


Idea lähti liikkeelle siitä, että lauantai-aamuna sääennuste näytti pitkälti siltä, että mittari käy kyllä nollassa, mutta ei pakkasella. Sunnuntaina sitten huomasin, että viikolle on tarjoiltu parikin -5 asteen yötä. No, katsotaan miten taimet pärjäävät! Minä sain kuitenkin pienen annoksen kevään puutarhahommia, mikä oli mukava homma...


Väitin joskus Jaakolle, että kauhakuormaajan ostaminen rakentamista varten on aivan liioittelua. Nyt olen vain täysin ihastunut laitteeseen! Lavan mullat ovat painuneet parissa vuodessa kasaan ja täydennys tulikin aika helposti!


Tänä vuonna pidän peura-aidat paikallaan heti alusta lähtien. Tylsät peuran penteleet söivät viime kesänä esimerkiksi mansikat ja herneet niin, että satoa en paljoa saanut. Not this year!


Taimia oli sen verran, että taisi jotain kadota suuhunkin...Virallinen valvoja seurasi viereiseltä terassilta istutuspuuhia. Ja kappas, virallisen valvojan vieressä näyttääkin olevan tyhjä pullo kevätjuomaa. Sitä maistettiin yllätysvisiitille tulleiden naapureiden kanssa.


Laitoin mahdollisimman monta taimea minikasvihuoneiden kupujen alle. Lisäksi isossa lavassa on plekseistä ja puusta rakennettu kansi. 


 Ensimmäinen pakkasyö lavassa

Vein lavaan minimi/maksimi-lämpömittarin eilen, sillä halusin tietää kuinka paljon lämpimämpi taimilla oli minikasvarin kuvun ja lavan oman kannen alla. Tässä mittarissa on johto, joka näyttää myös ulkolämpötilaa.

Kun tulin tänään töistä, oli metsän varjo osunut lavaan jo pari tuntia. Lavassa lämpöä oli kuintekin 7 astetta enemmän kuin ulkona. Mielenkiintoisin oli kuitenkin yön lukema. Lavan kannen ja minikasvihuoneen kuvun suojissa oli yölläkin lämpöä  alimmillaan 2,8 astetta, kun ulkona oli kylmimpänä hetkenä -1,2 astetta pakkasta. Neljän asteen lämpötilaero on enemmän kuin olin kuvitellut. Luulin, että lämpö karkaisi lavasta nopeammin.

Taidan siis jatkaa kokeilua ja istuttaa lavaan lisää kaaleja! Ehkä kuitenkin odotan sen loppuviikolle luvatun -5 asteen pakkasen yli!

Ulkona on keväistä

Muutama puutarhuri on jo kuvannut keväisiä lumikelloja. Niitä ei meillä näy, mutta huomasin kuitenkin jotain elämää maantasalla. Kaivoin viime vuonna kaupasta ostetut narsissit ja helmililjat pihalle odottamaan tämän vuoden kevättä. Osa niistä meni kyllä aika huonoon paikkaan ja karuun maastoon, joten en olettanut niiden jaksavan nousta maasta. Mutta tässä ne puskevat iloisesti kohti aurinkoa!Keväisiä päiviä joka puolelle ja lumen sulattavaa lämpöä kaikille, joiden kasvimaat ovat vielä puolen metrin lumikerroksen alla!


______________

Seuraa Saaristopuutarhaa:

Facebook
Instagram19 kommenttia

 1. Yllättävän hyvin lämpö pysyy lavassa. Tässä kohtaa tekisi mieli ottaa varaslähdön mutta vielä on odotettava. Siellä saaressa taitaa kuitenkin olla jo kevät paljon pidemmällä. Aurinkoisia kevätpäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, yllättävän lämmintä! Päätin ottaa varaslähdön vain tämän lavan osalta, muut odottelevat kevättä. Jäiden lähdön jälkeen kylmä meri viilentää, mutta toivottavasti kevät vyöryy pian koko Suomeen! 😊

   Poista
 2. Ohhoh, oletpa aikaisessa. Nyt tekee itsekin mieli kasvimaalle! Perunoiden istuttamista ämpäriin kasvihuoneeseen olen jo harkinnut, mutta kasvihuoneessakin tulee taatusti olemaan vielä pakkasöitä kun ei siellä ole lämmitystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin oli mukava tehdä vähän multahommia... 😊 Perunoita voisikin kohta laittaa ämpäriin!

   Poista
 3. Mielenkiintoista. Oliko lavasi pohjalla lantaa tai muuta lämmittävää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen laittanut lantaa jonkin verran lavan pohjalle 2 vuotta sitten keväällä. Luulen kuitenkin, että se on jo palanut. Ajatus on ollut laittaa lantaa lavaan, mutta se on vähän jäänyt. Ensi vuonna täytyy koittaa sitä! 😊

   Poista
  2. Ja tuli vielä mieleen, että lavan paksu, tummaksi maalattu, puu voi olla yksi syy, että lavaan kertyy hyvin lämpöä aurinkoisten päivien aikana. 👍

   Poista
 4. Vau, kun teillä on kevät siellä jo pitkällä! Täällä saadaan vielä vain haaveilla, että yhtään mikään vihertäisi. Kiintoisa juttu kyllä, että lämpö pysyy lavassa noin hyvin. Helpottaa taimikasvatushommia huomattavasti, kun ei tarvitse kaikkea sisällä kasvatella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noo, en tiedä onko kevät pitkällä vai tarhurin pää vain kärdimätön! 😀 lavan lämpö on ollut kyllä aika yllätys. Yksi lämpöä edistävä tekijä on varmaan lavan paksu, mustaksi maalattu puu.

   Poista
 5. Rohkea olet, itse en taitaisi uskaltaa, lämpölavaan kylläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylvin kaalin siemeniä vähän reilulla kädellä. Esimerkiksi lavaan istuttamani lehtikaalit ja pak choit oli tarkoitettu lähinnä baby leaf-naposteluun. Jos nyt menetän ne, niin uudet odottavat lämpimässä. Lava on kuitenkin pitänyt lämpöä käsittämättömän hyvin. Meillä oli yllätyksenä esimerkiksi yhtenä yönä -6 ja toisena -7 astetta pakkasta. Lavassa lämpö pysyi plussan puolella 0,5 - 1 asteen verran. Ihan huippua!

   Poista
 6. Oi, näyttii niin keväiseltä jo ihanaa! Jäät saisivat lähteä, että päästäisiin taas merelle =D Ihanaa kevättä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käytiin vielä eilenkin jäärajalla katsomassa ja suppailemassa! Kyllä sitä jäätä riittää, mutta aurinko on kyllä hapertanut. Isoja lauttoja lähti irti aaltojen jäljiltä. Joten venekausi täältä tullaan!

   Poista
 7. Olet vähän sellainen hullu professori, kun näitä sinun postauksiasi lukee. :D Ihan hyvällä mielellä sanottu. Hieno kokeilu ja mielenkiintoista nähdä, miten etenee. :) Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, otan tämän nimityksen kunniana! :D Joo, vähän tulee koiteltua, kun noita taimiakin on jonkun verran... Viikonloppuja myös sinne! :)

   Poista
 8. Nyt on kyllä jännittävä nähdä miten kokeilusi onnistuu! Ihania vihreitä piippoja jo sielläkin näkyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä aika yllättynyt lämpötilaerosta, sillä lavan sisällä on ollut lämpö hieman plussan puolella myös pakkasen ollessassa -6 ja -7. Lavassa on 5cm paksut seinät ja olen miettinyt jos nämä aurinkoiset päivät yksinkertaisesti lämmittävät lavan niin hyvin, että lämpöä riittää luovutettavaksi koko yön ajan. Ehkä pilvinen päivä ja pakkanen ei olisikaan enää niin hyvä lopputulos.

   Ja ihanaa tosiaan nähdä piippoja! Vielä ei ole krookuksia näkynyt niin kuin suojaisimmissa puutarhoissa, mutta ihana saada pieniä kevään merkkejä!

   Poista
 9. Teillä näyttää olevan lepponen työvaihti :) hommat etenee hienosti ja paljon puskee jo vihreää. Tuollaista näkyä odotan minäkin omassa pihassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, nyt oli kyllä oikein leppoinen työtahti! :D Istuttamisen valmistelu, viiniä naapureiden kanssa ja sitten vähän taimi-istuttelua. Saa nähdä miten tänä vuonna puutarhoissa työt tehdään. Kevät taitaa tulla niin nopeasti, että kaikki hommat pitää tehdä samaan aikaan!

   Poista