Maissitarhan kuulumiset


Viime vuonna koitin maissin kasvattamista ensimmäisen kerran ja ihastuin lopputulokseen täysin! Tänä vuonna testissä on toinen lajike ja koska kevään taimihommissa siementen idättely kutkutteli ehkä liikaakin, laitoin ne itämään jo 24.3.2017. Maissien kohdalla ei suositella pitkää esikasvatusaikaa, joten maaliskuu oli vähän liioittelua. Jos maissin juuret ehtivät kasvaa ruukussa kierteisiksi, ei kasvu lähde kunnolla liikkeelle. Yritin estää tätä istuttamalla maissit maitotölkkeihin, jolloin niillä olisi enemmän kasvutilaa.


KOLME SISARUSTA

Päätin koittaa puutarhakirjoissa kehuttua kolmen sisaren yhdistelmää. Maissi, pavut ja kurpitsat viihtyvät yhdessä. Maissi antaa pavuille tukea ja kurpitsa kasvaa maan pinnalla varjokasvina estäen rikkojen kasvamisen. Papu sitoo typpeä ja hoitaa lannoittamista.

Jännityksellä ryhdyin maissin istutushommiin ja onneksi juuret näyttivät todella hyviltä! Ne eivät olleet yhtään kiertyneet toisiinsa, etenkään maitopurkeissa. Tämä maitopurkkikasvatus menee jatkoon!


Maissi kasvoi hyvää vauhtia, mutta en ollut aivan vakuuttunut kolmen sisaruksen yhdistelmästä. Mietin, että saatoin istuttaa pavut liian kauas maisseista ja ne eivät löytäneet maisseja kasvukepeikseen. Lisäksi tuntui, että maissit kasvavat liian hitaasti vartta etenkin salkopapuihin nähden. Kurpitsat sen sijaan toimivat tehtävässään hienosti. Lopulta myös pavut löysivät kohteensa ja lähtivät kiipeämään maisseja ylöspäin. 

Tänä vuonna maissin tupsut alkoivat näkyä jo kesäkuun puolen välin jälkeen, aika lailla tasan kuukautta aikaisemmin kuin viime vuonna. AIkainen esikasvatus kannatti tai sitten kyseessä on lajikeasia.


Ruusupapu on kukkinut maissin seassa kesäkuun lopusta lähtien. Kerta kaikkiaan kaunis papu!Nyt maissin tupsut ovat jo täysin auki ja salkopapu kasvaa kohti maissin kärkeä kierrellen sen ympäri.


Maissit ovat kypsiä, kun sen päässä oleva tupsu on tuleentunut ja maissi erkanee rungosta. Epäilyttää vähän, että voisiko nämä olla jo kypsiä, sillä viime vuonna pääsin korjaamaan satoa vasta kuukauden päästä. 


Tämä maissi ei taida päästä erkaantumaan rungosta vaikka kuinka yrittäisi! Papu on kietonut sen tiukkaan syleilyyn.


Maissien seassa, kurpitsanlehtien alla kasvaa syysyllätykset. 


Ennen lomamatkaa jouduin suojaamaan maissit kunnon verkkoaidalla, sillä peurat rakastavat maissien seassa kasvavia kurpitsoita. 


Maissitarhaani kiertää kunnon verkkoaita, se on 1,5m korkea. Laitoin sen paikalleen edellisenä yönä ennen matkalle lähtöä, joten siinä ei ehditty portteja miettimään. Tilanne on se, että maisseilla on ensin 80cm aitaa vähän matkaa, sitten tämän matalan aidan ja koko tarhan ympärillä on tiukassa paketissa korkeampaa aitaa. Se tarkoittaa, että peurat eivät taatusti pääse apajille. Ongelma on, että myöskään minä en ole kuukauteen päässyt katsomaan, jos vaikka kesäkurpitsat olisivat tuottaneet korjattavaa satoa! Hyvä aita siis! Täytyy kohta miettiä siihen kunnollinen portti.______________

Seuraa Saaristopuutarhaa:
9 kommenttia

 1. Jännä yhdistelmä, mutta näyttää toimivan hyvin. Ja satoisalta vaikuttaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa nähdä sadon kanssa, niin maissin kuin kurpitsankin. Ei ole näkynyt elokuun kauniin lämpöisiä päiviä! :) Ehkäpä niitä vielä tulee. Tällä yhdistelmällä ei ainakaan rikkaruohoja ole näkynyt ja se on kyllä plussaa!

   Poista
 2. Minä olen kasvattanut leikkopapua maissin kanssa, nyt sen seurana on vain kesäkurpitsaa. Minulla maissi vasta kukkii :( Ei taida tulla satoa tänä vuonna, mutta ovathan nuo komeita kasvimaalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea tuo leikkopapu. Ehkä se ei kasva niin korkeaksi kuin salkopapu. Ainakaan minulla maissit eivät kasva salkopapupussin kyljessä ilmoitetuissa mitoissa! :D

   Pidän peukkuja lämpimälle syksylle, ehkä ne maissit ehtii. Viime vuonna tosiaan poimin maissit vasta kuukauden päästä.

   Poista
 3. Tuore maissi on niin hyvää! Toivottavasti pysyy peurat kaukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maissit on aidattu, joten peurat eivät pääse melskaamaan...! :)

   Poista
 4. Moi
  En pysty kommentoimaan Kivikangas blogin puolella niin laitan tänne. Mun silmään se rikkakasvi siinä ruukussa näyttää mäkimeiramilta/oreganolta olisko mahdollista?

  Irma

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin kommenttisi vasta nyt, pahoittelut! Oreganoa kasvaa viereisessä ruukussa. Siinä on pienempi lehti kuin tässä pihatähtimössä ja aika erilainen maku. Mutta huomio ei ollut ollenkaan huono! Valokuvassa koko katoaa niin helposti ja lehdet ovat toden totta samannäköiset, oreganolla vain pienemmät! :)

   Poista
 5. Montako tainta laitoit keskenään tai paremminkin mikä on kpl-suhde noilla kasveilla

  VastaaPoista