Laatikon kansia ja Kevätmessujen lippuarvonta
Kävelin yksi päivä kasvulaatikoiden luona ja tutkiskelin niitä. Huomasin, että suurimmassa kannellisessa lavassa multa oli täysin pehmeää ja viereisessä lavassa taas aivan jäistä. Yllätyin vähän miten iso ero on, sillä kansi ei ole edes aivan tiivis.


Minun piti heti testata mitä tapahtuu, jos laitan minikasvihuoneen yhteen isoista kasvulaatikoista. Ja kappas vaan, vuorokaudessa kasvihuoneen alla oli jo pehmeämpää maata kuin sen vieressä, vaikka oltiin saman laatikon sisällä. Luulenpa, että raparperinikin on intoutunut kasvamaan aikaisemmin juuri laatikon päälle unohtuneen kannen vuoksi. Innostuin tästä laittamaan loputkin kannet paikoilleen ja niitähän olikin monenlaisia!

ITSETEHDYT KANNET

Ensimmäisen lavankauluksen kannen tein vuosi sitten aurinkoisena kevätpäivänä. Käytin siihen tontilta löytyviä joutolaudanpaloja ja rakennusmuovia. Olin siitä erittäin ylpeä! Rakennusmuovi on ollut yllättävän kestävää, vaikka tuuli onkin riepotellut pari kertaa kannen mennessään. Tämän kevään projekti on lisätä saranat ja hakaset kanteen.

Ison lavan valmistuttua päätin rakentaa siihenkin kannen. Siitä vasta hieno tulikin, sillä siinä on materiaalina pleksiä. Sekin oli joutotavaraa, olin saanut ne eräältä firmalta, jolta ne olivat menossa pois käytöstä. Tähän lavaan laitoin viime keväänä myös hepanlantaa pohjalle. Sen huomaa nyt kun menin vähän kääntämään maata, sillä lavan ympärillä leijailee vieno tallin tuoksu.


Itse nikkaroimani laatikon kansi koko komeudessaan. En jaksanut hakea sirkkeliä, joten ei ole tuo alapuu ihan jiirissä...!


Raparperi kasvaa jo iloisesti tämän kannen suojissa. Taimi on vähän roskaisen näköinen, se johtuu kylmien ilmojen varalle laitetusta merileväpeitosta. 


Järeämmän puulaatikon kansi on painava ja pysyy hyvin paikoillaan saranoilla. Salvia on säilynyt hienosti talven yli!


Pillisipuli on alkanut kasvaa viime vuoden jäljiltä ison laatikon kannen suojissa. 


Ostettuja versioita

Löysin Kodin1:n alennusmyynnistä syksyllä Kekkilän lavankauluksen kansia. Niiden pakkauslaatikot olivat auenneet ja ne olivat pölyssä, mutta tsekkailin, että suurinpiirtein kaikki osat löytyy ja 80 prosentin alennus oli niin kova, että jos joku ruuvi tai haka puuttuisi, voisi sen hakea kaupasta.


Kansi auki......ja kansi kiinni! Ensituntuma kanteen on tosi kätevä! Kesän tullessa ajattelin käyttää kantta tomaatinkasvatukseen. Kannen saa pystyssä kolmion muotoiseksi, jolloin se suojaa tomaattia sopivasti tuulelta.


Sain kaksi minikasvihuonetta synttärilahjaksi viime vuonna. Käytin niitä viime vuonna matalan chilin ja paprikan kasvattamiseen. Ja tietenkin rakennettaessa heitin tyhmyyksissäni maa-ankkurit johonkin hyvään talteen... Ne ovat siellä edelleen ja kovilla tuulilla kasvihuone on lennellyt minne sattuu!


Tämä ei ole varsinaisesti ostettu. Tuttava ilmoitta facessa, että muuton yhteydessä tämä sohvapöydän lasi joutaa menemään. Laitoin heti kärppänä viestiä, että minä haluan tämän ja niinpä se pääsi yhden lavan päälle.

Kaikki kasvajat eivät kuitenkaan tarvitsee lavaa... Syksyllä kylvetty pinaatti on päättänyt alkaa kasvaa taivasalla! Aika reipasta. Pidän tätä myös merkkinä, että voin jo alkaa laittaa pinaattia, retiisiä ja palsternakkaa, ainakin suuren laatikon kannen suojiin.


Reipas pinaatti


Myös mansikka aikoo kasvaa jo täyttäpäätä. Pitäisi varmaan laittaa hallaharsoa...Muutama laatikkoviljelmistäni sijaitsee ison tammen alla. Niinpä laatikosta löytyy aina muutamia terhoja ja muutaman kerran on tammikin lähtenyt kasvuun!

Kevätmessut

Sain Kivikankaalta arvottavakseni kahden lipun paketin Helsingin Kevätmessuille, jotka pidetään ensi viikolla 6. - 9.4.2017. Luvassa on neljä päivää puutarhailoa! Kävin viime vuonna messuilla ensimmäistä kertaa ja Jaakkokin lähti mukaan. Yllätys olikin melkoinen, kun huomasimme Jaakon viihtyvän siellä vähintään yhtä hyvin kuin minä. Tämä johtui siitä, että messarissa on myös mökki- ja omakotimessut. Viihtymistä lisäsi myös ihana luomu- ja lähiruokaosasto. Syötävää oli paljon enemmän kuin kerralla pystyi nauttimaan! Viime vuoden fiiliksiä voi lukea täältä.

Kannattaa käydä kurkkaamassa kasvihuonetarjonta Kivikankaan messuilla. Heillä on esillä kuusi erilaista kasvihuonetta, pienemmistä isompiin. Ja toki myös kasvihuonetarvikkeita!

Arvontaan osallistut jättämällä blogiin kommentin ja meiliosoitteen. Arvontaan osallistuminen päättyy sunnuntaina 2.4.2017 klo 23:00. Olisi kiva kuulla pilkistääkö omalla pihallasi jo jotain maasta? Ja jos olet kukkaihmisiä, niin kerro minkä kukan voisin ostaa pihalle. Se tulisi kynttilälyhdyn sisälle ilahduttamaan kevätkeleissä. Olen aivan pihalla kukista, joten vinkit otetaan vastaan, että mitä kannattaisi laittaa hiljalleen kasvamaan!______________

Seuraa Saaristopuutarhaa:14 kommenttia

 1. Osallistun messulippujen arvontaan. Ja itse ajattelin laittaa jo orvokkeja ulos, tosin sellaiseen pieneen asetelmaan, minkä voi tarpeen vaatiessa nostaa sisälle. ☺️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mietinkin, että olisikohan orvokki jo tarpeeksi kestävä. Ehkä odotan, että tämä lumi sulaa pois ja sitten koitan laittaa niitä ulos! Kiitos vinkistä ja onnea arvontaan! :)

   Poista
 2. Näppärän näköisiä kansia, niiden ansiosta pääsee aloittamaan pikkasen aikaisemmin. Pitääkin harkita sellaisen nikkaroimista. Arvontaan en osallistu, valitettavasti on muuta menoa. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän kestävä on ollut ihan tuo raksamuovinenkin versio. Sellaisen nikkaroiminen on ainakin melko helppoa! :)

   Poista
 3. Minulla on samanlainen minikasvihuone kuin sinulla. Kokosin sen viikko sitten ja kylvin pinaattia ja pari salaattia. Olen suunnitellut myös muutaman erillisen kannen tekemistä. Saa nähdä, toteutuuko. Arvontaan en osallistu. Turkulainen mihinkään Helsimkiin lähde; on meillä omatkin messut :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kyllä kansien tekemistä! Kohta sitä on vaan niin paljon tekemistä puutarhassa, että kaikkea ei ehdi! :D Pitäisi joskus tulla käymään Turkkusen messuilla! Ehkä ensi vuonna kierrokselle sinne suuntaan.. :)

   Poista
 4. Täällä kakkosessa maa nukkuu vielä ja luntakin tuli pari senttiä viime yönä. Minun laatikoissani ei ole kansia, ehkä pitäisi joihinkin hankkia. Mukana arvonnassa.
  karhuoja@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu, pölähti kyllä mukavasti lunta maahan. Mutta ehkä kannet vähän jouduttavat kevään tuloa! Onnea arvontaan! :)

   Poista
 5. Tyylikkään näköisiä kansia, itse olen pelannut viime vuodet vain harsojen kanssa, mutta kannet kyllä helpottaisivat asiaa. Meidän pihalla ei taida pilkistää vielä juuri mikään, osalla pihasta on vielä jäätäkin. Toivottavasti pian lämpenee. Arvontaan en nyt osallistu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä taas olen ihan liian laiska niiden harsojen kanssa... Pitäisi varmaan käydä laittamassa edes mansikalle, joka on nyt avomaalla. Kuukausi vilahtaa nopeasti, sitten on toivottavasti jo huomattavasti lämpimämpää! :)

   Poista
 6. Ooh, raparperi nousee jo; paras kevätruokavalio on parsaa ja raparperia. :)
  Messuille olisi kiva mennä katselemaan kukkia ja ostamaan mahdollisesti taimiakin...
  kaisa.illukka_at_gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu, että raparperi on erehtynyt kuukaudesta, mutta kai se itse tietää, milloin kannattaa nousta ylös! Parsaa laitoin vasta viime vuonna, joten sitä en taida vielä päästä syömään... Lisäksi taisin laittaa ne niin aikaisin keväällä maahan, että osa juurakoista kuoli. Kovin isoa satoa ei siis ole odotettavissa. Mutta ehkä messuilta löytyisi parsajuurakkoa paikkaamaan hölmöilyäni! :)

   Poista
 7. Taimikasvatus on tällä hetkellä parhaimmillaan ja chilit alkavat pian jo kukkimaan. :)

  annikatariipa@gmail.com

  VastaaPoista
 8. Katselin pikkuruiselle pihalleni, ja siellähän ne krookukset pikku hiljaa kukintaansa aloittelevat. Kynttilälyhdyn sisälle voisi laittaa vaikka helmililja- tai narsissiruukun. Arvonnassa ollaan mukana!

  arjahelena74@gmail.com

  VastaaPoista