Tee se itse - kasvihuone!
Kun koti ja varasto on täynnä taimia, eikä minnekään oikein enää mahdu, pitäisi taimia siirtää kasvihuoneeseen. Jos siis sellainen olisi. Olin talvella taimia laitellessa ajatelleut, että kyhäilen sitten kesällä raksamuovista jonkun suojan kasveille. Kevät tuli ja suojaa ei näkynyt.

Oikeasti haluaisin ison kasvihuoneen. Sellaisen, että sinne mahtuisi taimien lisäksi kahvipöytä ja pari tuolia. Totesin, että sellaiselle tulee hintaa vähintäänkin aivan todella paljon liikaa, teki sitten itse tai osti kaupasta. Joten nyt piti miettiä mikä olisi pienimmällä vaivalla ja rahalla toteutettu kasvihuone, johon mahtuisi edes muutama tomaatti, paprika ja kurkku. Tämän jälkeen piti agitoida Jaakko mukaan raksahommiin ja tästä se lähti!


Rakentaminen aloitettiin katselemalla mitä puutavaraa tontilta löytyy. Pohja ja pystypalkit löytyivätkin helposti. Lopuksi piti hakea rimoja ja kasvihuonelevyt rautakaupasta.


Pohja onpaikallaan. Jaakko tiirailee, että etulaita osuu samaan linjaan kasvilaatikoiden kanssa. Taustalla vanha ikkunoista tehty pieni kasvikuutioni. 

Harjakorkeudessa ollaan! Pinta-ala on 3x1m. Ei se mikään jättisuuri ole, mutta jotain kuitenkin!

 Maalaus tutulla Ecogardenin hiili-värillä. Ylitarkastajakin oli tomerasti paikalla!
Kasvihuonetta rakennettiin kahtena päivänä. Ja se toinen oli täydellinen kesäpäivä! Aurinko paistoi ihanasti rannalle, ikään kuin lupauksena hyvästä tulevasta kasvihuoneen paikasta.

 
Koirilla oli vähintään yhtä hauska päivä kuin meilläkin, ne saivat olla lähes koko päivän pihalla.

Tanssihetki?

Vesi oli matalalla, joten pääsin kaivamaan rannasta mutaa kasvimaan istutuslaatikon pohjalle. Jostain syystä vanhempi koiristamme rakastaa mönkkärikyytejä ja haluaa aina mukaan. Minulla oli menossa peräkärryn peruutukset, kovasti keskittyneenä, sillä olen ajanut hyvin vähän peräkärryllä.
  Pohjalle mutaa, kaislaa ja merilevää. Pinnalla 10 säkkiä multaa. Siinä meidän kasvihuoneen resepti!
 Tauko! Omasta maasta salaattia, pinaattia ja minttua halloumin kaveriksi.
Siinä! Tomaatintaimet on siirretty kasvariin. Kasvihuoneen laseina käytettiin Bauhausin kasvihuonelevyjä, noin 22e/kpl.
 
Paprikakin pääsi jo kasvariin. Päätin ottaa riskin, että jos kylmenee, niin menetän sitten yhden paprikan taimen ja chilinkin. Katsotaan!
 

Kasvari on korkea, jotta siellä olisi tarpeeksi ilmatilaa. Tuuletus tapahtuu pitämällä molemmat takaovet kunnolla auki. Saa nähdä riittääkö tämä tuuletus kesähelteillä, jos tuuli tulee suoraan etelästä, kasvihuoneen etupuolelta.


Myönnän, että kun käyn joka aamu tsekkaamassa kasvihuoneen ja avaamassa ovia päiväksi, niin pieni onnellisuuden ja ylpeyden tunne heilahtaa ylitseni. Minun pikku-kasvihuone!


______________

Seuraa Saaristopuutarhaa:

24 kommenttia

 1. Wau, olet saanut ihanan pienen huoneen. Onnea tulevaan satokauteen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olen kyllä tosi iloinen! Pieni se on, mutta sillähän on hyvä harjoitella! :)

   Poista
 2. Kasvihuoneesi on ihan upea! En voi tajuta että joku osaa rakentaa itse tuollaisen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Täytyy kyllä antaa kunnia suunnittelusta Jaakolle! :D

   Poista
 3. Todella hieno ja satoa tulee varmasti, ei se koosta kiinni ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti! Ja ainakin sillä pääsee alkuun ja voi sitten unelmoida isommista kasvihuoneista myöhemmin! :D

   Poista
 4. Ihailen sun ideointi- ja toteutuskykyä! Hieno kasvihuone, siinä on tomaateille varmasti hyvät oltavat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tässä ideoitiin kyllä yhdessä ja vähän lennosta. 😉 Vitsit, odotan niin innolla kesän kasvihuonekasvua! 😊

   Poista
 5. Onkos tuo rannasta kaivettu multa kuinka suolapitoista?
  Muistaakseni tomaatit moittii aika helposti sitä. Vai tuliko se vaan pohjalle...

  VastaaPoista
 6. Uudelleen lukiessa huomasinkin, että sinne tuli pussitavarasta kasvualusta...
  Hyvän näköinen kasvari...
  Ensikesäksi 30m2, tämä kun pakkaa paisua vuosi vuodelta, puhun kokemuksesta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, laitan aina pohjalle tuots merenpohjaa, muuten menisi niin älyttömästi multaa. Toivottavasti se suola sieltä ehtii liueta.

   Se on jännä juttu tuo kasvihuoneen koko. Ensin ajattelin, että 10m2 olisi huikea, sitten 14m2 ja nyt ollaan 18 neliön kohdalla! 😛😀

   Poista
 7. Hieno kasvari! Kennolevy on hyvä materiaali tuohon kasvariin, pääsette helpommalla, kun ei tarvitse varjostaa kasveja. Se myös eristää, joten meren ja levyn yhteisvaikutuksesta kasvukausi jatkuu varmasti pitkään!

  Sini K.
  kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että kennolevy toimii! Läpinäkyvä materiaali olisi esteettisempi, mutta jo näillä säilöä on huomannut, että kennolevy on parempi, kun se ei päästä samalla tavalla autinkoa läpi. Hauska nähdä miten kasvukausi venyytämän kanssa!

   Poista
 8. Onnea uudesta kasvihuoneesta! Se on aivan upea. Kyllä teillä on ollut aika touhukasta aikaa, kun noin paljon olette saaneet aikaiseksi. Kyllä tomaattien nyt kelpaa tuottaa satoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on kyllä saatu rakenneltua ihan hyvin. Mietinkin miten kiva ensi kevät on, kun voi sitten vain istuttaa. Mieheni vain totesi, että "Silloin haluat kuitenkin näitä lavoja puolet lisää!"

   Poista
 9. Upea kasvihuone. Teillä on hyvä rakennus tiimi, jossa todella tapahtuu! Haluaisin myös kotipihaanikin tuollaisen pienen kasvarin, tuo sinun mallisi näyttää olevan todella käytännöllinen. Ihana idea!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaakko on kyllä ihana, kun jaksaa auttaa näissä kasvitakenteluissa. Ja suosittelen pikkukasvaria jo näin lyhyen kokemuksen jälkeen! 😊

   Poista
 10. Kasvihuoneestasi tuli todella kaunis, onnea uuden kasvihuoneen omistajalle!

  VastaaPoista
 11. No nyt olen pikkusen kade. Todella hieno kasvihuone. Huh, rupeaa polttelemaan täälläkin saarella tollaisen perään.

  VastaaPoista
 12. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 13. Upea tuo teidän kasvihuone! Minäkin haluaisin ison kasvihuoneen mutta minulla ei ole tilaa sellaiselle. Raksamuovia minulla ei ollut käytettävissä kasvien suojaksi mutta ystäväni suosituksesta hän toi minulle muovilevyä, mistä tehtiin suoja kasveilla. Syntyi siis hyvin pieni kasvihuone yhdelle kasvualustalle. Ihan toimiva on ollut omalla pihalla.

  VastaaPoista