AppelsiinipuuMinä vain ihan pikkuisen kävin Plantagenissa. Piti katsoa olisiko siellä perliittiä. Kävelin käytävillä nautiskellen kevätinspiraatiota. Sitten näin ne. Ihanat sitruspuut! Oli sitruunaa, kumkvattia ja kalamondiinia. Ja hetkinen, tuossa yhdessä on paljon muita isommat hedelmät, mikäs se on? Limon Arancia?

Pikaisen googlettelun jälkeen päädyin arvelemaan, että Limon Arancia on appelsiinipuu. Se oli koko kaupan ainoa kappale. Muutenkin olen ymmärtänyt, että useimmiten myynnissä on juuri kalamondiinia ja kumkvattia sekä sitruunaa. Pakkohan se oli ostaa kotiin. Ja minkälainen hedelmäpuutarha sekin sitten olisi, jossa ei olisi appelsiinipuun lisäksi sitruunapuuta?

Niinpä lähdin Plantagenista kahden pikkupuun kanssa. Kyllä, olivat kalliita. Toisaalta siemenestä kasvattaen sitruspuu saattaa tehdä satoa vasta kymmenen vuoden päästä, joten nämähän olivat vain 5 euroa per vuosi, järkeilin. Minulla on käytössä luova matikka aina tarpeen tullen, jos tarvitaan hyviä ostoperusteluita. Ja minulla oli pieni juhlan aihe työkuvioihin liittyen, joten toki voisin ostaa kaksi pikkupuuta. Todennäköisesti elämäni kalleimmat sitruunat ja appelsiinit!

Kotimatkalla näky oli varmaankin hivenen absurdi. Rannalta katsoja näki pelastautumispukuun pukeutuneen tyypin vetämässä pulkkaa iltahämärissä keskellä lumista jäätä. Pulkassa oli  hedelmiä kantava appelsiini ja sitruunapuu. Itseäni ainakin nauratti, kun katselin puita! Kaksi appelsiinia tippui pulkkakyydin aikana, vaikka yritin olla varovainen, mutta ehkä hyvä niin. Puuhun jäi vielä kolme, enkä ymmärrä miten niin pieni puu olisi voinut saada ne kaikki kypsäksi.

Siinä ne nyt ovat! Neljä päivää ovat asustellet tuvan nurkassa lisävalon kanssa. Eivätkä ilmeisesti päättäneet heittää henkeään pakkasmatkan vuoksi. Sitruunassa on hedelmien lisäksi paljon kukkia, saapa nähdä saanko ne aukeamaan. Nyt puut ovat lähellä ikkunaa, jotta eivät olisi kovin lämpimässä. Jos puut saavat paljon lämpöä, ne haluavat myös valoa enemmän kuin uskon yhdestä kasvivalosta vapautuvan. Niinpä olen vähän noin niinkuin salaa (mieheltäni salaa siis) laskenut huonelämpötilaa pari astetta alemmas ja polttanut takkaa, joka on kauempana puista. Aamulla on aika vilpoista, mutta hei jos puut tykkää, niin hyvä juttu!
Pulkkaan tippuneet appelsiinit päätyivät heti maisteluun. Aivan todella hyvä maku! Ehkä olisi saanut olla vielä vähän kypsempi, mutta voi nam..


Onko joku muu teistä päätynyt keväthuuruissa tekemään hienoja tai yllättäviä heräteostoksia? Ihan en vielä pari kuukautta sitten ajatellut sitruspuita, mutta tylsäähän se olisi jos kaiken osaisi ennakoida!


_______________


Seuraa Saaristopuutarhaa:4 kommenttia

 1. Wow, on tuossa etelän puilla ollut kyydissä pitelemistä :) Vielä en ole sortunut keväisiin heräteostoksiin, mutta nyt kyllä alkoi polttelemaan, pitäisiköhän sitä lähteä samaisille sitrushankinnoille?
  Tuolla samaisessa puutarhaparatiisissa on kyllä kiva käydä haistelemassa kevään tuulia, tein saman tempun viime keväänä (jätin silloin kukkaron varmuudeksi autoon...)

  VastaaPoista
 2. Hyvä idea jättää lompakko autoon! Sitten ehtii lompakkoa autosta hakiessa, että onko ostoksessa mitään järkeä... :) Kyllä suosittelen sitruspuuta, se oikeasti piristää ja ainakin appelsiini maistui todella hyvälle!

  VastaaPoista
 3. Kyllä viikko sitten olin ihan samanlaisesa tilanteessa. Ihailin juuri niitä sitruspuita. Sain kyllä hillittyä itseni, koska arvelin, että sitruspuu vaatii talvella vähän viileämmän paikan kuin normaali huoneenlämpö. Nimittäin kuisti, missä talvetan kasveja on nyt jo aivan täynnä :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsehillintä, sitä minunkin pitäisi vielä opetella... Mutta kyllä näistä tulee aika kiva fiilis. Ajattelin talvettaa puut varastossa kasvilampun alla. Siellä pystyn pitämään lämmön alhaisempana. Toivottavasti kestävät sinne asti!

   Poista