Kasvihuoneen pesu höyrypesurilla


No niin, kotipuutarhurin tunnustusten aika. En ole kertaakaan pessyt kasvihuonettani. Se on pystytetty keväällä 2017 ja nyt kattolasien alumiinilistat puskivat aika hyvinvoivan näköistä sammalta. Oli siis aika tarttua toimeen...

Vuokrasimme höyrypesurin ensisijaisesti kokeillaksemme ikkunanpesua sillä. Päätin harjoitella laitteen käyttöä kasvihuoneella. Koska rakentelimme myös terassia samaan aikaan, laajeni kasvihuoneen putsausoperaatio kahdelle päivälle.

Ulkopuolen pesu

Päädyin pesemään kasvihuoneen ulkopuolelta todella perinteisin menetelmin. Ensin rännien puhdistus, sitten letkulla kastelu, luutulla pesu, huuhtelu ja ikkunalastalla kuivaus. Ulkopuolelta pesu kävi vikkelästi, kun ei seinien tiellä ei ole mitään rakenteita, kuten kasvulaatikoita.Kasvihuoneen pesu sisäpuolelta

Sisäpesu olikin sitten isompi homma. Kasvihuoneessa on toisella puolella koko seinän pituinen kasvulava ja toisella puolella on nyt kasvulavani. Olin suunnitellut, että siirrän sen ulos pesun ajaksi, mutta toisena pesupäivänä puhalsi tuuli 10m/s suoraan kasvihuoneelle ja vettä satoi. Päätin unohtaa tämän idean. Niinpä kasvihuoneella oli vähän hankala operoida.


Tyhjensin kasvihuoneen kaikesta ylimääräisestä. Kasvihuone näyttää niin ihanalta, kun se on siisti! (Ihan aina se ei siis sitä ole...)Eikö olekin hieno kasvusto! Tältä näytti minun kattolasien alaosat. Sammalilla on ollut hyvä kasvupaikka, kun kosteus on jäänyt alumiinilistaan ja sieltä on saanut rauhassa kasvaa.


Höyrypesurin mukana tuli erilaisia suuttimia ja pieniin ja hankaliin paikkoihin käytin todella pieniaukkoista suutinta. Sieltä höyry ja vesi (koneessa sai säätää haluaako vain höyryä vai vähän vettä mukaan) ampuivat niin kovaa sammaleen kimppuun, että sammaleenpalat lentelivät pitkin kasvihuonetta.


Ihan siis kirjaimellisesti. Eteläseinustalla sammalta ei oikeastaan kasvanut, mutta lasin ja alumiinin välistä lenteli siitä huolimatta töhnää ihan kiitettävästi. 


Höyrypesuri tuntui olevan todella hyvä pienten paikkojen pesemiseen. Kaikki listat ja koloset sai sillä aika hyvin puhtaaksi. Sain toivottavasti tuhottua myös vihannespunkkien munia. Mitään desinfiointia en huoneelle tehnyt. En älynnyt kokeille höyrypesurin lattiamoppia kasvihuoneelle, se olisi myös voinut toimia hyvin. Imevä höyrypesuri olisi voinut olla vielä parempi, niin irtoava lika ei lentelisi pitkin poikin kasvaria.

Höyrypesurilla voi muuten höyryttää myös kasveja! Luin tämän käyttöohjeesta ja sumuttelin lime-puutani höyryllä. Puu näyttää tyytyväiseltä ja sain kirvat putsattua siitä pois.

Pesurin vuokraus oli hyvä juttu. Ihan kaikkea ei tarvitse omistaa itse. Höyrypesurin voisi hyvin hakea kerran vuodessa lainaan ja samalla kertaa käyttää useampaan käyttötarkoitukseen. Yhtä kaikki olen aika tyytyväinen höyrypesuripesuun ja ehkä kasvihuone täytyy  jatkossa pestä vähän useammin kuin kerran kolmessa vuodessa...Päivä oli niin kostea ja höyry jäi kasvihuoneeseen niin, etten saanut siistiä jälkeen-kuvaa. Tässä kuitenkin tunnelmapala kukkaan virittyneestä mizunasta ja taustalla vesihöyrystä harmaat ikkunat!


______________

Seuraa Saaristopuutarhaa:

Facebook
Instagram7 kommenttia

 1. Vastaukset
  1. Mäkin tykkään! Musta väri sopii hienosti maastoon. Isompihan se saisi olla, mutta eikö kasvihuoneet aina jää pieniksi? 🙈😁

   Poista
 2. Hyvä idea tuo höyrypesurin vuokraus. Minä pesin ihan perinteisin menetelmin, mutta täytyy laittaa idea mieleen, jos joku vuosi vuokraisi pesurin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen! Oli aika vaivaton juttu ja laitteen niksit oppi nopeasti. Se oli pikkupaikkoihin tosi kätevä! 👍😊

   Poista
 3. Ahkeraa kaiken muun rakentamisen keskellä! Teillä on ilmeisesti ihan lasi-lasia tässä kasvihuoneessa? Onko turvalasia vai mitä? Mietimme, että mitäköhän matskua pitäisi käyttää, jos ja kun jossain vaiheessa alamme suunnitella kasvihuonetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on turvalasia. Valitsin lasin ihan ulkonäkösyistä, vaikka se ei ole kasveille ihan paras juttu. Olen sitten varjostanut Julianan rullaverhoilla ja pärjännyt ihan hyvin. 😊 Jos ottaa lasin ja on mahdollista, niin laittaisin kasvarin etelä-pohjoissuuntaan, ettei kuumene niin paljon. Minullahan se ei tiettykään ole niin... 😁

   Poista
 4. Tuollainen höyrypesuri olisikin kätevä kasvihuoneen puhdistukseen! Olen käsin hinkannut kennolevyjä, ja varsinkin kasvukauden päättyessä siinä on aika iso homma. Itsekin löysin viimeksi jonkun verran tuollaista sammalkasvustoa.

  VastaaPoista