Matalat ruukkutomaatitViime keväänä törmäsin ensimmäistä kertaa todella mataliin tomaatteihin, joita on helppo kasvattaa ruukussa. Tilasin siemenet ja testasin. Tomaatit todella pysyivät pikkuisina ja tekivät hyvän makuisia kirsikkatomaatteja. Paitsi yksi, joka teki tavanomaisen makuisia punaisia palluroita. Harmi etten kirjoittanut ylös mikä niistä oli vähän mauton, koska olin varma, että muistan muutenkin. No, en muista. Eli uudestaan on testattava ja tällä kertaa on muistiinpanoille jo valmis paikka puutarhapäiväkirjassa.


Mini-tomaatin kylvö syksyllä ei aivan onnistunut

Päätin koittaa onneani ruukkutomaattien kanssa jo talvea vasten ja pistin syksyllä Vilma-tomaatin siemenet kasvamaan neljään ruukkuun. Annoin niiden kasvaa talvikasvarissa, jossa lämpötila pysyy yli 5 asteessa. Tiedän, että se on liian vilpoista tomaatille, mutta se oli paras mahdollinen paikka, jonka pystyin sillä hetkellä tarjoamaan. No, siinähän kävi sitten niin, että loppuvuonna joku nappasi vahingossa kasvarin pistorasian talolla muuhun käyttöön ja talvikasvarini kylmeni -5 pakkasasteeseen. Löysin jo kukkivat pikkutomaatit kuolleena parin päivän päästä. Siirtelin ruukkuja päästäkseni selville tuhoista ja löysin kasvien keskeltä yhden Vilman oikein pirtsakan näköisenä!


Siirsin Vilman sisälle tammikuussa, kun sillä oli muutama tomaatti tuloillaan. Tästä pakkasselviytyjästä otan kyllä siemenet talteen!


Ruukkutomaatin kylvöt alkuvuonna

Minulla on matalia ja melko matalia tomaattilajikkeita 6 kpl. Päätin aloittaa yhden lajikkeen kanssa jo aikaisemmin.

 • Kirsikkatomaatti Vilma, 30 cm
 • Kirsikkatomaatti Sweet'n Neat Lemon Sherbet F1, 30 cm
 • Amppelitomaatti Micro Cherry, 30 cm
 • Pensastomaatti Balkonzauber, 50 - 60cm (minulla tämä on kyllä kasvanut korkeammaksi)
 • Pensastomaatti Totem F1, 60 cm
 • Pensastomaatti Maja, 60 cm
Laitoin 6 kpl Vilmaa itämään 28.1. ja ne ovat lähteneet hyvään vauhtiin. Lemon Sherbetin siemenet loppuivat, niitä minulla kasvaa vain yksi kappale. Sen kasvuvauhti on ollut maltillisempi, mutta se on saanut myös vähemmän valoa ja hoitoa. Micro Cherryn ja ylläolevat pensastomaatit laitoin itämään 8.3.Vilma-tomaatit ovat päässeet hyvään vauhtiin ja kasvavat aika tasakokoisina.


Taimet ovat kasvaneet koko ajan hyvän lampun alla ja se näkyy tanakkana vartena.


Osassa taimista on jo nupun alkujakin!


Oikealla on syksyllä kylvetty Vilma, joka on kokenut vähän kovia ja on kasvanut lähes koko ikänsä ilman lamppua. Se pääsi venähtämään kun siirsin tomaatin sisälle alkuvuonna.


Viime syksyn Vilma tekee jo uusia nuppuja ja yksi kukkakin on avautunut.


Maja, Balkonzauber ja Totem ovat juuri nousseet sirkkalehdille.


Pyrinkö omavaraisuuteen tomaattien suhteen, kun laitoin jo syksyllä tomaatit kasvamaan? En, sen verran vähän näistä tulee satoa. Mutta tykkään vain seurata näiden kasvua ja onhan se huikaiseva hetki, kun näkee pienten nuppujen kasvavan hiljalleen (talvella todella hiljalleen) pikkuriikkisiksi tomaateiksi. Minitomaattien hyvä puoli on, että ne vievät lamppujen alla vähän tilaa, joten näitä on hauska kasvattaa. Ehkä Vilma alkaa tehdä satoa kevättä kohti hieman enemmän ja saamme jo aikaisemmin salaattiin omia tomaatteja!______________

Seuraa Saaristopuutarhaa:

Facebook
Instagram7 kommenttia

 1. minun vilömat päättivät ottaa ja kieltäytyä kehittymästä komposti kiitti.viime vuonna kasvoivat ja kukoistivat.

  VastaaPoista
 2. Vastaukset
  1. Minulla on ollut tänä vuonna ihan riittävästi harsosääskiä. Paprikat näyttää olevan ne, jotka minulla jäävät kasvussa jälkeen... 🤔

   Poista
 3. Varsinainen supertomaatti kun pakkasestakin selviää! Ehkä siellä muiden kasvien keskellä lämpötila ei lämpötila ehtinyt laskea liian pitkäksi aikaa pakkaselle. Kannattaa joka tapauksessa ottaa siemeniä talteen, jos sillä vaikka olisi geeneihin kirjoitettu parempi kylmänkesto :) Aurinkoisia päiviä tomaatintaimillesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyseinen yksilö oli kyllä talvikasvarin keskellä, joten se ei varmasti ole kärsinyt kylmästä yhtä pitkään kuin osa laidoilla olleista kavereista. Mutta toisaalta sähköt ehti olla poissa paripäivää. Luulisi, että talvikasvari ehto jäähtyä lauttaaltaan. 🤔👍

   Poista
 4. Minullakin on Vilmaa kasvamassa. Yksi Vilma on samaan aikaan kylvetty kuin sinulla, mutta kasvu ei ole ihan noin pitkällä (lämpö on ollut aika matala). Samaan aikaan kylvettyinä on amppelitomaattia 3 kpl. Tästä ensimmäisestä sarjasta toinen Vilma kuolla kupsahti tuntemattomasta syystä. Laitoin kolmea lajia ruukussa kasvatettavaa tomaattia kasvamaan myös 4.3. - kiinnostavaa testailla, miten kylvöaika vaikuttaa taimen kehittymiseen ja sadon aikuisuuteen. Hauska, että löysit supertomaatin! Onnea kasvatukseen ja satoisia näkymiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on yksi Vilma eri paikassa ja se on samaan aikaan laitettu. Mutta ei ollenkaan niin hieno! Lampuilla on siis väliä. Ja lannoituksella. Näitä kuutta rotevampaa olen hoitanut enemmän pieteetillä. Aina jossain kohtaa kevättä näissä taimihommissa tulee mieleen sanonta "Ei se määrä, vaan se laatu" hehe, sitä on vaan niin tohkeissaan aittamassa paljon siemeniä! 😄😄

   Poista