Kutsumattomia vieraita kasvihuoneella ja varautumista talveen


Kausi jatkuu kasvihuoneella. Olen siirtänyt kaksi lehtikaalia kasvimaalta sisätiloihin kasvihuoneelle. Tarkoituksena on ollut pidentää lehtikaalikautta vielä avomaatakin pidemmälle. Lehtikaali sopii aamusmoothieisiin ja siksi sitä on mukava saada tuoreena pitkälle talveen.


Lehtikaali on viihtynyt hienosti kasvihuoneella ja kasvustoa on tullut lisää. Ihailin kasveja ja otin niistä valokuvaa, kun huomasin, että erityisesti valkoisen sinkkiämpärin kaalin lehdet olivat pitsimäiset. Todellakin! Pitsiä oli vaikka kuinka paljon. Täällä oli siis kutsumattomia vieraita. Aloin katselemaan lehtiä tarkemmin.


Löysin yhdeksän toukkaa, jotka rouskuttivat kaalejani. Ne saivat äkkilähdön. 

Valmistautumista talveen

Kiivi on alkanut tiputtaa lehtiään ja se muistuttaa hiljalleen hiipivästi talvesta. Päätin tehdä kasvihuonetta valmiiksi talvikasvihuonetta varten. Se on pieni kasvihuone, joka asennetaan kasvihuoneen lavan päälle. Talvikasvihuoneen kuvia voi käydä kurkkaamassa täällä. Poistin kasvihuoneesta yhtä lukuunottamatta kaikki tomaatit.


Kiivi on kasvanut styroksisessa ruukussa. Poistin kiiviltä tukikehikon ja kiersin köynnökset rullalle mahdollisimman lähelle ruukkua. Jossain vaiheessa ruukku siirtyy talvetettavaksi talvikasvihuoneeseen noin 5 asteen lämpötilaan.


Lavasta lähti tomaatin, taimet kompostiin. Vihreyttä kuitenkin löytyy, sillä lavassa kasvaa kaalia, lanttua ja portulakkaa. Myös chili sai jatkaa kypsyttelyä.


Yksi pak choi on alkamassa kukkimaan. Muut ovat kasvaneet kauniisti ilman kukkia.


Viikkoa aiemmin leikkasin osan pinaattikiinankaaleista wokkiruokaan ja kasvupisteen yläpuolelta leikattu pak choi on alkanut työntämään uusia lehtiä.


Jätin yhden chilin ja paprikan vielä punastumaan kasvihuoneeseen. Melkein kuin liikennevalot, vain keltainen puuttuu!


Puiset tikut on kerätty odottamaan ensi vuotta.


Saaressa on vielä lämpimiä ilmoja ja vain muutama yö on mennyt himppasen pakkasen puolelle. Niinpä kasvihuoneen lämmitys on ollut vähäistä. Talvikasvihuoneen siirrän paikalleen kahden viikon sisällä. Tämä on ensimmäinen vuosi, kun talvikasvihuone on käytössäni koko talven, sillä rakensin sen viime talven lopulla. Mielenkiintoista nähdä miten paljon sähköä kuluu koko talven aikana ja toisaalta kuinka kasvit viihtyvät uudessa talvehtimispaikassaan!


______________

Seuraa Saaristopuutarhaa:

Facebook
Instagram

14 kommenttia

 1. Hei, meiltäkin löytyi ihan samanlaisia toukkia parvekepuutarhasta, kun suoritimme sadonkorjuuta ja syyssiivousta. Inhaa. :D Syksy on kyllä toistaiseksi ollut niin lämmin, ettei vielä olisi tosiaan ollut mikään kiire laittaa kasvustoa nurin, mutta se olisi joka tapauksessa edessä ennemmin tai myöhemmin, joten päätimme hoitaa sen nyt marraskuun alussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaaliperhosen toukatkin ovat erehtyneet vuodenajasta! 😁

   Poista
 2. Meillä samanlainen seurakunta söi salaatit parempiin suihin lavakaulusmaalla! Upeaa satoa tulossa vielä kasvihuoneesta, lämmin talvihuone on suuri haaveeni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä odotan myös innolla pienta talvikasvaria.. Hauska katsoa, kasvaako mikään talven pimeydessä.. 😊

   Poista
 3. Ihanaa, kun vielä marraskuulla saa satoa kasvihuoneelta! Blogissani on sinulle haaste, käy katsomassa :) https://olipakerranpuutarha.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos haasteesta, täytyypä selata kesän kuvia!! 😊👍

   Poista
 4. Melkein käsittämätöntä, että vielä tähän aikaan vuodesta jossain päin Suomea voi olla noin hyvän näköistä kasvua ja satoa tulossa. Tuntuu, että nyt on niin pimeää ja kylmää, ettei mikään kasva. Täällä eivät edes rikkaruohot jaksa rehottaa, vaikken ole kuukauteen kitkenyt kukkapenkkejä. Siitä en kyllä yhtään ole harmissani :D Talvikasvihuoneesi on mielenkiintoinen ja lisää kyllä satokauden pituutta valtavasti. Toivottavasti talvetuskokeilukin onnistuu hyvin :) Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläkin kasvu on kyllä hidasta. Vähän ne kuitenkin edistyvät! Olen vähän miettinyt pitääkö talvikasvariin laittaa valokin joulu-tammikuuksi, jotta jotain tapahtuisi. 😊

   Poista
 5. Talvikasvari onkin mielenkiintoinen. Onko se itse rakennettu ja tehty lämmitysjärjestelmää myöten? Avoimissa puutarhoissa kesällä kävin katsomassa eräässä pihassa maalämmöllä lämpiävää kasvihuonetta. Kasvihuone oli ostettu valmiina, mutta lämmitysjärjestelmä tehty itse. Siellä oli esillä selkeät ohjeet miten he olivat sen tehneet. Mukavaa marraskuun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvikasvari on itse rakennettu, rakentamisesta löytyy kuvia ja video täältä http://www.saaristopuutarha.com/2018/02/talvikasvihuone.html?m=1#more.

   Se on niin pieni, että siinä ei ole mitään ihmeempää lämmitysjärjestelmää. Lämpömatto ruukujen alla ja sähköpuhallin. Sähkökulut pysyivät tosi maltillisena viime keväänä. Tänä vuonna laitan sen ekaa kertaa lämpimäksi koko talven ajaksi, joten jännä nähdä miten paljon sähköä sitten kuluu!

   Maalämmöllä lämpenevä kasvari olisi kyllä unelma...! 😊

   Poista
 6. Todella mielenkiintoista! Niin paljon vielä kasveja kasvihuoneessa ja vielä talvikasvihuone, jään odottamaan että kerrot siitä lisää myöhemmin. Laitan sulle haasteen puutarhamuistoista ja jos kiinnostaa uskoisin, että sinulta löytyisi uutta, mielenkiintoista ja erilaista asiaa sinne kirjoitettavaksi. Hyvää viikon jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos haasteesta, täytyy alkaa selailla kesän puutarhamuistoja! Tänä vuonna raksa vei paljon aikaa, mutta ehti siellä puutarhassakin jotain tapahtua... 😊

   Poista
 7. Onpa mahtavaa! Olen itsekin ihan innoissani, kun olemme olleet jo toista kuukautta omavaraisia tomaattien suhteen, eli että satokausi ulottuu näinkin pitkälle. Mietin vaan, kuinka kasvukausi pitenisikään molemmista päistä kautta entisestään, jos olisi kasvihuone. Se on iso haave. On tosi kiva seurata näitä sinun kasvatteluja erityisesti näin peruskauden ulkopuolella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanon taas että teille sopisi niin upeasti kasvihuone saareen! Se on jostain syystä minulle tosi tärkeä ja tykkään hurjasti puuhailla ja kokeilla kaikenlaista siellä. Ja nämä syys- & kevätkokeilut on tosi kiinnostavia! 😊🤗

   Poista