Parsakukkakaali, jatkoon vai ei?


Koitin tänä vuonna ensimmäistä kertaa parsakukkakaalia. Ihastuin sen kauniin geometrisiin muotoihin, joita kuvissa näkyi. Ensin vaikutti siltä, että parsakukkakaali ei lähtenyt kasvamaan ollenkaan, vaan jäi muiden kasvien jalkoihin. Istutin kaalit vähän liian tiheään, jotenkin pääsi unohtumaan kuinka valtavia niistä tulee isoina!

Parsakukkakaalit päättivät kuitenkin ponnistaa maasta ja kukkakaalien lähtiessä parempiin suihin, ne alkoivat kehittymään kunnolla. Ja tulihan niistä kauniita! Niistä kaikista kahdesta parsakukkakaalista, jotka sain kasvatettua ruokapöytään asti. Maku oli aika kukkakaalimainen, söimme ne ihan keitettynä suolalla ja voinokareella. Mutta jotenkin jäi tuntumaan siltä, että tämä saattoi jäädä kertakokeiluksi? Siihen nähden kuinka paljon parsakukkis vei tilaa kasvilavassa, oli sato aika pieni. Toisaalta se ikäänkuin pidensi kukkakaalikautta, kun se kypsyi vasta kukkakaalin jälkeen.


Parsakukkakaalissa on upea geometrinen rakenne. Poimin kukinnon vähän myöhään ja siihen ehti tulla pieniä lehtiä kukintojen väliin.

Pallerot säilyttivät värinsä ja hauskan muotonsa myös keitettäessä.

Parsakukkakaali jää siis pohdintaan, nyt olen taipumassa siihen, että annan sen kasvutilan jollekin muulle kasville. Mutta saapas nähdä mikä on tilanne keväällä, kun taimien kasvatushulluus iskee!


______________

Seuraa Saaristopuutarhaa:


9 kommenttia

  1. Kauniit kuvat ja kivaa pohdintaa.

    VastaaPoista
  2. On kyllä kivannäköinen. Itse olen melkoinen noviisi näissä hyötykasvihommissa, mutta ensi keväänä olisi tarkoitus kylvää/istuttaa syötäviäkin kasveja noihin tekemiini lavoihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kovasti istuttamaan hyötykasvejakin. Ihan uudenlaisia makuelämyksiä on saanut, kun on keksinyt ruokaa kulloinkin kypsyvästä sadosta! 😊👍

      Poista
  3. Itsekin laitoin taas pitkästä aikaa ihan tavallista parsakaalia kasvimaalle. Ja olen ihan samoja pohdintoja käynyt mielessäni, onko se sen kaiken vaivan arvoista. Se vaatii tilaa, aikaa ja satokaan ei ole aina taattu, riippuu niin vuodesta. No, aina täytyy kokeilla kaikkea, eihän sitä muuten tiedä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parsakaalin osalta olen kyllä todennut, että se on kyllä ihanaa ja vaivan arvoista. Se maistuu niin paljon paremmalta aivan tuoreena kuin kaupan versio. Ja se kuitenkin antaa pieniä kukintoja myös pääkasvuston leikkaamisen jälkeen. Lopputulos on itselläkin varmaan se, että keväällä laitan taas aivan liikaa taimia kasvamaan! :)

      Poista
  4. Hei! Vasta nyt älysin tulla tänne blogiisi, vaikka instagram-tiliäsi olen seuraillutkin. Mukavaa lukea muiden parsakukkakaalikokeiluista, kun omat hyötyviljelyt ovat toistaiseksi jääneet muiden kiireiden jalkoihin. Ehkä jonain päivänä taas sitäkin lajia. Kiva blogi, kauniit kuvat, pidän puutarhasteluista, tulen jatkossakin kylään. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja tervetuloa jatkossakin! Taidamme olla puolin ja toisin enemmän instatuttuja! Kävinkin juuri lukemassa kauniista kukkakimpustasi, miten sitä ei ole tajunnutkaan sieltä instasta siirtyä blogin puolelle. :)

      Poista
  5. Kauniiksi kasvaneita parsakukkakaaleja ja ihania kuvia niistä! Samanlaisia pohdintoja harrastan kuin sinäkin siitä, että onko jokin kasvi viljelynarvoinen vai ei. Juuri se merkitsee, minkä verran saa satoa vastineeksi työllensä (suuri tilantarve myöskin lisää työtä). Parsakukkakaali on minullakin jäänyt pois ohjelmasta ja itse asiassa kukkakaalikin. Kukkakaalit eivät hoidossani aina onnistu kovin hyvin, mutta parsakaalit ovat suht varmoja, vihreinä terveellisempiä ja minun mielestäni myös paremman makuisiakin. Parsakaalia sitten viljelenkin paljon. Se kun tuottaa satoa aina marraskuulle asti. Syksyllä käytämme myös latvan uusia pieniä lehtiä ahkerasti kukintojen lisäksi. Uudet lehdet ovat vähintään yhtä hyviä kuin lehtikaalikin tai oikeastaan parempia, koska ne maistuvat aikalailla samalle kuin parsakaalin kukkanuputkin. Tällä keinolla saa vieläkin lisättyä parsakaalin satoisuutta. Keräkaalia viljelen myös, vaikka ovatkin kaupassa halpoja, mutta niistä saa satoa työnsä vastineeksi ja ne säilyvät kellarissa melko pitkään. Kaalit on herkkua :)

    VastaaPoista