Maakastanja mullassaNo mikäs se tämä sitten on?! En tiedä miksi, mutta jostain syystä olin alkuvuodesta päättänyt tilata myös maakastanjan siemeniä ja sitten pitikin miettiä kuinka maakastanjan kasvatus tapahtuu. Aika vähän löytyi tietoa tästä kasvista, jolla on monta muutakin nimeä. Ainakin maamanteli, tiikeripähkinä ja kastanjasädekaisla olivat nimityksiä, joihin törmäsin.

Ehkä innostuin sen hienoksi kehutusta mausta tai siitä, että kyseessä on kulttuuriperintökasvi. Vai siitä että maistoin jo hunajassa paahdetut pähkinämäiset mukulat suussani? No, mistä sitten johtuikaan, niin 14.2. laitoin siemeniä liotuksen jälkeen itämään. Ne ovat kasvaneet jo yli 20cm korkeiksi heinämäisiksi aluiksi. Lopulta niistä tulee alle puolimetrisiä kasveja, joiden juuriin kasvaa herkullisia 1-2 cm pitkiä mukuloita.

Maakastanjan siemenet olivat suloisia pieniä ryppykasoja. Liotin niitä ensin vuorokauden ja laitoin sitten itämään. Lähes kaikki siemenet lähtivät kasvamaan.

Juuriin muodostuvat mukulat voi sitten käyttää sellaisenaan esimerkiksi paahtamalla tai kuivattaa myöhempää käyttöä varten. Voin jo kuvitella, kuinka raivostuttavaa pikkumukuloiden puhdistaminen on, mutta etsiessäni tietoa maakastanjasta, törmäsin muutamiin aika herkullisen kuuloisiin kuvauksiin. Luvattiin pehmeää, täyteläistä ja mantelimaista makua. NAM! En malta odottaa syksyä! Kuivatuista pähkinöistä tehdään myös jauhoa, jota käytetään leivonnaisissa. Kuivattuja maakastanjoita myydään tiikeripähkinän nimellä yli 20e kilohinnalla, joten tämähän lyö jopa leiville. Tai no, katsotaan sitten, kun minulla on kolme juurimukulaa syyskuussa ja paahdan niitä hartaasti hunajassa...

Maakastanja on monivuotinen, mutta ei kestä pakkasta. Joten taatusti koitan tämän talvettamista, jos aikaa vain riittää. Muutenkin se vaikuttaa nauttivan lämpimistä keleistä ja suojasta. Pitäisiköhän tätä koittaa viljellä hiekkaan, jos puhdistaminen helpottuisi? Vinkkejä otetaan vastaan, jos jollain on kokemuksia maakastanjan viljelystä!

Muutama kastanja kasvaa vielä kahvikupposessa. Ovat kyllä olleet kasvussaan vikkeliä, olivat sitten pienemmässä tai isommassa ruukussa.


_______________

Seuraa Saaristopuutarhaa:


4 kommenttia

 1. Onnittelut hienosta onnistumisesta. Taimet ovat terhakoita, mutta myös todella kauniita <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hyvä muistutus, että kannattaa iloita välivaiheestakin, eikä vasta jos syksyllä sattuu saamaan satoa! :)

   Poista
 2. Saitko satoa? tuliko kokeilusta hyvä? Minullakin on nyt tälle vuodelle muutama siemen, pähkinä, miten näitä nyt voi kuvailla, ja pitäisi näkyvästi jo kiireen vilkkaan laittaa itämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvaas, minä päästin vahingossa kylmenemään varaston, jossa taimet kasvoivat. Maakastanja jäi siihen, jokainen taimi kuoli. Nyt on uudet itämässä, mutta ruukuissa ei näy vielä mitään... Päivitä ihmeessä omat kokemuksesi, miten maakastanjan kanssa edistyy! 😊

   Poista