Pari oppituntia chilistä

Chilit ja paprikat alkavat hiljalleen kypsyä kasvihuoneessa. Minulla kasvaa kolmenlaista chiliä : aivan mieto Lombardo chili, kahden tähden d'Despelette-chili ja hieman väkevämpi on kolmen tähden Jalastar.

Elen pääsin testaamaan Jalastar-chiliä ruuassa. Tein uuniperunoita Mozart-perunoista ja niihin tomaateista, juustosta, chilistä ja mausteista hyvän täytteen.

Ensimmäinen oppitunti

Siinä tomaattia ja chiliä pilkkoessa päätin haukata chiliä. Pitäähän sitä tietää, mitä on ruokaan laittamassa! Ja tästä kolmen tähden chilistä löytyikin sitten potkua. Sain huoljutella pari lasillista vettä suussa ennen kuin sain chilin poltteen lieventymään. Ensimmäinen oppituntini oli siis maistaa aluksi hieman pienempi pala. Ja uskoa, että myös kolmen tähden chili voi olla aika polttavaa.

Yhden tähden chili, eli mieto Lombardo. Sitä voi lisätä sellaisenaan vaikkapa salaatteihin. Se tuo mukavan pienen lisämaun ruokaan!

d'Espelette-chili on kypsymässä. Tätä chiliä en ole vielä päässyt maistamaan. Mutta en ehkä uskalla haukata siitä päätyä ihan suoriltaan!


Toinen oppitunti

Illalla loistavaa ruokaa nautittuani oli hyvä olo. Jännä miten hyvä ruoka tekeekin iloiseksi verrattuna vaikka siihen, että korvaa ruoan parilla leivällä. Joka tapauksessa, oli aika aloittaa iltapuuhat ja mennä nukkumaan. Käytän piilareita lähes joka päivä ja nappasin ensimmäisen piilarin pois silmästä. Auuu! Ilmeisesti chiliä oli edelleen parin tunnin jälkeen sen verran sormissa, että sain käsienpesusta huolimatta pienoisen itkukohtauksen. Ei kuitenkaan mitään vakavaa, onneksi. Toinenkin piilari piti saada pois silmästä. Huuhtelin käsiä hyvän tovin ja piilaria irrottaessa yritin koskea vain linssin pintaan. Tämän linssin kohdalla onnistuinkin ilman poltteita!

Kasvihuoneessa chilin serkutkin alkavat saada väriä. Tässä on oranssi paprika Hamik.

Dumas on vanha paprikalajike ja olen odottanut sen kypsymistä innolla, sillä sen pitäisi olla erityisen maukas. Paprika on aika pieni, mutta se voi johtua vähän hoidon tasostakin.

Hiljalleen myös tomaatit alkavat kypsyä!Tällaisia chiliuutisia saaristosta. Näyttää vahvasti siltä, että tällä puutarhurilla on vielä pari juttua opittavana chilien käsittelystä!


______________

Seuraa Saaristopuutarhaa:


4 kommenttia

 1. Ensin hierotaan ruokaöljyä käsiin, jonka jälkeen saippuapesu. Kapasitaani liukenee öljyyn, ei veteen.

  Suussa tulisuutta helpottaa parhaiten maito, jugurtti, piima, vaalea leipä tai alkoholi. Vesi vaan lisää poltetta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuon maito-vinkin olen kuullutkin, mutta ei juuri löytynyt kaapista! Mutta selkeästi mikä vaan olisi parempaa kuin pelkkä vesi... :D

   Ruokaöljyvinkki taas on ihan uutta. Menee kokeiluun seuraavan chili-kokkailun yhteydessä, kiitos!

   Poista
 2. Herkullisen näköisiä kuvia! Olen myös huomannut, että chilin polte pysyy käsissä ylättävän kauan. Hyvät vinkit chilinkasvattajat.com :lta. Blogissani on puutarhakirja arvonta käynnissä, tervetuloa osallistumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tosiaan en olisi uskonut, että näin pitkään säilyy polte... :)

   Poista