Puutarha ulkosaariston tuulissaKävimme lomamatkalla veneilemässä saaristossa ja siellä törmäsin aivan hurmaavaan puutarhaan Källskärin saaressa. Puutarhan on rakentanut aikanaan vapaaherra Åkerhielm, joka alkoi vuonna 1965 rakentamaan saarelle kreikkalais-suomalaista puutarhaa ja taloa.


Rakentamisessa meni 18 vuotta, sillä vapaaherra oli sitä mieltä, ettei rakentamisessa kuulu käyttää mitään työkaluja ja esimerkiksi betonin käyttöä hän ei hyväksynyt. Niinpä esimerkiksi aallonmurtajista lähti helposti kiviä irti talven aikana jään ja tuulen vuoksi. Puutarha oli rakennettu mielestäni nerokkaasti. Källskär on aidosti ulkosaaristossa ja vaikka aurinkoisia päiviä on enemmän, on luonto kovine tuulineen aika armoton.


Luimme Sallan kanssa kreivi Åkerhielmin tarinaa opastauluista. Hän palautti saaren takaisin Ahvenanmaan maakunnalle ilmeisesti sen jälkeen, kun oli niin huonossa kunnossa, ettei pystynyt enää nauttimaan siellä olemisesta. Niinpä saamme kaikki ihastella hänen puutarhaansa tänä päivänä!


Puutarhan ympärille oli rakennettu kivimuureilla useita lokeroita, jotka suojasivat kasveja ja ihmisiä tuulilta.


Tämän kiviaidan perällä kasvoi viiniköynnös. Muuri oikealla puolella oli vielä korkeampi ja suojasi hyvin tuulilta.


Viiniköynnös kasvoi lämpöä keräävän kiviaidan vieressä.


Åkerhielmin talo oli matala ja sen edessä oli suuri kivipöytä, jossa tarjoiltiin kuulemma usein juustoja etelän tapaan.


Talon toisella puolella oli kuja, jossa kasvoi alppiruusuja. Kasvien suojista löytyivät myös Åkerhielmin rakentamat vesikanavat, joilla hän ohjasi vettä ylempänä muodustuvista lätäköistä puutarhaan. Ulkosaaristo on kuivaa, joten kanavat tulivat tarpeeseen.


Kujan toisessa päässä oli ihana, kaarimainen sisääntulo. Tämä on kuin kutsuva salakäytävän suu!


Mansikoille oli myös oma kivillä aidattu puutarhansa. Aikanaan mansikkamaa on ollut kuulemma sydämen muotoinen.


Källskärin luonto on karua ja mullan vapaaherra joutuikin tuomaan muista saarista. Lisäksi kaikki mahdollinen kotitalousjäte kompostoitiin. 


 Kivimuureja riitti. Mietin vain, että kuinka kova homma näiden tekemisessä käsin on ollut!


Kyllä jokaisessa puutarhassa pitää olla krokettikenttä!


Jos sinulla on kreikkalainen puutarha, niin pitäähän asianmukaiset patsaatkin löytyä...

Patsaat kurkistivat kasvien seasta tai muurilla seisten puutarhan jokaisesta kulmasta.

Mitä opin tästä puutarhasta? Kiviaitojen käyttö on ollut todella kekseliästä. Meidän saaressamme ei ole niin piiskaavat tuulet kuin ulkosaaristossa, mutta yhtä kaikki tuuli vaikeuttaa kasvien kasvua. Ensi vuonna mietin miten arempia kasveja saisi suojattua tuulelta. Ehkä en pysty rakentamaan Källskärin kiviaitoja, loppuisi kivetkin kesken, mutta voin keksiä jotain muuta! 

KARUA MAASTOA

Åkerhielmin puutarhan kuvia katsellessa voisi ajatella, että Källskär on oikein vehmas paikka. Näin ei kuitenkaan ole, vaan puutarha on luotu tuodusta mullasta. Voin kuvitella, että saarella on oltu iloisia, jos mereltä on ajautunut vaikkapa rakkolevää rantaan. Saari on kuitenkin oikeasti aika karu ja sen rannoista näkee, että kivet ja kalliot ovat vastaanottaneet lukemattoman määrän myrskyjä ja aaltoja.

Rantaan rakentetut talot ovat matalia ja ne sulautuvat täydellisesti rantakallioihin.

Rannan sileät kalliot houkuttelivat lepäämään hetkeksi. Sanotaan, että tämä kivimuodostelma on ollut Tove Janssonin hattivattien esikuvana.

Lisää patsaita! Tämä patsas ottaa kallion päällä vastaan kaikki eteläiset tuulet!

Saaren eteläisestä osasta pohjoisen puolelle vievät herttaiset pitkospuut. Ne todella helpottavat kulkua kivikossa.

Täällä meri jatkuu silmänkantamattomiin.

Saarella on korkeuseroja ja maisemat ovat senkin vuoksi upeita.

Pääsimme osittain vähän kiipeilemäänkin.


Maisemat todella palkitsivat meidän pienen kiipeilymme.


Källskärin saari oli yksi suosikkikohteistamme ja suosittelen sitä todella, jos liikut saaristossa. Saarelle on helppo päästä myös ilman venettä. Källskär kuuluu Kökariin, jonne pääsee lautalla. Källskäriin taas järjestetään venekyytejä tai voit vaikka meloa saarelle Kökarista, jossa melontatarvikkeita vuokrataan. Ihana paikka meren reunalla!


PS. Avasin saaristopuutarhalle oman sivun faceen. Jos haluat pysyä kärryillä puutarhani tapahtumista, käy klikkaamassa itsesi seuraajaksi! Tervetuloa! :)

______________

Seuraa Saaristopuutarhaa:
6 kommenttia

 1. Vau, mikä paikka! En ollut ennen kuullutkaan tuosta. Tosi vaikuttavat maisemat myös - rakastan noita rantakallioiden muotoja. <3 Ei liene saavutettavissa muuten kuin omalla tai taksiveneellä liikkuen?

  viikarivartti.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rantakalliot oli niin siloiset, että on pakko vaikuttua aaltojen voimasta...

   Kökariin pääsee autolautalla ja sieltä sitten Källskäriin järjestetään matkoja. Matka on aika lyhyt, joten sopii ihan päivän osaohjelmaksi. :)

   Poista
 2. Minäkin olen käynyt samalla saarella ja se puutarha on uskomaton ja saari aivan ihana! Minua viehätti myös saaren tarina tosi paljon. Kirjoitin myös siitä omassa blogissani. https://satuinkala.wordpress.com/2016/07/09/kokarin-goranin-puutarha-karlskarissa/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wau, hauskaa että ollaan molemmat ihasteltu siellä samoja asioita! Olet kirjoittanut todella ihanasti saaren ja vapaaherran tarinan. Vinkki lukijoille: kannattaa käydä lukemassa! :)

   Poista
 3. Itäsuomalaisena hullaannuin tuohon ihka upeaan Källskärin luontoon ja puutarhaan sekä mereen, joka saarta ympäröi. Silloin vannoin, että tänne on tultava uudestaan. Tästä on kulut kymmenen vuotta ja paluu on vieläkin toteuttamatta. Hienot kuvasi toivat onneksi saaren tännä vähän lähemmäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, että meitä Källskärin kävijöitä löytyy enemmänkin! Minäkin olen käynyt siellä lapsena kaksi kertaa ja jotenkin nyt aikuisena veri vetää takaisin saaristoon lapsuusretkien maisemiin... <3

   Poista